Milyen egy jó motivációs levél és miért lesz jobb állásod, ha a beszédközpontú angol nyelvtanfolyam mellett teszed le a garast?

Nagy a verseny. A világ fénysebességgel változik. Az emberi tudástár tíz évenként megduplázódik, új iparágak jönnek létre és új városok nőnek ki a földből. Versenyt futunk a technikával, az egyre kisebb részekre osztott idővel és a hasonló korú, képzettségű emberekkel. Az nyer, aki előbb odaér, aki előbb vagy jobban tud valamit, mint a többiek. A munkahelyünk élettartamát már nem évtizedekben, hanem hónapokban mérjük. De az ember rugalmas lény, megtanult alkalmazkodni, futóhomokra életpályát építeni és együtt élni a 21. századi hétköznapokkal. Ma azoknak szeretnénk segíteni, akik nem akarják egy lemondó kézmozdulattal tudomásul venni a „sorsukat”. Akik a beletörődés és a feltétel nélküli megadás helyett a küzdelmet és a versenyben maradást választják. Akik tudatosan törekednek a céljaik felé, hajtanak, tanulnak, és előre szeretnének lépni az életben. A mai bejegyzésben olyan hasznos kifejezéseket és tudnivalókat válogattunk össze, amelyek segíthetnek egy angol nyelvű motivációs levél megírásában. Hogy milyen egy jó motivációs levél és miért lesz jobb állásod, ha a beszédközpontú angol nyelvtanfolyam mellett teszed le a garast? Olvasd tovább és kiderül!

angol-nyelvtanfolyam-motivacios-level

Arra, hogy milyen egy jó motivációs levél, nincs általános szabály. Az önéletrajzhoz képest ez egy sokkal szubjektívabb műfaj, amelyben az álláskereső arra ad választ, hogy milyen indíttatásból pályázta meg az állást és milyen személyes képességekkel tudna hozzájárulni a cég vagy intézmény sikeréhez. Amíg a CV a próza, addig a motivációs levél a líra. Ezért a legfontosabb, hogy kerüljük a sablonokat, hiszen a lényeg a személyesség. A motivációs levelet fogjuk fel óvatos udvarlásként: ne rontsunk ajtóstul a házba, okosan nyíljunk meg az olvasó előtt, legyen egyedi az írásunk. Ettől függetlenül ne tévesszük szem elől a tárgyilagosság szempontját sem, ne használjunk szlenget, vagy trágár szavakat és ne bizalmaskodjunk.

Gyakori hiba, hogy a pályázók hosszú és üres szólamokkal mutatják be magukat. Például a „szeretem a kihívásokat, csapatjátékos, rugalmas és kreatív vagyok”-típusú futószalagmondatok biztosan hatástalanok maradnak. Legyünk konkrétabbak, emeljük ki az eredményeinket, fókuszáljunk a tényekre.

Teremtsünk kapcsolatot a munkaadóval. Ha olyan céghez akarunk bekerülni, amelynek a termékét vagy a szolgáltatását használjuk, akkor ragadjuk meg a lehetőséget és mondjuk el, hogy mennyire szívesen fogyasztjuk, vagy szeretjük hordani stb. ezt a márkát.

Technikailag ügyes fogás, ha e-mailes pályázat esetén nem csak a csatolmányban küldjük el a motivációs levelet, hanem az e-mail szövegeként is. Sokkal jobban mutat így, mintha, csak annyit írnánk „csatolva küldöm pályázati anyagomat.”. Ebben a formában nagyobb az esély, hogy felkeltjük a munkaadó érdeklődését.

De nem csak az fontos, hogy mit és hogyan mondunk, hanem az is, hogy milyen nyelven kell „megszólalnunk”. Még sokszor a saját anyanyelvünkön sem könnyű megtalálni a helyes kifejezéseket, hát még angolul! Íme néhány hasznos szó és nyelvi fordulat, amivel könnyebben ki tudod fejezni magadat, ha hivatalos levelet kell írnod.

Megszólítás:

 • Dear Sir/Madam: Tisztelt Uram/Hölgyem (ha nem tudjuk a nevét annak, akinek a levelet írjuk)
 • Dear Mr/Mrs/Ms Johnson (utóbbi esetben, ha nem tudjuk, hogy a hölgy férjnél van-e vagy sem)

Információ kérése, érdeklődés, jelentkezés:

 • I am writing with regard to… (Azzal kapcsolatban írok Önnek, hogy…)
 • I am writing to enquire about… (Arról szeretnék érdeklődni, hogy…)
 • I would be grateful if you could send me some detailed information about… (Nagyon hálás lennék, ha információt küldenének azzal kapcsolatban/arról hogy…)
 • I am writing in response to / with regard to your advertisement which appeared in the … (A hirdetéssel kapcsolatban írok, amely a …-ban jelent meg.)
 • I would like to apply for the position / the post of… (Szeretnék jelentkezni a …. állásra /pozícióra.)
 • I would be grateful if you could consider my application. (Hálás lennék, ha fontolóra vennék a jelentkezésemet.)
 • I hope you will be able to consider me for the position of… (Remélem, hogy esélyes lehetek a … pozícióra.)

Lezárás, elköszönés:

 • Looking forward to hearing from you / I look forward to hearing from you. (Várom mihamarabbi válaszukat.)
 • Yours sincerely = Üdvözlettel (ha a megszólítás név szerint történt)
 • Yours faithfully = Üdvözlettel (ha a megszólítás Dear Sir / Madam)

angol-nyelvtanfolyam-motivacios-level

Ezek a hasznos és a hétköznapi kommunikációban gyakran alkalmazott kifejezések önmagukban persze kevesek a sikerhez. Ettől még nem lesz jobb állásunk, vagy biztosabb megélhetésünk. Ha a motivációs levélre, mint költeményre tekintünk, ezek a szavak pusztán formák, „rímek”, alliterációk, de még nem maguk a vers. A vers, akkor születik meg, ha a formát tartalommal, a keretet személyességgel, a szóvirágokat mondanivalóval tudjuk megtölteni. Ehhez pedig több kell, mint néhány frázis betanult használata, vagy alapvető kifejezések ismerete. Ehhez olyan magabiztos angol nyelvtudás kell, amelyet egy beszédközpontú angol nyelvtanfolyam adhat.

Egy olyan angol nyelvtanfolyam, ami segít megtalálni a megfelelő szavakat a legnehezebb, leghétköznapibb, legkínosabb vagy épp legfelemelőbb pillanatokban. Egy olyan angol nyelvtanfolyam, ami nem az élettől elrugaszkodott teszt-szituációkra, hanem a nyelviskola falain túli valódi világ, valódi helyzeteire készít fel. Egy olyan angol nyelvtanfolyam, ahol a több éves oktatói tapasztalattal bíró, törődő és profi tanárok kihozzák belőled a legjobbat. Egy angol nyelvtanfolyam, amely a folyamatos beszédre, sok gyakorlásra és a teljesítmény tiszteletére épít. Ilyen angol nyelvtanfolyam nem terem minden bokorban. De van Budapest szívében egy hely, ahol a beszédközpontúság tényleg nem csak duma. Ez a hely a Speak!. Évekig álltunk a pálya szélén és néztük tehetetlenül, hogy egész generációk vesznek el a nyelvoktatásban. Nekünk elegünk lett ebből és úgy éreztük: most rajtunk és a beszédközpontú angol nyelvtanfolyam eszméjén a sor. Mi készen állunk. És számítunk rád.

(Képek forrása: google.com)

Share This