Biztos vagy benne, hogy nem fordítva ülsz a lovon? – Ha igen, akkor ne olvass tovább, de ha mégse, akkor a Speak! angol nyelviskola bejegyzését Neked írták

Mi a legbiztosabb jele annak, hogy fordítva ülsz a lovon? Iszonyatos izomláz az első 10 kilométeres edzés után. Egy csillagfényes este a baleseti sebészeten a haverod új motorja miatt. Az első saját vacsora ehetetlen „ínyencségekkel”. Próbanyelvvizsga 3 hét angol tanulás után. A Speak! angol nyelviskola mai bejegyzéséből megtudhatod, hogy vajon te is fordítva ülsz a lovon és rossz irányba nézel, vagy jó irányba vágtatsz, arccal a céljaid megvalósítása felé?

Biztos veled is megtörtént már, hogy jutottál egy nagy elhatározásra, amit szerettél volna azonnal megvalósítani. Mondjuk egyszer csak eleged lett a súlyfeleslegből, az egészségtelen kajákból, az éjszakai nassolásból, és még aznap vettél egy kondi bérletet és elpakoltad szem elől a csábító finomságokat. Másnap reggel 8-ra már az edzőteremben voltál és úgy lenyomtál egy 2 órás edzést, hogy az még Bear Gryllsnek is becsületére vált volna. Aztán hazaérve leültél egy székre és nem bírtál felállni.

angol-nyelviskola-grylls

Kikészítetted magad. Belehajszoltad a testedet egy olyan edzésbe, amire nem volt felkészülve/felkészítve. Belebuktál a lelkesedésbe. Miért? Mert fordítva ültél a lovon. A kockás has és a betonkemény vádli lebegett a szemed előtt, de elfelejtetted, hogy Rómát sem egy nap alatt építették. Lehet, hogy három hét múlva a 10 kilométeres futás a futópadon már meg se kottyant volna, de elfelejtetted, hogy ezen a ponton még 500 méter után is teljesen kifulladsz adrenalin löket nélkül.

Mindegy milyen lóról beszélünk, de ha valaki fordítva ül rá fel, akkor lényegében összekeveri a célt az eszközzel, az okot az okozattal, a végeredményt az oda vezető úttal. Amikor a diákok azzal a feltett szándékkal érkeznek hozzánk, hogy 2-3 hónap alatt a 0-ról hozzuk őket „nyelvvizsga-formába”, ugyanebben a cipőben járnak. Ilyenkor el szoktuk mondani nekik, hogy a „papír” nem cél, csupán eszköz és egy állomás, ami a magabiztos nyelvtudás felé vezető úton valahol „féltávnál” van.

angol-nyelviskola-papír

Magyarország különös vonzalmat érez a hivatalos papírok iránt, de ez még nem elég ok arra, hogy mi is vallásos tisztelettel közelítsünk a lepecsételt dolgokhoz, ha az angoltudásról van szó. A valódi, magabiztos, ösztönös nyelvtudásra nem kell hivatalos pecsétet ütni ahhoz, hogy kiderüljön az értéke. A mindennapi élet hétköznapi helyzetei és a te sikereid lesznek a tanúi annak, hogy az angoltudás olyan lehetőség és esély, amelyért megéri dolgozni.

A Speak! angol nyelviskola azt vallja, hogy a nyelvvizsga, mint a nyelvtanulás/nyelvoktatás állatorvosi lova, önmagában nem ad elég motivációt egy tanfolyam elvégzéséhez.  Nem a nyelvvizsga, mint célkitűzés helyességét vitatjuk, csak azt, hogy egyedül a papír megszerzésének vágya segít átlendülni a holtpontokon és támogat a következő lépések megtételében.

Ha valódi nyelvtudást akarsz, akkor többre kell vágynod egy nyelvvizsgánál. Többre és másra. Tehát, ha az a kérdés, hogy miből tudjuk megállapítani, hogy fordítva ülünk-e a „nyelvtudás lován”, akkor a válasz az, hogy abból, milyen célok vezérelnek minket a tanulási folyamat során.

  • Ha a cél a nyelvtudás és nem a nyelvvizsgázni-tudás elérése, akkor bizton állíthatom: jó irányba haladsz.
  • Ha az a célod, hogy a nyelvtudás révén sikeresebb, magabiztosabb és boldogabb ember legyél, akkor bizton állíthatom: jó irányba haladsz.
  • Ha az a célod, hogy az angoltudásoddal jobb és jobban fizető állást szerezz, akkor bizton állíthatom: jó irányba haladsz.
  • Ha az a cél, hogy ne legyen gyomorgörcsöd, ha meg kell szólalnod angolul, akkor bizton állíthatom: jó irányba haladsz.
  • Ha az alapján választod egy angol nyelviskola tanfolyamát, hogy az mennyit tud hozzátenni a tudásodhoz és ahhoz a képességedhez, hogy gondolkodás nélkül, csípőből jöjjön az angol, akkor bizton állíthatom: jó irányba haladsz.

angol-nyelviskola-horse

A Speak! angol nyelviskola egyszerű és világos szabályok szerint játszik. Szerintünk a tanulásnak a tanulásról, a folyamatos beszédről és a kitartó gyakorlásról kell szólnia. A tanításnak pedig a „célon tartásról”, a törődésről, a mindennapi sikerélményekről és a professzionális tudásátadásról.

Nem a papírról, nem az „izomlázról”, hanem a célok eléréshez vezető útról.

Az útról, ami a Speak! angol nyelviskola 100% beszéd, 0% könyv módszerével kezdődik és egy varázslatos utazással folytatódik, amelyről azt fogod kívánni: bár soha ne érne véget.

Share This