Angol nyelviskola és a „minden bolondok napja”, avagy éljen április 1.

A Speak! angol nyelviskola komolyan veszi a diákjait és önmagát is, de jó ha tudod kedves olvasó, hogy a humorban sem ismerünk tréfát. Angol nyelviskola ide, angol nyelviskola oda, mi is megünnepeljük április elsejét, vagyis a bolondok napját- éppúgy mint bárki más. Ezúton üzenjük tanárainknak, diákjainknak, hogy ezen a napon senki nincs biztonságban:) Kezdjük a legelején: vertek már át április elsején? Vagy éppen ellenkezőleg: te viccelted meg a haverodat, szüleidet, tanáraidat? Akkor most figyelj: mai blogposztunkban azokat az április rétfákat elevenítjük fel, amelyek az elmúlt fél évszázadban milliók arcára csaltak mosolyt, vagy épp furcsa fintort. Are you ready? Let’s go!

angol-nyelviskola-április-1

Április 1. Angliában és az angolszász kulúrkörben is (minden) bolondok napja, vagyis “All fools Day”. Ezen a napon nem csak a komisz diákok kennek fogkrémet a kilincsre vagy helyeznek rajzszöget a tanár székére – a bolondok napján sokszor a tévécsatornák is átverik nézőiket: álhíreket csempésznek a híradóba vagy valótlan eseményeket mutatnak be a magazin-műsorokban. 2004-ben pl. a GMTV című brit reggeli műsorban egy csodálatos hatású ásványvízről számoltak be. A riport szerint a Yorkshire Water nevű cég piacra dobott egy olyan vizet, amitől nagyon rövid idő alatt, nagyon sokat lehet fogyni – sőt az átverést azzal is megfejelték, hogy bemutattak egy olyan vízcsapot, amelyből fogyasztó víz folyik, akkor is, ha mondjuk a konyhai mosogatóra szereljük fel. A csapra körülbelül tízezer megrendelés érkezett a vállalathoz. 1975-ben egy ausztrál hírműsor, a This Day Tonight azzal állt elő, hogy az országban bevezetik a „metrikus időszámítást”, vagyis attól fogva minden nap 20 órából, minden óra 100 percből és minden perc 100 másodpercből fog állni. Amellett, hogy az intézkedés bizonyára sokaknak okozott volna zűrt, egy néző például azért telefonált be kétségbeesetten, mert újonnan vásárolt egy digitális órát, és kíváncsi volt, azt miként lehet a metrikus időnek megfelelően átállítani.

angol-nyelviskola-április-1

A televíziózás történetének leghíresebb átverése (melyet a Museum of Hoaxes is az első helyen jegyez az áprilisi tréfák közt) egyébként a BBC-hez kötődik, amely 1957-ben arról tudósított, hogy Svájcban spagettifák nőnek – sőt le is vetített egy kisfilmet, melyben pár ember fákról szüretelte a tésztát. Az adás után nézők sokasága hívta a csatornát, hogy honnan lehetne spagettifát szerezni – a BBC munkatársai pedig nem győzték őket arra emlékeztetni, hogy milyen nap is van. A britek nemzeti televíziója a későbbiekben is számos tréfát eszelt ki: 1980-ban például azt híresztelte el, hogy a Big Ben számlapját egy digitális kijelzőre cserélik. A hír persze nagy felháborodást keltett az angolok körében, mint ahogy a kormány 2006-os (ál)döntése is, miszerint feketéről pirosra festeti át a Downing Street 10. szám alatti miniszterelnöki rezidencia ajtaját – az átverés itt duplán sikerült, hisz a hírt nemcsak a BBC szellőztette meg, de a Daily Mail is megírta. Az április 1-én adásba kerülő tévés vetélkedők, játékos show-k is szívesen élnek a tréfálkozás lehetőségével: az amerikai televízióban bevett szokás, hogy erre a napra két házigazda műsort cserél, ami azért mókás, mert sokszor fogalmuk sincs a pontos szabályokról.

Szerintünk attól jó egy angol nyelviskola, ha a diákok szívesen, örömmel és játékosan tanulnak egy összetartó közösségben. Miért? Mert a nyelvtudás megszerzése a legtöbb esetben nem önmagáért való cél: mindenkinek más és más motivációja van az angol tanulással kapcsolatban. Lehetnek munkahelyi vagy magánéleti okaink, lehetünk fülig szerelmesek egy angol nyelviskola brit születésű tanárába, vagy tarthatjuk Skype-on a kapcsolatot a cégünk indiai munkatársaival, egy valami egészen biztos. Az angol tanulás során -történjen az otthon, magántanárnál, céges nyelvtanfolyamon vagy egy angol nyelviskola falai között- sosem szabad elveszítenünk a humorérzékünket. Mert a derű, az, ha tudunk egy jóízűt nevetni saját nyelvbotlásunkon, tesz képes minket arra, hogy örömmel és meg-megújuló szenvedéllyel tanuljunk angolul.

angol-nyelviskola-április-1

(A képek forrása: google.com)

Share This