Kép forrása: lifeforstock – freepik.com

Mit szólnál egy újabb kalandozáshoz? Ezúttal Ázsia felé vesszük az irányt, és keresünk egy futurisztikus, sűrűn lakott, furcsa, titokzatos, szürreális, meglepő, elmezsibbasztó, inspiráló és állandóan változó, és persze szintén angolul beszélő térséget. Szó se róla, hogy a címben országként említjük, de képzeld, valójában Hongkong a Kínai Népköztársaság különleges közigazgatású területe, egy 263 szigetből álló városállam, amit egyébként a köznyelvben gyakran egyszerű városként értelmeznek. Területe nagyjából Budapest teljes kiterjedésének kétszeresét teszi ki, míg népessége Magyarország lakosságának körülbelül kétharmada. Döbbenetes, nem? Na gyere, induljunk!

Földrajzi szösszenet

Hongkong Kína déli partvidékénél található, nagyjából 60 kilométerrel keletre Makaótól, a Gyöngy-folyó deltájának túloldalán. Keleten, délen és nyugaton a Dél-kínai-tenger, északon Sencsen határolja. Hongkong teljes területe 1104 négyzetkilométer, amely magába foglalja az új területeket, a Hongkong-szigetet, Kaulungot, valamint több száz tengeri szigetet. A terület nagy része dombokból, erdős hegyvonulatokból és meredek lejtőkből áll, 40 százaléka állami park vagy természetvédelmi terület, a beépíthető terület mindössze 25 százalék.

A világ legnépszerűbb turisztikai központja

Az emberek meg vannak győződve arról, hogy ez a világ egyik legérdekesebb helyszíne, a TripAdvisor ajánlási listájában benne van a top 20-ban. Talán nem is gondolnád, de ez a csodálatos régió toronymagasan veri Londont és rengeteg más várost a turisztikai célpontok lajstromán. Hogy mitől ilyen érdekes? Egy lélegzetelállítóan szürreális térség: annak ellenére, hogy Hongkong erősen urbanizálódott terület, több programot is működtetnek a természet értékeinek megőrzésére, így egyszerre végtelenül modern és mellette mégis rendkívül tradicionális. Hatalmasak a kontrasztok, sok a titkos, turisták által általában sohasem látott rész, és ezek az igazán izgalmas helyek a nyüzsgő világváros kavalkádjában, amit egyébként gyakran Kína kapujának is neveznek.

Érdekességek Hongkongról – címszavakban

 • Az emberek 95 százaléka beszél angolul, de egy különleges akcentussal. A kifejezések végéhez gyakran hozzátesznek egy elnyújtott „lá” végződést.
 • Nem szeretik Kínát, a legnagyobb álmuk az, hogy politikailag függetlenek legyenek.
 • Egyike a világ vezető kereskedelmi és gazdasági központjainak, kapitalista gazdasági rendszerrel.
 • A hongkongi dollár a kilencedik legtöbbet forgalmazott pénznem a világon.
 • Az egy főre jutó jövedelem tekintetében Hongkong a világ élvonalába tartozik.
 • A Hongkong név a kantoni nyelv „illatos kikötő” jelentésű szóösszetételből származik.
 • Hongkong 150 évig brit megszállás alatt állt. Az emberek hozzászoktak és tisztelik is a külföldi jelenlétet. A 7 milliós lakossághoz 1 milliós „expat”, vagyis szakképzett bevándorló tartozik. Sok más országgal ellentétben itt többre becsülik a jövevényeket, mint a helyieket. Azt feltételezik, hogy az európai ember okosabb, képzettebb, ezért ugyanazért a munkáért egy külföldit jobban megfizetnek, mint egy helyi lakost.
 • Hiába található a metropoliszban több tucat modern magánrendelő, az emberek pénzügyi helyzettől függetlenül mindig a hagyományos gyógymódok használatával kezdik el feltérképezni problémáikat.
 • A böfögés és a szellentés teljesen elfogadott dolog, mivel úgy tartják, hogy minden betegség a különböző rossz hatású gázokból ered, amiket semmiképpen sem szabad bent tartani.
 • Nincs jelen a rasszizmus vagy a hátrányos megkülönböztetés. Az embereknek a szeme se rebben, ha melegeket látnak, vagy ha egy vallásos muzulmán nő talpig feketében strandol a tengerparton. Mindenki azt csinál, amit csak szeretne. Annyira sok itt a bevándorló, hogy az emberek teljesen hozzászoktak a másság tényéhez.
 • Hongkongban a várható élettartam átlagosan 82 év.
 • Hongkong közlekedési hálózata nagyon fejlett. A napi utazások több mint 90 százaléka tömegközlekedési eszközökön zajlik, ami a legmagasabb arány a világon.

Tudod, hogy még mennyit tudnánk mesélni? Kedvet kaptál esetleg egy Hongkongi utazáshoz? Ha ehhez még dolgozni kell kicsit az angolodon, akkor töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, hogy segíthessünk.

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This