Kinyírják a nyári szünetet? – Speak! angol nyelviskola

Amikor az oktatási kormányzat 2012-ben először felvetette, hogy le kellene rövidíteni a nyári szünetet, nagy felháborodás-hullám söpört végig az országon. Az akkor még csak papíron létező terv kb. 2 hétig élt, a kormány visszavonult és minden maradt a régiben. Egészen mostanáig. Kedden Czunyiné Bertalan Judit, közoktatásért felelős államtitkár egy interjúban elmondta, hogy fontolgatják a nyári szünet megrövidítését és ezzel párhuzamosan az őszi, téli és tavaszi szünet meghosszabbítását. Most akkor tényleg kinyírják a nyári szünetet? Örüljünk, vagy kezdjünk el záptojásokat gyűjteni egy tüntetésre?

A tanév átrendezését az államtitkár szerint elsősorban az indokolja, hogy a 2,5 hónapos nyári szünet túl nagy terheket ró a családokra. Egy gyerek 10 hetes elhelyezése és az idő értelmes elfoglaltságokkal (pl. nyári táborok, sportolási lehetőség, kulturális programok) való kitöltése nem olcsó mulatság, pláne nagyszülői, rokoni segítség nélkül. De a nyári szünet megkurtítása mellett „csak” pénzügyi érvek szólnak

Ha szétnézünk a világban, akkor azt látjuk, hogy a legtöbb országban vagy gondolkodnak a nyári szünet lerövidítésén, vagy eleve rövidebb a vakáció. Ausztriában 9, Ausztráliában 6,5, Németországban 6 hétig tart a diákoknak a nyár, Angliában pedig napirenden van, hogy a jelenlegi 6 hetes szünetet 6 (!) napra rövidítsék és az iskolák 51 héten át legyenek nyitva.

angol-nyelviskola-nyar2

A 10 hetes magyar vakáció, tehát nemzetközi összehasonlításban magas. Egy magyar gyerek a 37 hetes tanév alatt kicsit több mint 600 órát tanul az iskolában. Európában ennél rövidebb iskolaév csak Izlandon van (36 hét), de ott átlagosan 700-750 órája van a gyerekeknek, míg az Egyesült Államokban ugyanennyi idő alatt 1100 (!) órát tanulnak a diákok.

Oktatási szakemberek egybehangzó állítása szerint a hosszú nyári szünet alatt még nagyobbra nyílik az olló a szegényebb és a gazdagabb gyerekek készségei, tudása között. Egy 2008-as brit tanulmány szerint, amíg a jobb anyagi körülmények között élő gyerekek a nyáron fejlesztő programokon vesznek részt, a hátrányos helyzetű, szegényebb gyerekek nem, így számukra a szünet –nevelési szempontból- „holttér”.

Ráadásul a gyerekek a hat-tíz hetes szünet ideje alatt sokkal nagyobb eséllyel kerülnek bajba, mint tanév közben – egyszerűen azért, mert ilyenkor kevesebb szervezett programban vesznek részt.

„A hosszú nyári szünetet eredetileg azért találták ki, hogy a gyerekek is tudjanak segíteni nyáron a gyümölcsszedésben és más mezőgazdasági munkákban” – mondta Sonia Sodha, a kutatás vezetője. A szakember szerint az ideális az lenne, ha a tanév nyolchetes tanítási időszakokból állna, két szakasz között mindig lenne egy kéthetes szünet, a nyári vakációt pedig egy hónaposra rövidítenék le.

Nem kell elmerülnünk a részletekben ahhoz, hogy kimondjuk: a 10 hetes magyar nyári szünet oktatási, nevelési, társadalmi és versenyképességi szempontból is káros. Növeli a szakadékot szegény és gazdag, városi és vidéki gyerekek között, még jobban leszakítja a hátrányos helyzetűeket, teret enged a felejtésnek és hosszútávon rontja egy ország versenyképességét, teljesítményét. Vállaljuk, hogy népszerűtlenek leszünk ezzel, de a 19. században, érthető gazdasági okok miatt kialakított oktatási rendszer ebben sem felel meg a 21. századi követelményeknek.

angol-nyelviskola-nyar

Most jogosan megkérdezhetnéd: „egy angol nyelviskola szempontjából nem teljesen lényegtelen, hogy meddig tart a nyári szünet?

Két szempontból sem az.

  1. Egy angol nyelviskola nem függetlenítheti magát az emberek problémáitól és a környezetétől, amiknek a megoldásán dolgozik, és amiben működik. A Speak! Nyelviskolát is azért hoztuk létre, hogy megtanítsuk az embereket angolul beszélni, mert ettől jobb, boldogabb, sikeresebb életet élhetnek. Ha a gyerekeink jövőjét, fejlődését, tanulását veszélyezteti a hosszúra nyújtott nyári szünet, akkor a 10 hétből le kell vágni. Ha tetszik, ha nem.
  1. A nyári szünet olyan mélyen beleivódott az emberek tudatába, hogy a többség nem hajlandó nyáron tanulni. A nyár úgy él a fejekben, mint egy 3 hónapos balatoni nyaralás, munka, felelősség és kötelességek nélkül. De tedd a szívedre a kezed: Te elmész 90 napra szabadságra? Június 1. és szeptember 1. között otthon sziesztázol, lógatod a lábad, fesztiválozol, vadkempingezel, vagy a tengerparton sütteted a hasad? Ha igen, akkor jó neked és szerencsés vagy, hogy megteheted, de nem ez a magyar valóság. Nyáron is dolgozni, hajtani és igen, tanulni kell, ha egyről a kettőre akarsz jutni.

A Speak! angol nyelviskola nyáron se áll le, mert a tanulás bioritmusa nem igazodik a naptári napokhoz, vagy az évszakokhoz. Sőt, rákapcsolunk. Intenzív tanfolyamokat és egyre több és több csoportot indítunk azért, hogy, aki akar, az nyáron is dolgozzon a jövőjén.

Kinyírják a nyári szünetet? Aligha. De itt az ideje, hogy a magyar oktatási rendszert elkezdjük hozzáigazítani a 21. századi követelményekhez és az élethez. A mi dolgunk az, hogy ebben a változásban partnerek legyünk és bebizonyítsuk: van legalább 1 olyan angol nyelviskola az országban, ahol nyáron sincs megállás.

Share This