Kép forrása: canva.com

Mit szólnátok, ha az angolul beszélő országok kapcsán ezúttal Afrikába vennénk az irányt? Képzeljétek el, hogy Afrika az egyetlen kontinens, amely a Föld mind a négy féltekén megtalálható, ugyanis felöleli az egyenlítőt és a fő meridiánt. Ne is húzzuk az időt, lőjük be az iránytűt, és induljunk el egy csodálatos virtuális szafarira, méghozzá Nigériába! Ki jön?

Hol vagyunk pontosan?

Nigéria Nyugat-Afrikában található: az észak-déli kiterjedése 1100 kilométer, a nyugat-keleti pedig 1200 kilométer. Nyugaton Benin, keleten Kamerun, északkeleten egy kis részen Csád, északon pedig Niger határolja. Délről az Atlanti-óceán részét képező Guineai-öböl alkotja a partvonalát. Nigéria gyönyörű és kulturális szempontból is gazdag ország, amely méretileg is nagyobb, mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis teljes területe 923 ezer 768 négyzetkilométer, ami több mint a háromszorosa Olaszország kiterjedésének. Ugye, hogy ugye?

Az ország története

Nigéria hosszú múltra tekint vissza, amely időszámításunk előtt 9000-ig nyúlik vissza, amint azt a régészeti feljegyzések mutatják. Ezen a területen alakult ki Fekete-Afrika legjelentősebb ősi civilizációja, a Nok kultúra. A portugálok 1472-ben jelentek meg a partvidéken, majd fokozatosan a rabszolga-kereskedelem központjává tették azt. Itt húzódott a hírhedt Rabszolgapart. Később az angolok is megjelentek, mint hódítók. 1914-ben egyesítették az eredetileg Észak- és Dél-Nigériára tagolt országot, majd protektorátussá nyilvánították. A függetlenségi mozgalmak a II. világháború után kezdtek erősödni. Nigéria 1963-ban lett önálló állam és a nemzetközösség tagja. 1970-ig véres polgárháború tombolt az országban, 1991-ben pedig vallási zavargások törtek ki a muzulmánok és keresztények között. Az 1966 és 1999 között uralkodó katonai kormányok politikailag nem voltak egységesek, az északiak mellett időnként a déli tisztek is szóhoz jutottak. Abban azonban tökéletesen ugyanúgy viselkedtek, hogy egyszerűen elherdálták az ország jelentős olajjövedelmeit. A kormányzat minden szintjén eluralkodott a korrupció. Az aktuális vezetők hónapok alatt dollármilliárdossá váltak, közben az ország fejlesztését úgy elhanyagolták, hogy a leromlott infrastruktúra mostanra már akadályozza az olajipar működését. A 21. század aztán elhozta a polgári kormányok hatalmát, és bár komoly lépéseket tettek a hűtlen kezelés visszaszorítására, ez most is súlyos gondja az országnak. Emellett a muszlimok és a keresztények rossz viszonya is tovább mérgezi a légkört. Nigéria fővárosa egyébként Abuja.

Kiemelkedő a népesség

Az ország lakossága mintegy 208 millió fő, ezzel az adattal Afrika legnépesebb állama. Ez magában foglalja a több mint 250 különböző etnikai csoport keveredését, amelyek közül a legnépesebb a Hausa, a Fulani, a Yoruba és az Igbo. A hivatalos nyelv az angol lett az 1960-ban véget ért brit gyarmatosítás hatásai miatt. Mint formális nyelvet széles körben használják hivatalos célokra, az oktatásban és az üzleti életben egyaránt. Az angolt első nyelvként az ország városi elitjének csak kis része gyakorolja, egyes vidéki területeken egyáltalán nem beszélik. Az ország határvidékein sok franciául kommunikáló ember befolyásolta a beszélt angol nyelvet, de a francia keveredhet egyes anyanyelvekkel is. A nigériai pidzsin angol népszerű közvetítőnyelv.

Vallás és valuta

Az iszlám a többségi vallás Nigériában, a lakosság 51,6 százalékát teszi ki. A nigériaiak közel 47 százaléka vallja magát kereszténynek, a többiek pedig őslakos hittel rendelkeznek. A naira a hivatalos pénznem az országban.

Örökké meleg van

Nigériában trópusi éghajlat van, a hőmérséklet egész évben folyamatosan meleg. Az ország nagy mérete azt hozza magával, hogy több különböző éghajlati zóna van, mindegyik saját egyedi időjárási mintázattal. Az ország globális meteorológiáját azonban általában a nedves és száraz évszakok határozzák meg. A nedves évszak áprilistól októberig tart, bár az esőzések délen már februárban elkezdődnek. A száraz évszak novembertől márciusig húzódik, erre jellemző, hogy magával hozza a száraz, poros harmattán szelet.

Mikor kell menni?

Mindkét szezonban vannak előnyei és hátrányai egy utazásnak, de a legtöbb látogató egyetért abban, hogy a száraz évszak a kellemesebb időszak ahhoz, hogy megtapasztaljuk Nigériát. A páratartalom ebben az évszakban alacsonyabb, kevesebb a rovar, és az utazást kevésbé valószínű, hogy késleltetik az ország vidéki területein előforduló áradások.

Érdekességek Nigériáról

  • A várható élettartam meglehetősen rövid, a nigériaiak átlagosan 54,33 évig élnek.
  • A szemkontaktus nagyon ritka. A fiatalok általában lehajtják a fejüket, a padlóra szegezett tekintet az idősebbek iránti tisztelet jele. Csak az azonos nemű és korú emberek érintkeznek ilyen tekintetben, de még ebben a körben sem igazán tartják fontosnak a szemkontaktust.
  • A nigériai férfiak büszkék arra, hogy hány nővel bújtak ágyba, a hűtlenségüket tehát teljesen elfogadható viselkedésnek tekintik. Olyannyira, hogy még a legtöbb feleség is elfogadja, nem is panaszkodik.
  • A homoszexualitás tabu Nigériában. Ez felöleli az összes multikulturális, többnemzetiségű társadalmat. Rengeteg megbélyegzés kapcsolódik hozzá. Azok, akik gyakorolják, titokban teszik.
  • Nigéria a világ tizenkettedik legnagyobb nyersolajtermelője, átlagosan napi 2,5 millió hordót termel, amivel a nyolcaik legnagyobb exportőr. Az afrikai állam rendelkezik a világ tizedik legnagyobb kőolajkészletével, így a kőolaj nagyon fontos szerepet játszik az ország gazdaságában, a kormány bevételének mintegy 85 százalékát teszi ki.
  • Nigéria a szervezett bűnözés jelentős hálózatának ad otthont, különösen a kábítószer-kereskedelem területén, amely egyes ázsiai országokból heroint szállít Európába és Amerikába, illetve kokaint Dél-Amerikából Európába és Dél-Afrikába.
  • Az autóbérlés csak erős idegzetűeknek ajánlott: a forgalmi utakra sávokat nem nagyon festettek, nem is használják az emberek. Dudálással és fénykürt használatával jelzik leginkább szándékukat a kanyarodásra vagy éppen megállásra.

Tudjátok mi a lényeg? Hogy az angollal itt is kommunikálhatunk. Nem csodálatos, hogy egy nigériaival is minden további nélkül eldiskurálhatunk a nyelv birtokában? Hogy érzitek, nektek menne? Ha észleltek némi hiányosságot a saját terepeteken, akkor töltsétek ki a Speak! Nyelviskola ingyenes szintfelmérőjét, és fejlesszük együtt a tudásunkat!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This