Hogyan sajátítsd el és tökéletesítsd az amerikai angol akcentusod?

Láttál már olyan filmet, ami Amerikában játszódott mégis tudtad, hogy a szereplők (egy része) nem született amerikai?

Ha igen, akkor valószínűleg ösztönösen ráéreztél az amerikai és nem amerikai angol kiejtésben meglévő különbségekre.

Az amerikai angolon belül ráadásul számtalan további dialektus, akcentus különböztethető meg. Egy alabamai prédikátor egész másképp beszéli a nyelvet, mint a washingotni lobbista, a kaliforniai idegenvezető, vagy a New York-i ügyvéd.

Most talán azon gondolkodsz, hogy „úristen, ez azt jelenti, hogy mindegyiket külön-külön meg kell tanulnom ahhoz, hogy autentikus amerikai akcentusom legyen?”.

Keep calm, a feladat ennél sokkal egyszerűbb.

A „szabvány” amerikai angol a jó barátod

Legtöbbször a „sztenderd” amerikai angollal fogsz találkozni, amikor angolul tanulsz.

Ez szól a tévéből, rádióból, a nemzetközi márkák reklámfilmjeiből, és ezzel a kiejtéssel találkozol a különböző nyelvtanulási segédanyagokban (hanganyagok, podcastek stb.) is.

Első lépésben tehát ezzel a szabványkiejtéssel kell szoros barátságod kötnöd, utána jöhetnek szépen sorban a „többiek”. (De ez már opcionális.)

Ehhez az ismerkedési folyamathoz a cikkben bemutatott négy lépés nagy segítségedre lesz, viszont mielőtt belevágunk tisztázzunk le egy fontos különbséget.

Accent vs Pronunciation

Az akcentus és a kiejtés közeli rokonok, de nem egymással felcserélhető kifejezésekről van szó.

Akkor beszélünk akcentusról, amikor az adott nyelv beszélt változatának speciális földrajzi, vagy társadalmi helyzethez kötött szabályai, jellemzői vannak, ami pl. jellegzetes kiejtésben nyilvánul meg.

A kiejtésnek viszont vannak univerzális szabályszerűségei egy adott nyelven belül, amelyek egy hang, betűkapcsolat, vagy szó helyes megformálását írják elő.

Ha ezeket rosszul alkalmazod, akkor nem „spéci akcentusod van”, hanem a mispronunciation (helytelen kiejtés) bűnét követed el.

Ez azt jelenti, hogy ha akcentussal beszéled a nyelvet, attól még helyesen használod az angolt, míg a főbenjáró kiejtésbűnök rendszeres elkövetése esetén egyszerűen helytelenül beszélsz.

Mi teszi egyedivé az amerikai akcentust?

Míg világszerte közel 850 millió ember beszél angolul, a nyelvhasználók jelentős része nem anyanyelvi beszélő. A legtöbb nyelvtanuló pedig elszántan törekszik az autentikus akcentus elérésére, a többség kulturális és gazdasági okok miatt ezen belül is az amerikai beszédmódot favorizálja.

Meglepő tény, hogy az amerikai akcentus történelmi gyökerei mélyebbre hatolnak az idő szövetében, mint a British English-éi.  A ma ismert „szabvány amerikai akcentust” a 17. században érkező angolszász telepesek hozták magukkal az Óvilágból.

 

Ezzel szemben a ma ismert British English, a 19. századi angol elit (upper classes) által mesterségesen kreált akcentus öröksége, amit a felső tízezer a szegények beszédmódjától való megkülönböztetés miatt erőltetett magára.

A tömegek persze (szinte) azonnal leutánozták az új stílust, így az egész szigeten gyorsan elterjedt, és ekkor szakadt el egymástól visszavonhatatlanul a brit és amerikai akcentus.

A legnagyobb különbség a British és az American English között az ún. rhotic speech.

Az amerikai akcentus (néhány kivétellel, amiről később még lesz szó) rhotikus. Ez azt jelenti, hogy az amerikaiak az ’r’ szót olyan szavakban ejtik ki, mint a ’hard’ (har-d).

A nem rhotikus beszélők (pl. britek) ezzel szemben elhagyják az „r” -t, és a példánál maradva a ’hard’ szót úgy ejtik ki, hogy ’hah-d’.

Természetesen itt is akadnak kivételek: az Egyesült Államok Új-angliai területein mint például Bostonban (Massachusetts) a többség a britekhez hasonló nagyvonalúsággal engedi el az ’r’ betűt.

