Hollywoodba költözik a Speak! angol nyelviskola?

Itt a Húsvét, a csapból is ez, na meg a tömény kölnivíz folyik. Nem vagyok az a tipikus „húsvétoló”. Gyerekként nem szerettem eljárni locsolkodni (igen, a versmondás miatt), és mivel nem vallásos családban nevelkedtem, a Húsvét nekem mindig csak későn fekvést és koránkelést jelentett. Most sincs ez másképp. Az ünnep kereskedelmi kellékeit leszámítva azért örülök a húsvéti hosszúhétvégéknek. Ilyenkor jut idő együtt lenni a családdal, finom ételeket enni, nem kell rohanni sehová, nem nézegetem öt percenként a leveleimet és nem csörög egész nap a telefonom. Az ünnepek alatt van időm elolvasni egy régóta elolvasásra váró könyvet és megnézni egy-egy jó filmet. (Persze nem a tévében, mert a húsvéti műsorok legalább annyira lehangolóak, mint a karácsonyi filmfelhozatal.) Idén már túl vagyok a könyvemen és az első filmen, ami meglepő módon, hatott is rám. Miért? És mit keres az én húsvéti filmszeánszom egy angol nyelviskola blogján? És mitől lehet fontosabb ez Neked, mint nekem? Olvass tovább és kiderül…

angol-nyelviskola-séf

A Séf c. filmet néztük meg a feleségemmel. Igen, tudom, Hollywood, előre kiszámítható fordulatokkal, instant poénokkal, jellemfejlődéssel és némi apa-fia kapcsolati analízissel. Közhelygyűjtemény? Valahol igen. De azért ne legyünk már ennyire elvontak és kifinomultak. Hollywood pontosan azt a nyelvet beszéli, amit mi is beszélünk. Jól-rosszul, színészek, forgatókönyvírók és rendezők eltérő tehetséggel ugyan, de hozzánk szólnak ezen a nyelven, mi pedig értjük. Vesszük a lapot. Ezért vannak tele a mozik a B-kategóriás filmpremiereken is és ezért élnek olyan jól a ’90-es évek mozijait sugárzó kábeltévé vezetői.

Hollywood nyelve az érzelmek nyelve. Hollywoodtól kifinomultságot, intellektualitást, vagy a zsenialitás határát súroló eredetiséget várni legalább akkora ostobaság lenne, mint arra várni, hogy a macskák megszeressék a vizet. (Martin Scorsese-ből 100 évente 1 születik). Hollywood a mi nyelvünkön beszél és hosszú évtizedek óta állja a megvetésünket ezért. Mert menő leszólni Hollywoodot és a tipikus hollywood-i filmeket. Szeretjük a nyelvünket köszörülni Hollywood hírességein, de még jobban szeretünk olvasni róluk a másnapi bulvárlapokban. (Amit persze a világon senki, de senki nem olvas, ugye?) Szeretjük minősíteni az álomgyár futószalagon gyártott alkotásait, de azért 10-ből átlagosan 6-7 filmet még a bemutatás évében megnézünk. Érzed az ellentmondást?

Hollywood az Hollywood. A Séf pedig valahol tipikus Hollywood. Carl Casper karaktere pedig nem is áll olyan távol a realitástól, mint mondjuk a nagyszerű Amerikai kapitány, vagy a csodálatos Pókember. A főhősünk tehetséges. Van múltja, szakmai előélete és élettapasztalata. Van egy főnöke, aki nem érti meg, egy felesége, akitől elvált és egy fia, akit nem ismer. Aztán egy nap elveszíti a fejét és vele együtt a munkáját.

Nem akarok spoilerezni, de a lényeg az, hogy újrakezdi. Nem csak séfként, apaként is. Feláll a padlóról, rendbe hoz egy ezeréves büfé kocsit és meghódítja Amerikát. A történet persze happy enddel végződik, ahogy az Hollywoodban az esetek többségében már csak lenni szokott.

angol-nyelviskola-séf

De túl a közhelyeken és a kiszámíthatóságon, a Séf pontosan Rólad szól. Rólad, rólam és a hozzánk hasonlókról, akik az életben már legalább egyszer jól pofára estek. Mindegy mi miatt. Lehetett ez szerelmi bánat, szakmai kudarc, hibás döntés, családi viszály, vagy egy barátság vége. Az ok mindegy, a jelenség a fontos.

Mert nagyon sok olyan diákunk van, aki számára a Speak! nem az első angol nyelviskola, ahol már tanult. Nem az első, nem a második, nem a harmadik, hanem a sokadik és egyben utolsó próbálkozás. Nagy felelősség ez nekünk is, higgyétek el. Az, hogy sok száz embernek mi vagyunk az utolsó esély nem kis teher. Ha átlagos angol nyelviskola lennénk, akár meg is vonhatnánk a vállunkat és mondhatnánk, hogy minket ez nem érdekel. Hogy a mi dolgunk csak és kizárólag a tanítás, a többit meg hagyjuk a tantermeken kívül, nem igaz?

De mi nem így működünk. Mi nem hiszünk abban, hogy egy angol nyelviskola, vagy egy tanfolyam kizárólag a tanításról szól. Emberek vagyunk, embereket tanítunk és nem öncélúan, a tanítás kedvéért. Vágyakért és álmokért dolgozunk. Nagy tervekért és mindennapi sikerélményekért dolgozunk. Azért dolgozunk, hogy a diákjaink holnapja jobb lehessen, mint a tegnapja volt és igen, a legtöbbször az újrakezdésért dolgozunk.

A diákjaink többsége egyszer már megégette magát a nyelvtanulásban. Kudarcok, félelmek és szorongások a tanúi ezeknek a sikertelen próbálkozásoknak. De Carl Casper is fel tudott állni a padlóról, amikor már szinte mindenét elveszítette. Te is fel fogsz tudni állni, ha ugyanebben a cipőben jársz az angollal.

Ezért jó film a Séf. És ezért költözik a Speak! angol nyelviskola Hollywoodba. Hogy Neked is legyen egy „büfé kocsid”, ahol újrakezdheted.

Share This