Washington állatvilága: szavazz a béna kacsára – Speak! Angol Nyelviskola

Az amerikai politika világa tele van különös metaforákkal és ezek egy része érdekes módon kapcsolódik az állatokhoz. Mivel a Speak! Angol Nyelviskola mindig figyel az aktualitásokra, szeretnénk nektek segítséget nyújtani a világ jobb megértésében is – ezért most elmagyarázzuk nektek, hogy Barack Obama amerikai elnök hogyan lett egyik napról a másikra béna kacsa.

Az amerikai elnökválasztás egyik sajátossága, hogy a jelölt megválasztása és beiktatása között nagyon sok idő telik el. Az elnököt minden negyedik év novemberében az első hétfő utáni kedden választják meg, idén tehát november 8-ára fog esni a szavazás napja. Bárkit is választanak meg, az új elnök csak január 20-án teszi le az esküjét, tehát több mint két és fél hónapon át Barack Obamának úgy kell kormányoznia, hogy már tudja ki lesz az utóda. Politikai szempontból nyilván nem mindegy hogy párttársa (demokrata) vagy ellenfele (republikánus) követi a Fehér Házban. A mi szempontunkból (elvégre ez nem közéleti portál, hanem egy angol nyelviskola blogja) azonban csak annyi számít, hogy ez alatt az idő alatt ő egy béna kacsa.

angol-nyelviskola-rep-dem

A béna kacsa (angolul lame duck) olyan politikusokra vonatkozik, akik még úgy vannak pozícióban, hogy azt már nyilvánvalóan elveszítették, a napjaik szó szerint meg vannak számlálva. A legismertebb lame duck természetesen az amerikai elnök, de minden országban előfordulnak ilyen esetek – például XVI. Benedek pápa 2013-as lemondásakor még 17 napig, Ferenc pápa megválasztásáig, béna kacsaként volt hatalmon. A kifejezés használható bárkire a megválasztást elbukó parlamenti képviselőktől kezdve a nyugdíjba menő főnökig – de miért pont kacsák lesznek ezek az emberek?

A béna kacsa megjelölést eredetileg nem a politikusokra találták ki, hanem a vadászatban használták. A lame duck egy olyan egyed volt a csoporton belül, aki betegség vagy sérülés miatt leszakadt a csoporttól, így lett a ragadozók első számú célpontja – illetve a vadászok esetében a csoport mögött repülő magányos madarat könnyebb volt lelőni.  A 18. század végén a kifejezés meghonosodott a tőzsdei szaknyelvben is, így nevezték azokat a brókereket, akik teljesen lenullázták magukat, illetve a társasági életben azokra is ráaggatták a kifejezést, akik nagy adósságot halmoztak fel. A lame duck emberek könnyű célpontok voltak, innen került át a politika világába is a kifejezés: 1863-ban a Congressional Globe egyik írásában egy kevésbé hatékony bíróságot illettek ezzel a kifejezéssel.

Az amerikai elnök lame duck időszaka azért is érdekes, mert felveti a kérdést, hogy ez alatt az idő alatt mit tehet meg az elnök és mit nem. A legtöbb amerikai elnök fontos döntéseket nem hoz ebben az időszakban, sokan csak leköszönésük előtt kegyelmeket osztanak kevésbé veszélyes bűnözőknek – idén azonban az amerikai politikában nagyon érdekes dolgok történnek, a Republikánus Párt ugyanis meg akarja hosszabbítani Barack Obama béna kacsa korszakát.

angol-nyelviskola-kacsa

2016. február 12-ről 13-ra virradó éjszaka elhunyt Antonin Scalia, a Legfelsőbb Bíróság egyik tagja. A kilenctagú testületben Scaliával együtt volt öt republikánus bíró, míg a demokratákat csak négyen képviselték. Az 1986-ban kinevezett bíró halálával most egyenlő (4-4) az állás és Barack Obama nyilván demokrata bírót nevezne ki a megüresedett pozícióba – a republikánusok viszont ezt szeretnék megakadályozni. Mivel véleményük szerint Obamát idén biztosan leváltják, ilyen több évtizedre (a kinevezett bíró haláláig vagy lemondásáig) szóló döntést nem hozhat meg egy lame duck. Az elnök természetesen a szó szoros értelmében még nem esik bele ebbe a kategóriába (a választások csak novemberben lesznek), de a hírekben máris terjed a „bénakacsaság” – és ki tudja mennyi időbe telik, amíg a magyar szóhasználat is átveszi ezt a képszerű leírást.

Ha tetszett az írásunk és szeretnél még többet meg tudni Washington állatvilágáról, akkor kövesd a Speak! Angol Nyelviskola Facebook-oldalát, így elsőként tudod meg, amikor a következő részben eláruljuk neked, hogy hogyan lehet szalamandrával választásokat nyerni.

facebook_like_button

 

hubai_gergely_angol_nyelviskola

A szerző Hubai Gergely, Speak! Angol Nyelviskola tanára

 

Share This