Évával már a negyedik közös angol nyelvtanfolyamunkon tanulunk együtt a Speak Nyelviskolában, és bár közel 30 év korkülönbség van köztünk, remekül megértjük egymást. Többek között azért is nézek fel rá, mert hajlandó volt a nyugdíjas éveihez közeledve is valami újba fogni, kitartása pedig rendkívül inspiráló számomra! Beszélgettünk egy kicsit, hogy ti is közelebbről megismerjétek őt, és az angoltanuláshoz kapcsolódó rendkívüli motivációját!

Miért kezdtél bele az angoltanulásba és miért választottad a Speak! Nyelviskolát?

Imádok utazni, világot járni. Fiatalkorom óta ez a szenvedélyem. Szerettem volna tartalmasabbá tenni az utazásaimat azzal, hogy megtanulok angolul, hogy beszélgethessek a helyiekkel. Ezt kézzel-lábbal eddig is megoldottam, de szerettem volna fejleszteni a tudásomat. Aztán jött a pandémia, és az ölembe szakadt rengeteg szabadidő, ezt szerettem volna minél hasznosabban eltölteni. Most már jó lenne utazni is, hogy kamatoztassam a tudásomat. A nyelviskola kiválasztásánal fontos volt, hogy otthonról legyen lehetőségem az órákhoz csatlakozni, de az is nagyon szimpatikus volt, hogy mindenki segítőkész és pozitív volt, mikor az angol nyelvtanfolyam menetéről érdeklődtem.

Nem féltél belevágni egy ilyen kalandba? Milyen érzés volt újra beülni az iskolapadba ráadásul így, virtuálisan?

Nem vagyok egy aggódós természet. A barátaim kérdezték is, “nem zavar, hogy ennyi fiatal között te leszel egyedül nyugdíjas?” Dehogy zavar! Jól elvegyülök köztük. Remek élmény az ifjúság köreiben okosodni, de több korombéli is megfordul a tanfolyamokon. Arra is nagyon büszke vagyok, hogy nem fogott ki rajtam a technika ördöge, az online angol órákon sosem volt ezzel problémám, bár ha hiszed, ha nem, sokat internetezek a szabadidőmben.

Tavaly november óta szinte minden héten találkozunk és szorgosan online angolozunk. Hogyan élted meg ezt az időszakot?

Úgy volt, csak egy angol nyelvtanfolyamot végzek el, de olyan sokat fejlődtem néhány hét alatt, hogy félidőben be is fizettem a következőre. És most itt vagyunk. Nem is szándékozom abbahagyni, már csak a társaságért is megéri csatlakozni. Olyan embereket ismerhettem meg, akikkel egyébként biztosan nem sodort volna össze a sors, szeretem hallgatni a történeteiket. És azt vettem észre, ők is élvezik az én társaságomat, jókat nevetünk. Kellett is a vidámság ebben a bezárt időszakban, jó együtt dolgozni a közös célokon.

Ha visszaemlékszel az iskolai évekre, mi jut eszedbe először? Miben másabb a Speak!-ben tanulni?

Nem voltam egy mintadiák, az biztos. Sok bosszúságot okoztam a szüleimnek és a tanáraimnak is, pedig nem voltam rossz tanuló, csak a csibészkedés jobban érdekelt. Folyton fecsegtem, mással foglalkoztam, de a házi feladatom azért mindig kész volt. Egyszerűen az órák nem kötöttek le, még akkor se, ha a tananyag amúgy érdekes volt. Valahogy az akkori módszerek már akkor is elavultnak tűntek, de ahogy hallom, nem sokat változtak az évek során. A nyelviskolában azt tapasztalom, hogy itt merőben más a hangulat, mint a közoktatásban. Teret engednek a gondolatoknak, a kommunikációnak. Így mindjárt máshogy áll hozzá az ember.

Hogyan látod, a korodbeliek közül mennyien beszélnek angolul vagy más idegen nyelven? 

Az én köreimben többen is beszélnek angolul vagy németül, de rájuk férne egy kis gyakorlás, fel kellene frissíteni a tudásukat. Nem ártana, ha lépést tartanának a világgal! Manapság angol nyelv nélkül sokkal nehezebb érvényesülni, de ami fontosabb, sok élménytől fosztják meg magukat azok, akik lusták nyelvet tanulni. Én mindig is azt vallottam, hogy az ember annyi idős, amennyinek érzi magát. A kor nem lehet kifogás semmire. Keresztrejtvényt is fejtegethetnék, hogy tornáztassam az agyam, de az angolozás sokkal hasznosabb.

Üzensz valamit azoknak, akik az életkoruk miatt nem kezdenek már új dolgokba?

Itt az idő elkezdeni élni. Újra. Sosem késő.

Bármi is tartott vissza eddig attól, hogy elérd a céljaidat, itt az idő átlépni rajtuk! Csak az elhatározás és a szorgalom választ el attól, hogy szintet lépj, és fejleszd a tudásodat, ennek pedig a kor sem állhat az útjába. Csatlakozz valamelyik angol nyelvtanfolyamunkhoz, és próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszert! Az első lépés, hogy felmérjük a jelenlegi tudásszintedet. Töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This