Az amerikai akcentus további jellemzői:

 • A rövid „a” hang erős hangsúlyt kap olyan szavakban, mint a „man” és a „cat”.
 • Hosszan elnyújtott, ún. „nem körülvett” magánhangzók használata az olyan szavakban, mint a „lot” („laht”).
 • Elhullajtott szavak. Az amerikaiak általában rövidebb mondatokat használnak a briteknél, és komplett szavakat hagynak ki belőlük, amivel célirányosabbá válik a kommunikáció.

Példa:

Kate: „Are you going to the store on your way home?”

Frank: „I could. What you need?” (A briteknél ugyanez kb. így nézne ki: I could go to the store. What do you need?)

Ahány ház, annyi amerikai akcentus

Észak-Amerika különböző területei saját akcentussal rendelkeznek. A regionális dialektusok jellegzetes karakterjegyei teszik színessé és izgalmassá az amerikai angolt, amit pl. sorozatokban, filmekben érhetsz tetten.

A déli akcentus

Az úgynevezett „Southern Drawl” vagy „country accent” legtipikusabb megnyilvánulásai az extrém rövid szavak. Ezek az elharapott kifejezések a Dél hatására szivárogtak be a kontinensnyi ország más államaiban élő emberek beszédstílusába, és a popkultúrába.

(Ha láttál már eredeti nyelven Western filmet, akkor tudod, hogy miről beszélek.)

A déli akcentusban a „get”-ből így lesz „git”, a „let me”-ből pedig „lemme”.

Hol találkozhatsz autentikus déli akcentussal?

 • True Blood sorozat
 • countryzene (Carrie Underwood, LeAnn Rimes, Tim McGraw)

 

A középnyugati (Midwestern) akcentus

A középnyugati dialektust – kis túlzással – akár „Az Amerikai Akcentusnak” is mondhatnánk, mivel a szórakoztatóiparban, a médiában, a közéletben és az utcán is ezzel a beszédmóddal találkozhatsz a leggyakrabban.

A középnyugati akcentusban érvényesülnek a legjobban a rhotikus beszédstílus jegyei, vagyis itt dörrennek az „r-ek” rendesen, brit „finomkodásnak” nyoma sincs.

Hol találkozhatsz autentikus középnyugati akcentussal?

 • CNN
 • Chicago, vagy Washington utcái

Az új-angol (New England) akcentus

Ezt „bostoni” akcentusnak is nevezik, amely a középnyugati akcentussal ellentétben a nem-rhotikus beszédmódot képviseli a mezőnyben, vagyis úgy fél az „r”-ek kiejtésétől, mint az okos légy a Raid-től.

Egy tipikus (és kissé túlzó) példa az új-angol akcentus egyedi kiejtésmódjára: „Pahk yuh cah in hah-vud yahd (Park your car in Harvard Yard).

Hol találkozhatsz autentikus új-angol akcentussal?

 • Family Guy sorozat
 • Spotlight és a Good Will Hunting c. filmek

 

A New York-i akcentus

Megoszlanak a vélemények, hogy egyáltalán még létező dialektusról beszélünk, vagy a sorozatos bevándorlási hullám már elmosta a „bennszülött városlakók” nyelvét.

De tény, hogy az új-angolhoz hasonlóan, ez az akcentus is számos nem rhotikus elemmel, és furcsa „magánhangzó-torzulással” rendelkezik.

Így válik a “father” szó kiejtve “faw-thuh”, míg a kutya („dog”) “daw-ug”-gá.

Hol találkozhatsz autentikus New York-i akcentussal?

 • Gangs of New York és a Goodfellas c. filmek
 • A Jóbarátokban Joey karaktere

A kanadai akcentus

Kanadában és az Egyesült Államokban több közös van, mint amennyit ezek az országok egymásnak, vagy saját maguknak be mernének vallani.

Az egyik ilyen közös pont éppen az akcentusban rejlik: a Kanadában használt angol a „szabvány amerikai”, középnyugati dialektushoz áll a legközelebb.

A tipikus rhotikus beszédmód mellett azért vannak egyedi jellemvonásai is. Például az „au” hangkapcsolat rövid „o” hanggá konvertálja, így lesz az „about”-ból „ah-boot” kiejtve.

Hol találkozhatsz autentikus kanadai akcentussal?

