Egy nyelv mind fölött? – Speak! angol nyelviskola

Az emberi társadalom és kultúra alapvetően a kommunikáció adta lehetőségek kihasználásán nyugszik. A kommunikációt a nyelv segítségével hozzuk létre. Vitathatatlan tehát, hogy a nyelv egy kódrendszer, amelyre minden körülmények között támaszkodnia kell az emberi társadalomnak, hogy fenntartsa magát. A nyelvek viszont különböznek, ahogy különböznek a látásmódok és az egyes kultúrák is. A 21. század hajnalán az a legfontosabb kérdés, hogy mit lehet tenni, ha ennyire különbözőek a nyelvek és mégis ennyire felgyorsult a világ? Mi a teendő akkor, amikor megszűnnek a határok, a kommunikációs távolságok és lényegében egy nagy világfaluban élünk? Bognár Gergely, a Speak! angol nyelviskola tanára ma ebben a világfaluban kalandozik és arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon létezik-e egy nyelv mind fölött…

A világfaluban, amelyben élünk, egyszerűen muszáj olyan emberekkel is kommunikálnunk, akikkel nem beszélünk azonos anyanyelvet. Természetesen lehetséges –és kifejezetten ajánlani tudom-, hogy egy ember minél több nyelvet megtanulva ismerje meg a világot, hiszen minden nyelv egy új ablak a világra, de nem reális elvárás, hogy a Föld összes nyelvét mindenki megtanulja.

Abban a hangzavarban, amiben Bábel égbe törő tornyának „összeomlása” óta élünk, a kommunikáció és az emberi társadalom hatékonysága, tehát ismét attól függ, hogy találunk-e egy olyan közös nyelvet, amit valamilyen szinten, minden ember beszél.

angol-nyelviskola-nyelv

Megvan a Gyűrűk Ura sztorija? Emlékszel még, hogy Középfölde népei, törpök, tündék, emberek, mágusok és orkok, hogyan értették meg egymást? Egy közös nyelv, a nyugori nyelv segítségével. Egy nyelv mind fölött…

Ma a Föld közös nyelve –elnézést a Tolkien rajongóktól- vitathatatlanul az angol. 650 millióan beszélnek első, vagy második tanult nyelvükként magas szinten angolul, azok száma pedig, akik kommunikálni tudnak, legalább konyhanyelvi szinten, kb. 2-3 milliárd közé esik. Statisztikailag, ha két különböző anyanyelvű ember találkozik a világ bármely táján, az esetek 95%-ban angol lesz az a bizonyos közös nyelv (Lingua franca), amin kommunikálni fognak.

angol-nyelviskola-nyelv2

A szomorú tény, hogy Magyarországon jelenleg a társadalom 25%-a beszéli jól ezt a közös nyelvet*, és ezzel nyelvileg elzárja magát a világ azon részétől, ahol nem beszélnek magyarul. A fájóan gyenge angoltudás nem csak egyéni, hanem társadalmi szinten is nagy károkat okoz. Azzal, hogy nem, vagy csak alig beszéljük a világ közös nyelvét hatalmas kulturális, gazdasági és társadalmi veszteséget termelünk napról napra, hétről hétre, évről évre.

Változtatnunk kell és ebben minden angoltanítással foglalkozó embernek, intézménynek, cégnek felelőssége van. A közoktatásnak éppúgy, mint a magántanároknak, vagy egy angol nyelviskola tanárának, vezetőségének.

A Speak! angol nyelviskola és a 100% beszéd, 0% könyv módszer ezt a hatalmas és csendes vákuumot akarja megtölteni rengeteg kommunikációval, folyamatos beszéddel és magabiztos nyelvtudással. Azért, hogy mi, magyarok is átléphessünk az ajtón, ami egy lehetőségekkel teli, egymással kommunikáló világba vezet.

*http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/37_beszel_idegennyelvet_de_az_angolt_csak_negyeduk_jol.190226.html

gergo1

Bognár Gergely, Speak! angol nyelviskola

Share This