Kép forrása: wirestock – freepik.com

Ladies and Gentleman! Welcome onboard this flight to South Africa! Kérjük, hogy kapcsolják be a biztonsági öveket, és rögzítsenek minden poggyászt az ülés alatt vagy a fej feletti rekeszekben. Az asztaltálcákat állítsák függőleges helyzetbe a felszálláshoz. Kapcsoljanak ki minden elektronikus eszközt, és élvezzék a repülést! A Dél-afrikai Köztársaságba indulunk, ami az afrikai kontinens déli csücskén a világ legkülönlegesebb és legsokrétűbb turistaparadicsoma. Nyugati partjait az Atlanti-óceán mossa, keleten az Indiai-óceán hullámai ostromolják, és ebben az országban lehetünk tanúi a két óceán találkozásának is. Szükség lesz az angolra!

Domborzat és földrajz

Partvonala majdnem 3000 kilométer hosszú és rendkívül szabályos, csak a déli szakasza tagolt, ahol a Tű-fok, a kontinens legdélebbi pontja is található, a Jóreménység-fokától körülbelül 150 kilométerre délkeletre. Az ország legjellemzőbb sajátossága a nagy tengerszint feletti magasság. A tengerparti sáv általában keskeny, a partvonal természetes kikötőkben szegény, a domborzat a szárazföld belseje felé meredeken emelkedik. Az afrikai kontinens déli szegletében található. Északon Botswana és Zimbabwe, északnyugaton Namíbia, északkeleten Mozambik és Szváziföld határolja, és ahogy már említettük, nyugaton az Atlanti-óceán, keleten az Indiai-óceán mossa partjait. Afrika egyik legfejlettebb állama.

Történelem

A talált leletek alapján a Dél-afrikai Köztársaság területén nagyjából negyedmilliárd évvel ezelőtt már ősállatok, 20-40 ezer évvel ezelőtt pedig khoikhoi és szan törzsek kis csoportjai éltek, amelyek tagjai kezdetleges szerszámokat használva vadásztak, halásztak, gyűjtögettek. Ezekből a kezdetleges népcsoportokból alakultak ki a busmanok, akiknek a mai napig élnek leszármazottaik a Kalahári-medencében. A terület első felfedezői a portugálok voltak, 1487-ben Bartolomeu Dias elérte a Jóreménység fokát, majd 1498-ban Vasco De Gama Afrika megkerülésével jutott el Indiába. 1652-ben alapították a hollandok kereskedőtelepként Fokvárost, amelyet 1814-ben Anglia vásárolt meg. Ekkor alakult az első jelentős angol kolónia, Port Elizabeth. Az 1880-tól 1902-ig tartó angol–búr háború során 14 ezer afrikai bennszülött vált áldozattá, míg az angol koncentrációs táborokban 28 ezer búr vesztette életét. Végül a búrok megadták magukat, és Anglia megfosztotta a búr államokat függetlenségüktől.

1910-ben Fokföld, Transvaal, Oranje és Natal brit koronagyarmatok egyesítésével, domíniumként megalapították a Dél-afrikai Uniót, amelynek államfője az aktuális brit uralkodó, első miniszterelnöke pedig Louis Botha tábornok lett. 1914-ben búr felkelők létrehoztak egy átmeneti dél-afrikai búr köztársaságot, de ezt a britek és helyi támogatóik néhány hónapon belül szétverték. A Dél-afrikai Unió 1926-tól a Brit Nemzetközösség tagja volt, perszonálunióban Nagy-Britanniával. 1961-ben egy népszavazás után kikiáltották az ország függetlenségét, kiléptek a Brit Nemzetközösségből, II. Erzsébet királynő dél-afrikai uralkodói tisztsége megszűnt, és a Dél-afrikai Unió helyett létrejött a Dél-afrikai Köztársaság. Az országban az élet minden területén – gazdaságban, politikában, kultúrában – az apartheid, azaz a faji megkülönböztetés érvényesült. Minden terület a fehérek kezében összpontosult. Új törvényeket hoztak az 1940-es évektől, amelyek a feketéket háttérbe szorították. Ez a rendszer azonban az 1990-es évek elején összeomlott, több száz törvényt hatályon kívül helyeztek, és 1994-ben már a fekete lakosság is részt vehetett a választásokon. 1994. május 10-én Nelson Mandela lett a Dél-afrikai Köztársaság első demokratikusan megválasztott elnöke.

Alkotmány és államforma

Az 1994-ben életbe lépett alkotmány szerint a Dél-afrikai Köztársaság államformája kétkamarás törvényhozással rendelkező többpártrendszerű parlamentáris köztársaság. A kétkamarás parlament a négyszáz fős nemzetgyűlésből és a kilencventagú szenátusból áll. A nemzetgyűlés felét az országos pártlistáról, másik felét a tartományi pártlistáról választják. A szenátust a négy régi tartomány (Fokföld, Natal, Oranje, Transvaal) és a tíz Bantusztánból kialakított kilenc új tartomány tíz-tíz küldötte alkotja. Az államfőt, aki egyben a kabinet elnöke, valamint a végrehajtó hatalom legfőbb irányítója, a nemzetgyűlés választja meg. A törvényhozás központja Fokváros. A törvényeket mindkét kamarának el kell fogadnia.

