Forrás: ArthurHidden / Freepik

Mi adhat erőt valakinek, hogy a karantén idején teljes gőzerővel angolt tanuljon? Mátyás elmeséli friss és motiváló interjúnkban:

Névjegy: Mátyás mérnökember, aki ugyan már három nyelven beszél, mégis úgy döntött, hogy megtanul angolul is. 2 éve érkezett meg hozzánk a Speak! Nyelviskolába, és most a vírus ellenére is folytatja a tanulást nálunk online magánórák formájában.

SpeakMan: Mesélj pár mondatot magadról kérlek. Mivel foglalkozol és mi a hobbid?

Mátyás: Mérnök vagyok, egy nagy közszolgáltató vállalat stratégiai szakterületét vezetem. A munkámban számtalan érdekes kihívással találkozom nap-mint-nap, így nem telnek unalmasan a munkanapjaim sem. Szabadidőmben  a nyelvtanulás mellett rendszeresen sportolok (ami most a karantén idején kicsit másképp működik), szeretek kirándulni és zenét hallgatni.

SpeakMan: Miért szeretnél megtanulni angolul?

Mátyás: Ahány nyelvet ismersz, annyi ember vagy – tartja a mondás. Ezt igazolhatom. Mielőtt igencsak felnőtt fejjel elkezdtem angolul tanulni, jól beszéltem már oroszul, tűrhetően németül, és valamennyire olaszul is. Az orosz nyelvismeret döbbentett rá, hogy egy nép kultúráját, életét irodalmán keresztül lehet megismerni. Manapság, ha a nemzetközi életben is szerepelni akar az ember – ha másként nem a tapasztalatok megismerésén, megosztásán keresztül – az angol nyelv nem megkerülhető.

Ezért kezdtem el tanulni annak idején, és azért jöttem két éve a Speak nyelviskolába, hogy ezt a tudásom elmélyítsem. Elmondhatom, hogy ma már nem okoz nehézséget egy előadás megtartása, egy telefonbeszélgetés, vagy akár egy szakmai társalgás sem. Azt tapasztaltam, hogy a nyugati világban szakmai találkozókon lényegesen nyitottabbak az emberek és a hierarchia kevésbé fontos számukra. A beszélgetésekben magabiztosságot ad a biztos alapokon nyugvó nyelvtudás. Ma is részt vettem egy másfél órás webes konferencián, és szerencsére nem okozott nehézséget az elhangzottakat összefoglalnom és elküldenem a menedzsmentnek mindössze 15 perccel a tanácskozás befejezését követően.

SpeakMan: Miért döntöttél úgy, hogy online folytatod az angoltanulást?

Mátyás: Én már ”kijártam” tavaly decemberben itt a tanfolyamokat.  Év elején egy kicsit felfrissítettem az orosz tudásom. Eleve úgy terveztem, hogy évente legalább két angol tanfolyamot megcsinálok „szintentartásnak”, ebbe most kicsit beleszólt az élet. Így adódott, hogy megkérdezzem, tervezik-e online tanfolyam indítását.

SpeakMan: Mi adja neked a motivációt ahhoz, hogy a vírushelyzet ellenére se add fel  az angolozást?

Mátyás: Azt gondolom, mindenkinek fontos, hogy amit megtanult és szerepet játszik az életében, azt ne hagyja feledésbe menni, fejlessze magában. A motiváció az új kihívásoknak való megfelelés számomra. (Meg milyen ciki lenne saját magamnak, ha nyáron visszajönnék egy tanfolyamra és nehezebben menne, mint a többieknek😊 )

SpeakMan: Mik a tapasztalataid, hogy tetszenek az online órák?

Mátyás: Hatékonynak tartom az online órákat, végig ott kell legyen az ember figyelme.

SpeakMan: Van olyan, amiben szerinted az online órák jobbak mint a hagyományos órák?

Mátyás: Azt mondhatom, hogy az online órán csak velem foglalkozik a tanár, így semennyi üresjárat nincs benne. Szabadabban alakíthatjuk a tartalmat – nyilván a kereteken belül – és saját tempóban lehet haladni. Bár a Speak módszere a csoportos órákon is jó; minden egyes csoport, amelynek tagja voltam, olymértékben motivált volt a haladásra, annyira színes egyéniségek voltak a csoporttársaim, hogy nagyon hatékonyan lehetett tanulni, minden téma feldolgozása tudott újat adni.

SpeakMan: Mit tanácsolnál azoknak, akik most vágnak bele az angoltanulásba? Vagy mivel biztatnád azokat, akik nem mernek belevágni?

Mátyás: A legfontosabb tanácsom az, hogy mindazt a pénzt, amit a reklámokban látott a „tanulás nélküli csodamódszerre” fordítanál, óvd meg és lépj. A Speak Nyelviskolában annak, aki meg akar tanulni angolul beszélni, megérteni másokat, komoly esélye van arra, hogy ez sikerülni fog neki. De nem anélkül, hogy odatenné magát!

Számítani kell rá, hogy közel annyi időt kell foglalkoznod a nyelvvel, amennyit a tanórán eltöltesz. És mit kapsz cserébe? Annak az élményét, hogy megértesz másokat. Érteni fogod kedvenc slágered, filmjed. Megérted, ha angolul kérdezek tőled valamit, és válaszolni is fogsz tudni.

És nagyon jó csoporttársakat, tanárokat ismerhetsz meg, akikkel öröm együtt tanulni. Ez egy olyan iskola –ami teljesen idegen a poroszos oktatási rendszerünktől – ahol arra kíváncsiak, hogy mit tudsz. És a tanárok is abban motiváltak, hogy ha valamit még nem tudsz, akkor azt el tudd sajátítani és örömet okozzon a tudás használata. Nem kell félénknek lenni, meg kell próbálni! Sikerülni fog!

 

Köszönjük a motiváló interjút Mátyás. További jó angolozást kívánunk neked!


Ha szeretnél te is ilyen nyelvtanulási sikereket elérni, akkor próbáld ki beszédközpontú, jó hangulatú online angol oktatásunkat:

Jelentkezem
Share This