A 100% beszéd, 0% könyv szlogen nem csak marketingfogás- Fekete Gergő, a Speak! angol nyelviskola tanárának írása

Fekete Gergőt, a Speak! angol nyelviskola tanáraként sok diákunknak már nem kell bemutatni. Gergő egyike azon tehetséges, fiatal tanároknak, akikre a jövő nyelvoktatási rendszerét fogjuk felépíteni. Azt már sokan tudjátok, hogy milyen érzés nektek a Speak! angol nyelviskola tanfolyamaira járni. Ma arról olvashattok, hogy mi zajlik a színfalak mögött és milyen érzés a Speak! tanáraként titeket tanítani.

Speak!-es tanárnak lenni egy különleges feladat. Elgondolkodva a nyelviskolában eltöltött időről, nem is igazán tudom eldönteni mely aspektusát emeljem ki először. Az egyedülálló módszert, amivel dolgoztok/dolgozunk? A tanulók szorgalmát és „mindent-beleadását”? Vagy az első osztályú közösségi élményt? Talán nem is a sorrend számít, hanem ami ezek mögött van. De mi is az pontosan?

Amikor júliusban részt vettem a bemutatóórán, számos dolgon megakadt a szemem. Egyrészt a hangulaton, ami az első perctől kezdve közvetlen volt, illetve az odafigyelést, amit minden tanuló és tanárjelölt felé tanúsítottatok. Másrészt pedig a módszer egyediségén. Már az óra előtt is hallottam erről a módszerről, korábbi tanulmányaim során olykor-olykor alkalmaztuk is, de sosem gondoltam volna, hogy erre komplett tanfolyamokat fel lehet építeni. Pedig lehet. Emlékszem, csodálkozva néztem, hogy 20 perc elteltével már a kezdők is, akik mindenféle nyelvtudás nélkül jöttek érdeklődni, minidialógusokban beszélgettek és az órán tanult szavak 90%-át helyben elsajátították. És ekkor még a „beszélgetős gyakorlat” nem is létezett. Ennek az előnyeit, vagyis azt, hogy már K1-es szinten is beszélgetnek a diákok, csak a tanár-tréningek és a helyettesítések során tapasztaltam meg. Mert pótórás tanárként szerencsére abból is volt, nem is kevés.

Mind a pótórák, mind a helyettesítések során is az volt a benyomásom, hogy az emberek tényleg tanulni jönnek ide.Sőt, ha jobban belegondolok, ez már előbb, a szintfelmérőknél kiderült. Mindegy, hogy valaki munka, külföldi rokon/ismerős miatt, vagy egyszerűen kedvtelésből, hobbiból jött el szintfelmérőzni, a tanulók, akikkel dolgozhattam, nagyon szorgalmasan és becsületesen készültek az órákra. Hiszen ennek csak így van értelme. Nem is csoda, hogy sokan és sokat fejlődnek.Épp tegnap tartottam egy K3-as pótórát egy olyasvalakinek, akinek az első Speak!-es óráját én tarthattam, akkor még K2-es szinten. Nagyon-nagyon jó volt látni, mennyit fejlődött az illető, milyen könnyedén jöttek a magyar és az angol mondatok is. (Csak így tovább, Mary!)

angol-nyelviskola-fekete-gergo

A csoport persze már egy más tészta. Hiszen ott a pótórán tapasztalt élmények és hatások meghétszereződnek, vagy adott esetben megtízszereződnek. Ehhez még társul a jó kis csapatszellem és egy nagy adag vidámság, ami minden egyes csoportunkban jelen van. És ha már a tanulóknál és általánosságban a tanításnál tartunk, külön élmény volt a diákokat megismerni. Mindenki egy külön történet és ezt a történetet nagyon jó volt megismerni. Külön jólesett, hogy ez az érdeklődés általában nem egyoldalú volt és a tanulók is kíváncsisággal fordultak felém. Ez egy nagyon-nagyon jó érzés.

Természetesen nem fejezhetem be ezt a kis összefoglalót anélkül, hogy a pótórás „mikrocsapatról” és a kollektív Speak!-es „makrocsapatról” ne szólnék pár szót. A segítőkészség, humor, odafigyelés mellett még számtalan dolgot említhetnékamit Brigitől és Zsuzsitól kezdve, az összes tanárkollégán keresztül mindenkitől megkaptam. Bármikor bármilyen problémám, kérdésem, észrevételem volt, mindenki meghallgatott és segített, ha tudott. A közösségkovácsoló programokat is nagyon jó kezdeményezésnek tartom, mert szerintem ez egy jól működő csapat kialakításához elengedhetetlen, ami pedig egyenes út a sikerhez.

Visszaolvasva a bemutatóóráról írt összefoglalóm végét, így közel fél év után is, ugyanazt tudom tanácsolni a jövendőbeli diákoknak. Gyere a Speak! angol nyelviskola tanfolyamaira, mert itt kis lépésekkel, gyorsan, nagy fejlődést lehet elérni. A gátlásoktól, szorongástól egyszerűen meg lehet szabadulni; vidám és lendületes légkör vár, ahol a tanárt érdekli, ki is vagy te valójában és mi a célod az angollal.

És ami a legfontosabb, valóban beszédközpontú oktatást kapsz, ahol a 100% beszéd, 0% könyv szlogen nem csak marketingfogás!

angol-nyelviskola-fekete-gergo

Share This