Kép forrása: canva.com

Málta egy apró, nyugodt és egyedülálló sziget a Földközi-tengerben, amely tele van csodálatos meglepetésekkel. Rengeteg történelemmel és kultúrával, nagyszerű ételekkel és lenyűgöző tájjal büszkélkedhet, így nem csoda, hogy Európa egyik legmenőbb nyaralóhelye. És mivel a máltai és a máltai jelnyelv mellett a harmadik hivatalos nyelv az angol, így a Speak! virtuális kalandtúrájának ez a hetedik állomása. Velünk tartasz?

Tudtad, hogy a máltai szigeteket az elmúlt két évezred alatt a világ szinte minden nagyobb birodalma uralta? Vagy hogy Málta valójában nem egy, nem is kettő, nem is három, hanem hét sziget? Az alábbiakban összeállítottunk egy listát a legérdekesebb, legszórakoztatóbb, legcsodálatosabb és legtörténelmibb tényekről e kis európai nemzet kapcsán, valamint arról, hogy miért érdemes felvenned Máltát a bakancslistádra!

Hol is található?

Málta egy paradicsomi sziget a Földközi-tenger közepén, 80 kilométerre délre Szicíliától, 513 kilométerre keletre Tunéziától, és valamivel több mint 1000 kilométerrel északra Líbiától. Hihetetlen, de a sziget olyan apró, hogy szabad szemmel nem látható a világtérképen! Az emberek gyakran teszik fel a kérdést: mekkora Málta? Nos, számszakilag körülbelül 475 ezer lakosával és 316 négyzetkilométeres területével, Málta a világ tizedik legkisebb és az ötödik legsűrűbben lakott szuverén országa. Málta a legnagyobb a máltai szigetcsoportot alkotó három nagy sziget közül. A fő sziget 27 kilométer hosszú és 14,5 kilométer széles, teljes területe pedig 246 négyzetkilométer. Málta testvérszigete, Gozo 67 négyzetkilométer alapterületű. Bár kisebb, mint Málta szigete, mégis sokkal nagyobb, mint Comino, ezért itt autóra van szükség a közlekedéshez. Málta három fő szigete közül a harmadik és a legkisebb, Comino 2,7 négyzetkilométer. Jóval kisebb, mint Gozo, nem is beszélve Máltáról, így a sziget egy nap alatt gyalogosan is könnyen felfedezhető. És hogy hogy is néz ki Málta a térképen? Íme!

A csatolt link a Google műholdképe, és piros kör jelzi Máltát, hogy szemléltethessük Neked, milyen kicsi is a sziget az európai országok között. Közelíts rá, és nézd meg Szicília léptékét Máltához képest. Csak, hogy még inkább érezd az arányokat New York City 2,5-szer nagyobb, mint Málta, míg Görögország legnagyobb szigete, Kréta pontosan 26-szor akkora. Szóval, valóban nagyon kicsi ország. A kicsi meghatározása ráadásul szubjektív, hiszen az olyan országokat, mint Dánia, Szerbia és Kambodzsa, kicsiknek tekintik, sőt az olyan szigeteket is, mint Izland és Srí Lanka, mégis, Málta eltörpül ezek mellett. A Málta látogatása során szerzett saját tapasztalataim alapján hét nap alatt meg tudtam nézni a főbb látnivalókat országszerte, és még csak nem is kapkodtam. Valóban könnyű egyhetes, laza vakációt szervezni anélkül, hogy bármit is kihagynál a repertoárból.

Málta Spanyolország vagy Olaszország része?

Sok utazó felteszi ezt a kérdést: Málta Spanyolország vagy Olaszország része? A válasz erre: egyik sem. Málta szuverén állam, ezért nem tartozik sem Spanyolországhoz, sem Olaszországhoz, annak ellenére, hogy Szicíliához nagyon közel található mediterrán sziget. Az évszázadok során Málta több nagy birodalom uralma alatt állt, köztük a bizánciak, karthágóiak, rómaiak, normannok, franciák és végül a Brit (Angol) Birodalom. Málta 1964-ben nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától.

Körbe tudom járni Máltát egy nap alatt?

Bár Málta kicsi, ennek ellenére azért több mint egy napba telne bejárni az egész szigetet. Példaként: ha végigsétálunk a szigeten, a délkeleti parton lévő Marsaxlokktól egészen az északnyugati parton lévő Armier-öbölig, akkor ez nagyjából hat és fél órát venne igénybe.

