Kép forrása: Canva-canva.com

Az angol konyháról sokaknak megvan a véleménye: íztelen, fantáziátlan, furcsa. Nos, tényleg vannak kifejezetten egyszerű ételeik, de azért számos ínycsiklandó finomság is szerepel a hagyományos receptjeik között! Ma viszont nem feltétlen ezekről lesz szó, hanem inkább azokról a fogásokról, amelyek valamilyen okból különleges, már-már szokatlan elnevezést kaptak.

Toad in the Hole

Toad in the hole, avagy varangy a lyukban… igen, ez egy étel neve. Valahogy az elnevezés nem hozza meg az étvágyat, de még azt is nehéz elképzelni, hogy vajon milyen ételről beszélünk. Pedig igazán laktató és finom fogásról van szó, ami ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthető! A toad in the hole tulajdonképpen egy tésztában sült fűszeres kolbász, ami arról kapta a nevét, hogy a tésztából kikandikáló kolbászok valóban egy kicsit békákra emlékeztetnek, de szerencsére semmilyen csúszómászó nem szükséges az elkészítéséhez. A tésztában, azaz “puddingban” sült finomságok a 18. században váltak igazán népszerűvé, különösen a szegényebb családok körében. Manapság hagymás mártással és párolt zöldségekkel tálalják, és már azok is kipróbálhatják, akik nem esznek húst, hiszen vegetáriánus vagy vegán formában is elkészíthető.

Kipróbálnád? Jamie Oliver receptje tuti, hogy nem okoz majd csalódást, ráadásul közben az angolt is gyakorolhatod:

Jellied Eels

Na, a jellied eels tényleg kiverheti pár embernél a biztosítékot. Angolnakocsonya? Elég bizarr. Nem egy szokványos recept… pedig az angolok nagyon kedvelik. Itt egy kicsit más a helyzet, mint a toad in a hole esetében, ami egy fantázianév, a kocsonyás angolna azonban pontosan az, aminek hirdeti magát: kocsonyás angolna. London keleti városrészéből indult a története a 18. században, amikor az angolna egy olcsó, könnyen elérhető és tápláló hozzávalónak számított a városi lakosok számára. Az európai angolna annyira gyakori volt a Temzében, hogy a folyó partján szinte bárhol ki lehetett fogni, ezért a szegények alapvető táplálékává vált. Az egykori pubokban és éttermekben is alapfogásnak számított, az 1902 óta működő M.Manze nevű étteremben még ma is megkóstolhatjuk az eredeti recept alapján készült fogást. Az apróra vágott angolnát fűszeres alaplében főzik meg, majd hagyják kihűlni és megdermedni. Az angolna csontja éppen annyi kollagént és zselatint ereszt ki magából a főzés során, hogy a főzőlé egy éjszaka pihentetés után kocsonyássá dermed.

Nem vagyunk benne biztosak, hogy bárki megpróbálkozna az elkészítésével, ezért nem receptet, hanem inkább egy kis edukatív videót hoztunk az angolnakocsonyáról:

Spotted Dick

Spotted dick, vagyis foltos… Bízunk annyira a nyelvtudásodban, hogy nem kell lefordítanunk számodra az étel második felét. De ha mégsem megy, eláruljuk, a dick szó jelentése a férfi nemi szervre utal. Ha nem lenne a név alapján egyértelmű, (egyáltalán nem az), egy desszertről van szó. De miért hívna így bárki egy süteményt? Nem kell egyből rosszra gondolni, nem az angolok piszkos fantáziája tehet róla. Ebben az esetben a dick szó a pudding elnevezésből származik, korábban puddink, majd puddick néven emlegették, később leegyszerűsítve csak dick lett a beszélt nyelvben, és így is maradt meg a köztudatban. A foltos elnevezés a sütemény külalakjára utal, a tésztába ugyanis aszalványokat, többnyire mazsolát vagy szárított ribiszkét kevernek, ezen kívül fahéjjal és szerecsendióval fűszerezik. A tésztát hengerré formázzák, és konyharuhába csomagolva forró vízben párolják, hogy ne száraz gyümölcskenyeret, hanem szaftos, puha tésztát kapjanak.

Kíváncsi vagy hogy készül hagyományosan? Ebből a videóból kiderül, miképp készítették a viktoriánus korban:

Welsh rarebit

Egy walesi recept a következő fogás a listánkon, amit nem is olyan egyszerű lefordítani, hiszen a rarebit szó eredetéről megoszlanak a vélemények. Akadnak, akik úgy tartják, a rarebit a rabbit, azaz a nyúl szó korai alakja, mások szerint azonban a welsh rarebit a „Welch rare bit” kifejezésből származik, vagyis annyit jelent, ritka walesi falat. Tulajdonképpen egy sajtos melegszendvicset kell elképzelnünk, ugyanakkor néhány extra hozzávaló teljesen megbolondítja ezt az elsőre egyszerűnek tűnő ételt. Olvasztott cheddar sajt, vaj, tej, mustár, sör és Worcestershire szósz keverékével kenik meg a kenyérszeleteket, majd forró sütőben, sajttal megszórva kisütik… mennyei, nem igaz?

Szerintünk ezt a receptet érdemes kipróbálni, nem nagy ördöngösség, de annál laktatóbb, főleg egy hideg téli estén, vacsorának fogyasztva igazán jól megállja a helyét:

Meghoztuk a kedved az angol konyhához, vagy éppenséggel elrettentettünk? Tényleg megosztó, de gondolj csak bele, a magyar hagyományos receptek közül is van jó néhány olyan fogás, ami egy külföldi számára igazán furcsa lehet. Mi arra biztatunk, hogy bátran kísérletezz, és ugyanilyen lelkesedéssel tanulj meg angolul is! A Speak!-ben minden a rendelkezésedre áll, hogy legközelebb már magabiztosan kérhesd ki a vacsorát egy angol pubban. Foglalj helyet az INGYENES online bemutatóóránkra, mert nálunk minden diáknak az első lépése, hogy kipróbálja a módszert kötelezettségmentesen. Ezen az oldalon találsz információt a módszerünkről és tudsz jelentkezni a bemutatóórára.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This