Te melyik mesehősre hasonlítasz nyelvtanulóként? – Speak! angol nyelviskola

A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni. Ezt a nagyon okos mondatot (sajnos) nem én találtam ki, hanem Bruno Bettelheim. Szerintem zseniális, és nem csak a gyerekekre igaz. Mi felnőttek is ezért szeretjük a meséket, és szinte minden pillanatban meséljük is a történeteinket. A barátnőnknek, a szüleinknek, az ismerőseinknek, saját magunknak. Mesélünk a Facebookon, az Instagramon, emailben, péntek esténként a törzshelyünkön a haveroknak, a naplónknak, a blogunkon, vagy álmunkban. De, ha minden életeseményünk egy fejezet a mesében, akkor felmerül a kérdés: vajon a nyelvtanulásnak is van helye és saját története ebben a „nagy mesében”? És, ha igen, mi melyik mesehősre hasonlítunk? A Speak! angol nyelviskola ma elrepít a mesék birodalmába, hogy megtaláld a nyelvtanuló éned mesés alteregóját…

  1. A Harry Potter-típus

Tagadhatatlan, hogy vannak emberek, akiknek van nyelvtehetsége. (Nem összetévesztendő a nyelvérzékkel, ami egyike a legpusztítóbb hamis mítoszoknak, amiket belevertek a fejedbe, hogy elmenjen a kedved a nyelvtanulástól.) Akiknek elég az, ha a „bagolyposta kézbesíti a felvételi levelüket”, belépnek Roxfort varázslatos világába, és több-kevesebb gyakorlással, ösztönösen kibontakoztatják a bennük rejlő képességeket.

Ha Te is ebbe a típusba tartozol, akkor nem állsz/álltál meg egyetlen idegen nyelv elsajátításánál, mert a mottód: „ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz”. Vigyázz erre a képességedre, ne bánj mostohán az adottságoddal, és használd ki a benne rejlő végtelen lehetőségeket. Egy angol nyelviskola jó edzőpartnerként segíthet kihozni belőled a maximumot.

angol-nyelviskola-aladdin

(A kép forrása: google.com)

  1. Az Aladdin-típus

Emlékszel még mire vágyott a mese kezdetén, Aladdin, Agrabah jószívű és kedves tolvaj utcagyereke? Mesés kincsekre és földöntúli gazdagságra. Aztán kincsek helyett kijózanító fordulatokat, kalandos megpróbáltatásokat kapott, miközben őszinte, igaz barátokra talált és végül rálelt a nagybetűs szerelemre is.

Aladdin-története a helyes motiváció megtalálásáról és a társak fontosságáról szól. Ha kezdetben Te is csak a papírért tanultál angolul, akkor tudod, hogy akárcsak Aladdinnak, Neked is a belső motiváció hiányából jöttek a kudarcélmények. Rájöttél, hogy a tudás és nem a papír a kincs, és elkezdtél a „helyes” úton járni. És ne felejtsük el: Aladdinhoz hasonlóan Neked is volt kire támaszkodnod, amikor holtpontra jutottál a tanulásban (egy angol nyelviskola tanárára, a csoporttársaidra, egy jó barátra, egy megértő férjre stb.).

angol-nyelviskola-lionking

(A kép forrása: google.com)

  1. Az Oroszlánkirály-típus

Simba kölyökként keveset fogott fel az uralkodással járó felelősségből, komoly ütéseket vitt be neki az élet, és sokáig igyekezett minden erejével elfelejteni a világot, amely megsebezte. Ismerős szitu? Később Simba is ráébredt arra, amire Te: senki nem állítja vissza az „egyensúlyt” helyetted. Senki nem fog kiállni érted, a jövődért, a családodért. Simbához hasonlóan végül Te is felvállaltad az uralkodással, vagyis az életed uralásával járó felelősséget. Küzdelmes, nehéz út volt, sok tépelődéssel, vakvágánnyal, álmatlan éjszakával, de célba értél az angollal. Sikerült.

(Ha még csak az út elején, a „felejteni akarok”, vagy „nyalogatom a sebeimet”-fázisban vagy, egy jó angol nyelviskola segíthet felébreszteni a benned élő oroszlánkirályt.)

Te melyik típusba tartozol?

Share This