 • Az Így jártam anyátokkal sorozatban Robin karaktere
 • CTV (kanadai tévécsatorna)

 

4 lépés a (közel) tökéletes amerikai akcentus eléréséért

1) Tanuld videóval

A videók azért irtó hasznos nyelvtanulási segédeszközök, mert általa hatékonyabban idézi fel az agyunk a tanult információkat egy „sima” szöveghez képest (vagyis klassz memóriafogasok), plusz látod és hallod a beszélő embereket.

Ez utóbbi nélkülözhetetlen, ha az akcentusodon, kiejtéseden szeretnél csiszolni.

Milyen videós oldalakat használj, ha amerikanizálnád az akcentusodat?

Ennek az oldalnak az egyik legnagyobb előnye, hogy kizárólag az akcentusokra fókuszál. Ráadásul teljesen ingyenes, a kurzusokat pedig egy „beszédterapeuta” tartja.

Az oldalon hasznos útmutatókat találsz a „zavaró akcentus” legyőzésére, és külön fejezet foglalkozik az amerikai akcentus tipikus jegyeinek bemutatásával.

Nincs semmi, ami hatékonyabban csomagolna ki a magyaros akcentusból, mintha közvetlenül (amerikai) anyanyelvi beszélőkkel kommunikálnál.

Ha erre nincs lehetőséged, akkor válaszd a FluentU autentikus amerikai angol videóit, Youtube klipjeit, filmjeit, reklámvideóit, amelyekhez interaktív feliratokat és nyelvtanulós feladatokat is társítottak az oldal fejlesztői.

Egy-egy szó kiemelésével és többszöri meghallgatásával jobban elsajátíthatod a jellegzetes amerikai angol kiejtést, a végén pedig kapsz egy vizuális emlékeztetőt és rövid nyelvtani definícióit is hozzá. (Szóval nem csak a kiejtésedet tökéletesítheted, hanem a szókincsedet is felturbózhatod.)

Ez a napi szinten frissülő YouTube csatorna hasznos tippekkel, tanulási trükkökkel, és szórakoztató tartalmakkal segít semlegesíteni a saját akcentusodat, hogy zökkenőmentesebb legyen az amerikai angolra való átállás.

Egy újabb YouTube-os tartalom, ami a mai listáról az egyik személyes kedvencünk. Bár Amy Walker nem angoltanár, hanem profi színésznő, ez a sorozat mégis az egyik leghasznosabb és legviccesebb kiejtésjavító „műsor” a neten, ami kifejezetten az autentikus amerikai akcentust tanítja.

Amy-nek színészként komoly tapasztalata van abban, hogyan kell megformálni más nemzetiségű, eltérő akcentussal beszélő karaktereket a mozivásznon. A tanácsai ezért praktikusak, az egyes részekhez feladatokat is kapsz, és az egyes amerikai akcentustípusokra (déli, új-angol stb.) is kitér, szóval ez a sorozat kötelező darab.

2) Tanuld a „tévéből”

Az amerikai tévéműsorok (talk show-k, sorozatok stb.) talán a legautentikusabb forrásai az amerikai akcentusnak, ezért érdemes kiaknázni a bennük rejlő brutális potenciált.

A műsorok többségében a középnyugati, „CNN angollal” fogsz találkozni, amit a showműsorokba meghívott vendégek, vagy a szitkomok feltűnő nem anyanyelvű karakterek által beszélt dialektusok színesítenek. Ezeket a tartalmakat bátran és bőségesen fogyaszthatod, és még tévékészülék sem kell hozzá (isten áldja az internetet).

Milyen sorozatokat és beszélgetős műsorokat ajánlunk?

A Simpson család egy igazi amerikai klasszikus, ami 1989 óta, megszakítás nélkül képernyőn van, és töretlen a népszerűsége. A történetvezetés egyszerű, a karakterek nem csak humorosak, hanem érthetőek is, az egész sorozat pedig „tipikus Amerika”, így sok popkulturális infóval gazdagodhatsz általa.

 • Friends

A Jóbarátok minden idők talán legnépszerűbb és legismertebb amerikai televíziós produkciója. Szinte nincs olyan élő ember a Földön, aki a 6 jóbarát, Ross (David Schwimmer), Rachel (Jennifer Aniston), Chandler (Matthew Perry), Monica (Courteney Cox), Joey (Matt LeBlanc) és Phoebe (Lisa Kudrow) történetéből legalább egy részt ne látott volna.

A karakterek által követett nyelvi mintázatok pedig az amerikai akcentusok közötti eltérések (középnyugati vs New York-i) felismerésére és gyakorlására is kiválóan alkalmasak.

