Angol-magyar szótár kell a munkatársaidhoz? Van egyszerűbb megoldás: angol nyelvtanfolyam

A közgazdasági egyetem után annál a multinacionális vállalatnál kezdtem el dolgozni, ahol a szakmai gyakorlatomat is végeztem. Gyakornokként három hónapot töltöttem el a cégnél, ami több szempontból sem volt könnyű menet. Az első problémát rögtön az állásinterjú jelentette: furcsa mód nem is a szakmai kérdésektől, vagy az angol társalgástól féltem a legjobban –bár attól is-, hanem attól, hogy nem igazán tűnök „multis fickónak”. Nem lóg a csuklómon márkás óra, nincs méretre szabott öltönyöm, vagy olasz bőrcipőm és a luxusszalonokban dolgozó mesterfodrászok helyett a barátnőm vágja a hajamat otthon a konyhában. Félelmetes érzés volt besétálni csupa jól öltözött, tökéletes mosolyú, szinte félisteni külsejű és elképesztően magabiztos ember közé. Már akkor azt hittem, hogy megnyílik alattam föld, de igazán nagy bajba csak akkor kerültem, amikor a tőlem csak pár évvel idősebb interjúztatók elkezdtek „multiul” beszélni, confcallokról, taskokról, FYI-ről és a mindig meghibásodó pool carról. Csak kapkodtam a fejem, nagyokat hallgattam, próbáltam értelmesnek tűnő arckifejezést vágni és kerülni a számomra akkor még teljesen ismeretlen office-english kifejezések félreértéséből adódó kínos helyzeteket. A vakszerencse vagy isteni közbeavatkozás miatt végül felvettek. És észre sem vettem, hogy a három hónapos gyakorlat után, amikor a még friss és ropogós diplomával a kezemben besétáltam a time administratorhoz a belépési papírjaimmal már én is folyékonyan beszéltem a „multi-nyelvet”. Ha úgy érzed, hogy angol-magyar szótár kell a munkatársaidhoz, akkor jól figyelj, mert van egy egyszerűbb megoldás is. Két dolog: egy angol nyelvtanfolyam a Speak!-ben és ez a cikk, ha tovább olvasol.

A munkahelyi szlengben, különösen a multinacionális vállalatoknál egyre több az idegen, elsősorban angol szó. A munkatársak meetingelni mennek, hogy megtudják az updatel-t sales targeteket, hogy aztán a conf callokra készüljenek ebédidőben. A saját bőrömön éreztem, hogy kezdőként milyen könnyű elveszni a multik nyelvi óceánjában: ebben a posztban megpróbálok néhány fogalmat tisztába tenni, hogy már az első nap se kelljen szótárt szorongatni a hónod alatt, ha egy multinál dolgozol.

angol-nyelvtanfolyam-angol-magyar-szótár

1. B2B
A B2B rövidítés a business to business kifejezésből született, ami a vállalatok közötti valamifajta információcserét vagy kapcsolatot jelent. Egy vállalat nem csak a nagyközönség, vagyis a fogyasztók felé kommunikálhat (B2C), hanem más vállalatokkal (B2B), a kormányzattal (B2Government) is. A B2B alapvetően a vállalatok egymás közti mindféle kommunikáció jellemzésére szolgál és az ezzel foglalkozó, cégen belüli csoportok, részlegek megnevezésére is szolgál.

2. CEO
A CEO a chief executive officer, azaz vezérigazgató, ügyvezető igazgató poszt rövidítése.

3. A.S.A.P.
Az a.s.a.p. az as soon as possible angol kifejezés rövidítése, jelentése: amint lehetséges, sürgős. A CEO-k rendszeresen rádobják a leveleikre, hogy súlyt, nyomatékot adjanak a kérésüknek.

4. IOU
Az IOU szintén egy rövidítés, ami az I owe you mondat rövidített alakja. Jelentése: tartozom neked.

5. PS, PP, FYI és CC
A multis levelezés leggyakrabban használt kifejezései. A p.s. a latin eredetű post scriptum szóösszetétel rövidítése, ami utószót, utóiratot jelent: rendszeresen jelenik meg e-mailek végén, mint kiegészítő megjegyzés. A p.p. a szintén latin per pro kifejezés jelentése valakinek a nevében. Az FYI az angol for your information szó rövidítése, amely általában azokat a körlevelek jelölésére szolgál, amelyek a céggel kapcsolatos külső-belső információkat tartalmaznak. A c.c. a másolat továbbküldése e-mailben, eredetileg a carbon copy kifejezésből származik, ami pedig még az indigóval készült, papíralapú másolatok korszakát jellemző szófordulat.

6. PTO
A PTO sokszor hangzik el meetingeken, vagy prezentációtartás közben. A rövidítés feloldása a please, turn over, vagyis a kérem, lapozzon kifejezés.

7. Meeting
Ez a céges mindennapok egyik leggyakrabban használt idegen szava. A szó eredetileg találkozást, gyűlést, összejövetelt, értekezletet jelent. Értelemszerűen itthon értekezletet értünk rajta. A meetingen a cég belső ügyeit beszélik meg a résztvevők. Nem összetévesztendő a tárgyalással. Egy projekt indításakor használják még a kick-off meeting kifejezést.