Dél-Afrikának 11 hivatalos nyelve van

Valószínűleg ez téged is meglepett, mivel a legtöbb ember maximum két nyelvre gondol egy ország hivatalos nyelvével kapcsolatban. Valójában azonban ez az ország meglehetősen változatos nyelvi készlettel rendelkezik, és a legtöbb dél-afrikai már anyanyelvi szinten több nyelvet beszél. A teljes lista így néz ki: afrikaans, angol, ndebele, pedi, sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa, zulu. Az ország legalább 98 százaléka beszéli e nyelvek valamelyikét, de előfordulnak egyéb nyelvjárások és nyelvek is országszerte, legalább harmincöt. A leggyakrabban használt a zulu és a xhosa, ezt követi az afrikaans és az angol. Mondtuk, hogy az angollal bárhol labdába rúghatsz!

Érdekességek

 • Az országnak tíz UNESCO világörökségi helyszíne van. Ide tartozik a Mapungubwe Kulturális Táj, a Richtersveld kultúr- és botanikai táj, a Khomani kultúrtáj, a Barberton Makhonjwa-hegység, a Cape Floral régió védett területei, az iSimangaliso Wetland Park, a Vredefort kupola, a Maloti-Drakensberg Park, a Robben-sziget (itt egy már bezárt börtön található, amelyben az apartheid korszakában politikai foglyokat tartottak, köztük Nelson Mandelát) és a Johannesburgtól északnyugatra fekvő fosszilis emberszabású lelőhelyek. Utóbbinál a legkorábbi emberi kövületek találhatók, a hely, amelyet a tudósok az emberiség bölcsőjeként emlegetnek.
 • Három fővárosa van: Pretoria a végrehajtó hatalomnak, Fokváros a törvényhozó ágnak, Bloemfontein pedig az igazságszolgáltatásnak.
 • Az első emberi szívátültetést Fokvárosban hajtották végre 1967-ben.
 • Az ország gazdag természeti erőforrásainak jeleként 1905-ben a Pretoria melletti Premier Mine-ban fedezték fel a világ legnagyobb ismert gyémántját. Mérete 3106 karát és nagyjából 0,6 kilogramm.
 • A Világbank szerint Dél-Afrikában a legmagasabb a jövedelmi egyenlőtlenség a világon.
 • A dél-afrikaiak körében az egyik legmagasabb a HIV-fertőzöttek aránya.
 • Dél-Afrika az egyetlen ország, amely önként felhagyott atomfegyverprogramjával.
 • Az ország lakosságának mintegy 80 százaléka etnikailag fekete-afrikai származású. Körülbelül 9 százalék számít színesnek (fehér–afrikai vagy fehér–ázsiai), közel 8 százalék fehér és körülbelül 2 százalék indiai.
 • Dél-Afrika partjainál több mint 2000 hajóroncs található, amelyek többsége legalább 500 éves.
 • Az ország demokratikus köztársasági státusza ellenére KwaZulu-Natal tartomány monarchiával rendelkezik, amelyet az alkotmány kifejezetten előír. Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu a zulu nemzet királya volt márciusi haláláig. 27 gyereke és hat felesége volt, szó szerint úgy élt, mint egy király! Utódja Misuzulu Sinqobile kaZwelithini lett.
 • A Fokvárosban található Table Mountain a világ egyik legrégebbi hegye, a bolygó 12 fő energiaközpontjának egyike, amely mágneses, elektromos vagy spirituális energiát sugároz.
 • Dél-Afrika ivóvize a világ harmadik legjobbja, mivel biztonságos és iható.
 • Ebben az országban azonban nem csak vizet lehet inni! A dél-afrikai Cape Winelands-ben körülbelül 560 pincészet és 4400 elsődleges termelő működik. A Cape Winelands régió része a 62-es út, amelyet a világ leghosszabb borútjának tartanak. Már ez is jó ok arra, hogy ellátogass Dél-Afrikába, ha még nem jártál!
 • Mi a helyzet a sörrel? A dél-afrikai SABMiller sörfőzde a világ legnagyobb sörgyártó vállalata. A safferek szeretik a sört… De mi az oka annak, hogy a sörfőzde ekkora? A SABMiller a kínai sör 50 százalékát is szállítja.

Mutatunk 10 helyet, amit okvetlenül meg kell nézned, ha itt jársz.

És ugye mondanunk sem kell, megint bebizonyosodott, hogy az angollal otthon érezheted magad bárhol a világban. Nem nagyszerű? Hogy érzed, milyen szinten vagy? Ha jobban, választékosabban és bátrabban szeretnél angolul beszélni, akkor szeretettel várunk! Első lépésként pedig töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This