Málta híres valamiről?

Málta elsősorban a gízai piramisok, sőt a Stonehenge keletkezése előtti templomromokról ismert. A történelmi látnivalók, kastélyok és templomok gazdagságán túl Málta lenyűgöző, aqua-kék vizeiről, festői túraútvonalairól és világszínvonalú búvárhelyeiről híres. A szigeteket hollywoodi filmekben és népszerű tévéműsorokban is előszeretettel használják: a festői tájak, a drámai sziklák és az ősi épületek tökéletes hátteret biztosítanak számos játékfilmhez és népszerű tévéműsorhoz, különösen azokhoz, amelyek a régies hangulatot célozzák meg. Rengeteg látnivaló és tennivaló várja az idelátogatókat.

Mik az érdekes tények még Málta viszonylatában?

 • Az első tervezett főváros Európában – Málta fővárosa, Valletta volt az első tervezett város Európában. A jeruzsálemi Szent János-rend idején vázolták fel a várost, 1565-ben.
 • Málta György-keresztet kapott – VI. György angol király György-kereszttel tüntette ki Máltát a második világháborúban a tengely ostromában tanúsított bátorságáért. A mai napig a György-kereszt szerepel a nemzeti zászlójukon.
 • Több turista, mint lakos – Igen, háromszor több turista van, mint ahány lakos a máltai szigeteken!
 • Balkormányos – Málta egyike azon országoknak a világon, ahol az emberek az út bal oldalán közlekednek, ez az egykori angol uralom egyik öröksége.
 • Történelmileg keresztény ország – Málta hosszú keresztény örökséggel rendelkezik, a katolicizmus a hivatalos vallás.
 • Víz alá merült második világháborús hajók – Számos elsüllyedt második világháborús hajó, tengeralattjáró és vadászrepülő található Málta partvidékén.
 • A főváros az UNESCO világörökség része – Az UNESCO szerint a főváros, Valletta a világ egyik legkoncentráltabb történelmi területe.
 • Pan-Fried Rabbit: kizárólag a máltai szigeteken – Vannak olyan ételek és italok, amelyek kizárólag Máltán kaphatók. A serpenyőben sült nyúl egy finom étel, a Kinnie pedig a keserűnarancsból készült nemzeti szóda.
 • A világ egyik legnépszerűbb feltörekvő turisztikai helye – Meleg éghajlatával, számos kalandlehetőségeivel, építészeti és történelmi emlékeivel, köztük három UNESCO világörökségi helyszínnel és hét megalitikus templommal, Málta a világ egyik legmenőbb turisztikai célpontjává vált.
 • A nagyfilmek népszerű forgatási helyszíne – Málta a nagy költségvetésű produkciók népszerű forgatási helyszíne, beleértve az olyan kasszasikereket, mint a Gladiátor és a World War Z, valamint a Trónok harca című tévésorozat. Az Azure Window szerepelt a Game Of Thrones epikus szériájában. Sajnos ez az ív néhány éve a tengerbe omlott.
 • Kristálytiszta vízzel körülvett sziget – A Máltát és Gozót körülvevő vizek a kristálytiszta kék és zöld hihetetlen keverékét alkotják. A máltai Comino-szigeten található Blue Lagoon a máltai szigetek legnépszerűbb látnivalója.
 • A világ legjobb klímája – Máltát az International Living is a világ legjobb éghajlatú országaként jellemezte. A legjobb nyugdíjas helynek is választották.
 • Világszínvonalú építészet – Világszínvonalú építészettel büszkélkedhet Málta évszázadok tucatjai óta, a görög bizánci templomoktól a barokk katedrálisokig rengeteg híres objektum látható a szigeten.
 • A világ legrégebbi építményei – A máltai szigetek adnak otthont a világ legrégebbi ember alkotta építményeinek, amelyek egy része Kr.e. 3600-ból, körülbelül 5000 évvel ezelőttről származik. Megalitikus templomai régebbiek, mint az egyiptomi piramisok, a kínai nagy fal és még az angliai Stonehenge is.

Meggyőztünk? Betervezel nyárra egy máltai látogatást? Addig még van időd, hogy együtt csiszoljunk egy kicsit az angolodon! A 100% beszéd, 0% könyv módszerrel egy máltai vakáción már bátran, választékosan és folyamatosan beszélhetsz angolul. Érdekel? Akkor első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This