8. Conference call (röviden conf call)
Szintén a multiknál divatos kifejezés a conference call, ami szó szerint fordításban magyarul annyit tesz: konferenciahívás. De mit is jelent pontosan? Ez egy olyan telefonhívás, amelynek több szereplője van. Több fajtáját különböztetjük meg: van olyan, amelybe bekapcsolódhat a hívó fél is. Meghallgathatja a többieket, és ha mondanivalója van, akkor közbeszól. Van olyan is, amikor csak hallgathatja az elhangzottakat. Általában akkor alkalmazzák, amikor globális vagy lokális problémákat, információkat osztanak meg egymással a különböző országokban dolgozó kollégák.

9. Sales target
Az értékesítést folytató vállalatoknál legalább hetente szóba kerül a sales target. A target magyarul célt jelent, a gyakorlatban viszont általában azt az összeget jelöli, amit az értékesítőknek ki kell termelni az eladások segítségével a hónap vagy a negyedév végéig. Persze a targetet meghatározhatják egyéb egységekben is, célként kijelölhetik például az eladandó termékek darabszámát.

10. Indoor training
A csapatépítő tréningek egy fajtája. Az indoor tréningek tantermi körülmények között zajlanak, résztvevők csoportfoglalkozások keretében végeznek el életszerű szituációs helyzeteket. Ezek a helyzetek a szervezet megoldandó konfliktusait képezik le. A tréning témája lehet például a szervezetek közötti kommunikáció és annak javítása, az együttműködés erősítése vagy az új tagok beillesztése a csapatba.

11. Pool car
Napjainkban már szinte nincs olyan vállalat, aki ne biztosítana vállalati autót munkatársai számára. Sokan viszont nem engedhetnek meg maguknak, pontosabban kollégáiknak 10-15 gépjárművet. Vesznek viszont két autót, ún. pool carokat, vagyis „kulcsos autókat”: ezeket előre bejelentve bizonyos feltételek mellett vihetik el a munkatársak, akiknek az üzleti út vagy a kiküldetés után kell visszaadniuk a kulcsot.

12. Task és task manager
A task az irodai szlengben feladatot jelent, a task manager pedig a Windows operációs rendszerekben a rendszer aktuális állapotára vonatkozó információkat megjelenítő segédprogram. Segítségével megnézhetjük az éppen futó programokat, a hálózat kihasználtságát.

angol-nyelvtanfolyam-angol-magyar-szótár

Persze e kifejezések ismerete önmagában nem garancia a sikerre, hiszen egy multinacionális vállalatnál való elhelyezkedés nulladik feltétele a magabiztos, kommunikációképes angol nyelvtudás. A több körös állásinterjútól a napi feladatok elvégzéséig az első perctől szinte mindenhol és mindig élesben tesztelik a nyelvtudásodat: nem a papírra kíváncsiak, hanem a nyelvhasználat, a nyelvi képesség „minőségére”. Ezért ahhoz, hogy jól boldogulj nemzetközi munkakörnyezetben és jó eséllyel pályázz a magyar átlagfizetés többszörösét fizető állásra, először is jól meg kell tanulnod angolul. Nincs mese, de van remény, mert éppen ebben segít a Speak! Nyelviskola és az új generációs angol nyelvtanfolyam. Miért jobb ez az angol nyelvtanfolyam, mint a többi? Mitől más? Mert 20 éves szakmai tapasztalattal a hátunk mögött tudjuk, hogy milyen eszközökkel érheted el azt a szintet, ahol egy angol nyelvű állásinterjú vagy a munkahelyi feladatok elvégzése könnyen vehető akadály. 100% beszéd, 0% könyv: ez a módszerünk lényege. Az angol nyelvtanfolyam nálunk nem a papírízű tudásról, hanem a valódi élet, valódi helyzeteire való felkészítésről szól. Nem teszteket kitölteni, hanem angolul tanítunk meg sok gyakorlással, beszédközpontú felépítésű órákkal és egy profi csapattal, ami nem ismer lehetetlent.

Ez az angol nyelvtanfolyam más, mint amit a „hagyományos nyelviskolák” kínálnak: nálunk nincsenek méregdrága könyvek, egy kaptafára készült feladatsorok, vagy automatizált tantervek. Még az angol nyelvtanfolyam előtt minden diákot személyre szabott oktatási tanácsokkal látunk el és a tanfolyam végéig folyamatos konzultációkkal és maximálisan odafigyeléssel segítünk a motivációd fenntartásában. Ez az angol nyelvtanfolyam, akárcsak a Speak! Nyelviskola egésze úttörő vállalkozás. Mert egyetlen célt tűztünk ki magunk elé: meg akarjuk szólaltatni Magyarországot angolul. De a nagy változások is kis lépésekkel és egyéni sikerekkel kezdődnek. Például azzal, ha beiratkozol a következő angol nyelvtanfolyam kurzusaira és a tanfolyam után megkapod álmaid állását. Speak! Nyelviskola: rólad szól.

Share This