Határátkelés, vagy dimenzióugrás? – A kultúrsokkról és más démonokról

London ma hivatalosan is az 5. legnagyobb magyar város és egyre több az olyan „határátkelő” (expat), aki nem egy hosszúhétvégére, hanem egy egész életre tervezi a külföldi tartózkodást. Feltartóztathatatlannak tűnik a kivándorlás. Fiatalok és idősek, nők és férfiak tízezrei hagyják el önként Magyarországot egy kiszámíthatóbb élet, tapasztalatszerzés, a gyerekük jövője, vagy a jobb fizetés reményében. De mi történik velük, amikor elmúlnak a mézeshetek és először koppannak egy számukra ismeretlen világ valóságának kockakövén? Min mennek keresztül és hogyan élik túl a kultúrsokkot azok, akik hosszabb-rövidebb időre új hazát választottak maguknak? És hogyan könnyíti meg a beilleszkedést egy angol nyelvtanfolyam?

A kultúrsokk nem egyformán erősen hat mindenkire, de az összes emigráns átmegy azon a 4 fázison, ami egy új kultúrába való beilleszkedéssel jár.

  1. A mézeshetek

Minden izgalmas, színes, érdekes és egzotikus. A megérkezés izgalma minden élményre rányomja a bélyegét. Új ízek, új illatok, minden sarkon egy új kaland. Más a nyelv, a földrajzi környezet, az emberek kedvesek és barátságosak. Úgy érzed, hogy soha nem volt még ennyire szabad, boldog és magabiztos.

  1. A krízis

Aztán a rózsaszín köd lassan eloszlik és a kezdetben izgalmasnak, viccesnek, kedvesnek, varázslatosnak tűnő ízek, illatok, tárgyak, szokások és emberek sokkolóan idegenné, idegesítővé válnak. Beköszönt a kulturális sokk. Ekkor döbbensz rá, hogy teljesen egyedül vagy. Távol a családtól, a barátoktól, az ismerős utcáktól és a kedvenc ételeidtől.

angol-nyelvtanfolyam-sokk2

Elszigeteltség, csalódottság, aggodalom, bizonytalanság, tájékozódási zavar, álmatlanság, lehangoltság, magány, honvágy, tehetetlenség. Elveszíted az önbizalmadat, nem tudod, hogy mit vegyél fel, vagy kitől juss egy életbevágóan fontos információhoz. Úgy érzed, hogy mindenki hülyének néz és lassan Te is elhiszed magadról. Ha pedig még a nyelvet se beszéled, akkor aztán…

  1. Az alkalmazkodás

A partra vetett hal-érzés aztán lassan oldódni kezd. 6-12 hónap után beletanulsz az új otthonod mindennapjaiba és egyre könnyebbé és könnyebbé válnak a hétköznapok. Bár még erősen él benned a szülőfölded kultúrája és változatlan az identitásod, egyre nyitottabb vagy az új iránt és egyre többet tudsz meg a közegről, amiben élsz.

Kevesebb a frusztráció, jobban észreveszed és értékeled, a pozitív különbségeket és többször fog el az otthonosság érzése. Csökken a honvágyad, javul a teljesítményed, egyre magabiztosabb vagy és ekkorra általában már vannak szorosabb, ismerősi-baráti kapcsolataid. Már nem vagy egyedül.

  1. A beilleszkedés

Ez már több mint egyszerű elfogadás és alkalmazkodás. Az identitásod már úgy illik össze az új közeg kulturális építőkockáival, mint két kicsi lego. A honvágyad elhalványul, majd elmúlik. Az a szoros kötelék, ami a szülőföldedhez kötött oldódni kezd, majd teljesen elfoszlik, hogy helyet adjon az újnak. Teljes beilleszkedés.

Ebbe az utolsó szakaszba már csak kevesen és hosszas külföldi tartózkodás után jutnak el, és nem mindenki megy keresztül az összes fázison. Nem törvényszerű, hogy vannak mézeshetek és a beolvadást sokan tudatosan utasítják el, de az biztos, hogy a kulturális sokkot nem lehet megúszni.

angol-nyelvtanfolyam-sokk

De mivel küzdheted le a kultúrsokkot? Mikor leszel képes átlépni az alkalmazkodás szakaszába? A válasz egyszerű: ismerned kell a nyelvet. Mert nyelvtudás nélkül esélyed sincs. Elszigetelt, kiszolgáltatott és bizonytalan maradsz. Ha nem beszélsz angolul, akkor nem tudsz kapcsolatba lépni a környezeteddel, más emberekkel és képtelen leszel felfogni, hogy mi zajlik körülötted. Nem lesz munkád, vagy nem lesz jó munkád. Nem tudsz ismeretségeket, barátságokat kötni és a legalapvetőbb, legszükségesebb információkhoz sem fogsz hozzájutni. Ha nem tudsz angolul beszélni, akkor az új életről szőtt álmaid bukásra vannak ítélve.

Ha az a kérdés, hogyan könnyítheti meg a beilleszkedést egy angol nyelvtanfolyam, akkor a válasz az, hogy akkor tud igazán segíteni, ha megtanít beszélni. Mert, ha képes vagy beszélni; ha mersz, tudsz és akarsz is megszólalni angolul, akkor túlélő leszel. Ha nem, akkor pedig leszegett fejjel, üres zsebbel, összetört álmokkal, kudarcokkal a zsebedben jössz haza.

Nem biztatok senkit arra, hogy hagyja el az országot. De látom azt a felelősséget, ami ránk, mint angol nyelviskolára hárul egy olyan helyzetben, amikor megállíthatatlannak látszik a kivándorlási hullám. Nekünk az a dolgunk, hogy megtanítsunk Téged arra, hogyan éld túl a kultúrsokkot és hogyan építs magadnak kapaszkodókat és fogódzókat az ismeretlenben.

Egy jó angol nyelvtanfolyam feladata nem az, hogy elméleti magyarázatokat adjon a present perfect-re, vagy a függőbeszédre. Mi arra fókuszálunk, hogy olyan nyelvi túlélőcsomagot állítsunk össze Neked, amivel képes vagy megállni a helyed egy angolul beszélő világban. Történjék bármi, ott tudj lenni és játékban maradj a pályán.

100% beszéd, 0% könyv, egy beszédközpontú angol nyelvtanfolyam és Te: ezek a kultúrsokk legyőzéséhez szükséges recept összetevői. Mi itt vagyunk. Most rajtad a sor!

Share This