Mi a közös abban, ha valaki anya és egy angol nyelvtanfolyam diákja?

Anyának lenni nagy meló. Legalábbis jó anyának. Egy anya a születés pillanatától fogva 24 órás szolgálatban van. Ebben a szolgálatban soha nincs szabadság, vagy szünet, viszont van annál több felelősség és kötelesség. Etetés, itatás, fürdetés, altatás, pelenkázás, öltöztetés, játék. Séta a parkban. Irány az orvos. Látogassuk meg a nagyit. Szaladjunk be a boltba, a patikába. De közben azért legyen rend és tisztaság otthon is. Kicsit később ovi, aztán iskola, különóra, edzés, születésnapi bulik, állatkert, múzeum, leckeírás, családi nyaralás és miegymás. Anyának lenni semmi máshoz nem hasonlítható állapot. Ma mégis arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen közös pontok lehetnek az anyaságban és abban, ha egy angol nyelvtanfolyam diákja vagy. Kíváncsi vagy a folytatásra? Akkor olvass tovább…

angol-nyelvtanfolyam-anyaság

Az anyai kötelességek listája szinte végtelen. Persze vannak feladatok, terhek, amelyeket meg lehet osztani az apával, a nagyszülőkkel, az idősebb testvérrel, rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel, de az anya 1. számú, megkülönböztetett felelőssége vitathatatlan. Az anyaság arról szól, hogy valaki másért is, aki nem én vagyok, életem végéig felelősséget kell vállalnom. Még akkor is, ha nehezemre esik és legszívesebben elmenekülnék előle.

Az idő előre haladtával, ahogy a csecsemőkor kiszolgáltatottsága fokozatosan csökken, ezek a feladatok már nem „élet-halál” kérdésekről szólnak, hanem rutinná szelídülnek, mindennapi kötelezettséggé válnak. A felelősség persze ettől még egy percre sem szűnik meg létezni. Egy anya akkor is anya marad, ha a gyereke történetesen leérettségizik, diplomát szerez, megházasodik, saját családot alapít, házat épít, vagy nyugdíjba megy.

Mert minden jó anyában ott él egy szuperhős, aki figyel, óv, védelmez, segít, támogat és sokszor önmagunktól is megment, és ez bizony nem kor kérdése. Az első lélegzetvételünk után a hét minden napján, a nap minden egyes percében. Őrült nagy felelősség ez, amelyhez olyan acélos kötelességtudatra van szükség, amely az élet más területein ritka, mint a fehér holló.

És itt, a kötelességek és a felelősség vállalásában van a kutya elásva. Egy angol nyelvtanfolyam persze távolról sem 24 órás, élethosszig tartó szolgálat, de Te sem teheted meg, hogy akár csak egy napot is kihagyj a tanulásban. Kérhetsz és kaphatsz is segítséget, lesznek támaszaid benne, de végső soron a Te felelősséged, hogy eléred a kitűzött célt, vagy nem. Hogy lesz-e benned elég kitartás, hajtóerő és fegyelem, hogy végig tudd csinálni, amit elterveztél. Hogy akkor is leülsz-e majd leckét írni másnapra, ha megint túlóráztatott a főnök. Hogy nem a haverokat, vagy a kanapén való elnyújtózást választod, hanem a kötelességeidet.

A tanulási folyamat nem egy angol nyelvtanfolyam óráján, hanem a felelősség felismerésénél, vállalásánál és a kötelezettségek teljesítésénél kezdődik. Az angol nyelvtanfolyam csak egy eszköz, amely a céljaidat az álmok birodalmából a realitások talajára hozza le. Az angol nyelvtanfolyam tanárai nem átvállalják tőled a „szülői” felelősséget, hanem segítenek cipelni a terheket. Az angol nyelvtanfolyam módszere nem csodaszer: nem könnyűvé, egyszerűvé, hanem elvégezhetővé teszi a kötelességed teljesítését.

angol-nyelvtanfolyam-anyaság

„Már most hiányzik az a hangulat, tanulási kedv és öröm, amit itt tapasztaltam a nyelvtanfolyam során. A belső motivációm erősödött a sikerek után és otthon is belevágtam a sűrűjébe:  olvastam, hallgattam, néztem a lehetőségeket angolul. Jó érzés volt a tanfolyam közben, hogy az „idegen” nyelvtani tesztek, angol szövegek már nem voltak olyan rémisztőek. Jó volt együtt gyakorolni a csoporttársaimmal, akiket menet közben jobban megismerhettem és akikkel a közös munka mindig jó kedvű és motiváló volt. Egyik este a kislányom leült mellém az asztalhoz és ”angolszavakat” kezdett el írni a lapraÉn is tanulni szeretnék- mondta, mert akkor anya mindig vidám.” (Viki)

Végső soron minden rajtad múlik. Te vagy az, aki „életről és halálról” dönt. A Te döntéseiden, a Te tetteiden, vagy éppen azok hiányán áll, vagy bukik minden. A Speak! és egy angol nyelvtanfolyam csak abban segíthet, hogy ha jó döntést hoztál, akkor megerősítsen téged a választásod helyességében és mindent megtegyen azért, hogy elérd a céljaidat.

A beszédközpontú angol nyelvtanfolyam nem lehet helyetted az angoltudásod „szülőanyja”. Neked, magadnak kell megteremtened a csodát, amikor a semmiből valami születik. Egy új élet. Tele lehetőségekkel, ígérettel. Talán megéri a fáradtságot, nem gondolod?

 

Share This