 • Full House

A magyarul Bír-lak néven futó sorozat nem csak az Olsen ikreket, hanem az angoltanulást is nagyon népszerűvé tette.A (városi) legendák szerint ugyanis 1987 és 1995, vagyis a sorozat indulása és befejezése között sok százezren csak azért tanultak meg angolul, hogy eredetiben követhessék a család történetét.

A sorozat sztorija egyszerű, a mindennapi élet legalapvetőbb problémáival foglalkozik, a gyerekszereplők miatt pedig könnyen érthető.

További nyelvtanulós sorozatokért klikk ide, és ide.

3) Tanuld a hírekből

Az amerikai hírműsorokból is rengeteget profitálhatsz, ami a kiejtést és az autentikus akcentust illeti. A CBS News, a CNN és a Fox News adásai már sok magyar háztartásban is elérhetőek, de remek online felületekkel (weboldal, Facebook oldal, YouTube csatorna stb.) is rendelkeznek, ahol több ezer órányi videó érhetsz el.

A hírolvasók, műsorvezetők a középnyugati „szabvány” szerint formálják a szavakat, és nagy figyelmet fordítanak a helyes intonációra, hangsúlyozásra, így remek tanáraid lesznek az „akcentusjavító kurzusodon”.

4) Tanulj (anyanyelvi) tutoroktól

A tutorok, másnéven konzulensek, magánoktatók rendkívül hasznos segítséget nyújthatnak az akcentusod tökéletesítésében – különösen akkor, ha anyanyelvi beszélők, és profi szakmai háttérrel rendelkeznek.

Az American Accent Course egy online tanfolyam, amely 0-24 órában elérhető. A kurzushoz kiejtésjavító hanganyagokat, leckéket és teszteket kapsz, előre meghatározott haladási ütemterv alapján.

A fejlődésedről folyamatos visszajelzéseket küld a rendszer, és van lehetőséged élő, hús-vér oktatóktól (tutorok) segítséget, tanácsot kérni, ha egy-egy gyakorlat nem volt világos, vagy úgy érzed elakadtál a megértésben.

A Cambly egy remek nyelvtanulós mobilapplikáció, amely native speaker oktatókkal köt össze, akikkel valós idejű videóbeszélgetéseket kezdeményezhetsz.

A beszélgetés során a tutorok segítenek kijavítani a hibáidat, a rendszerbe pedig egy okos chatfelület is be van építve, amely segít továbblökni a beszélgetést azáltal, hogy a saját anyanyelveden nyújt segítséget.

Az appnak ingyenesen elérhető próbaverziója is van, így előzetes anyagi elkötelezettség nélkül tesztelheted.

Rachel egy olyan angoltanár, aki az amerikai akcentus tanítására specializálódott. A weboldalán a fizetős tartalmakon (hanganyagok, kurzusok stb.) túl több mint 400 (!) ingyenes videóval segít az első lépések megtételében.

Persze az autentikus amerikai akcentus eléréséhez a legjobb módszer a sok gyakorlás és a még több kommunikáció. Ismerősökkel, barátokkal, online tutorokkal, nyelvcsere közösségekben, külföldi utazások során, angol tanfolyamokon – bárhol, bármikor és bárkivel használnod a nyelvet, egy idő után rá fog állni az agyad és a nyelved is a megfelelő akcentusra, kiejtésre.

És egy bónusz tipp a végére, ami igazából egy ajándék

Kezdd meg nálunk az angoltanulást 2017. december 1. és december 31. között, és a beiratkozáskor kapsz tőlünk egy 10 000 Ft értékű értés- és kiejtésjavító segédanyagot.

Miből áll az “I understand” c. értés- és kiejtésjavító segédanyag?

✓ Közel 3000 szó

✓ 153 kiejtési kategóriára bontva

✓ 107 oldalas munkafüzet az otthoni gyakorláshoz

✓ 12 órányi hanganyag a legrázósabb hang- és betűkapcsolatokkal

✓ A brit és amerikai kiejtés közötti legfontosabb különbségek bemutatása

✓ MP3 formátum, hogy fel tudd tölteni a laptopodra, és menet közben is hallgathasd az iPodod-on

Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, a tanfolyamod első óráján pedig már a kezedben tarthatod ezt a kincset érő, egyedi fejlesztésű, kereskedelmi forgalomban nem kapható tananyagot:

button

Share This