Elmélet vs gyakorlat: 3 perces gyorsteszt, amiből kiderül, hogy mennyire tudod használni az angolt – Speak! angol nyelviskola

Szánj 3 percet a Speak! angol nyelviskola gyorstesztjére, hogy megtapasztald, mi a különbség az elméletorientált és a beszédcentrikus tanulási módszer között. Nem lesz nehéz, ígérem.

A szabályok ismerete fontos. Mivel az angolban nem csak három igeidő van, nekünk, magyaroknak okozhat egy kis fejtörést, melyiket kell használnunk, hogy pontosan azt mondjuk el, amire gondoltunk.

Vegyük példának a jelen két fajtáját, a folyamatos jelent és a befejezettet. Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni a különbséget, azt mondanám, hogy a folyamatos jelen arra vonatkozik, amit ebben a pillanatban csinálsz, a befejezett pedig olyanokra, amik már megtörténtek. Ezt mi már múlt időbe tennék, de az angol nyelv ezzel az igeidővel arra fekteti a hangsúlyt, hogy már megtörtént, volt rá példa, illetve azt, hogy hatással van a jelenre.

angol-nyelviskola-gyorsteszt2

Most döntsd el, hogy az alábbi mondatokat folyamatos, avagy befejezett jelenbe kéne-e tenni (gondolatban húzd alá a helyes megfejtést):

Épp befizetem a csekket.                 folyamatos/befejezett

Ma már ebédeltem.                          folyamatos/befejezett

Most lefordítok egy mondatot.        folyamatos/befejezett

Az imént befizettem a csekket.        folyamatos/befejezett

Sikerült?

A helyes megfejtés: folyamatos, befejezett, folyamatos, befejezett.

Hogy ment? Jól sikerült?

Ez azt jelenti, hogy megértetted a szabályt, kis szerencsével meg is jegyezted. Elméleti rész: pipa.

Most fordítsd angolra a következő mondatokat:

Kétszer jártam Franciaországban.

Most tört el a kezem, épp megyek a kórházba.

Megvan? Nincs? Próbálkozz!

A fordításnak nagyjából így kell kinéznie:

I have been to France twice.

I have just broken my arm, I’m going to the hospital.

angol-nyelviskola-oops

Ez is ment? Milyen sebességgel?

A gond a kizárólagos elméleti oktatással az, hogy egy valós, életszagú szituációban nem állja meg a helyét. A papírízű tudás csődöt mond, ha nincs mögötte elég gyakorlás. Hiába tanulod meg egy hagyományos angol nyelviskola tanfolyamán, hogy milyen eszközökkel kell útbaigazítást adni, ha a rutin hiánya miatt olyan lassan tudod csak elmagyarázni, hogy kézen is foghatnád a turistát, hogy elkísérd.

A cél az, hogy olyan sebességgel fordíts le a fenti két mondatot, mint amilyen gyorsan elolvastad. Ebben segít a Speak! angol nyelviskola

Share This