Az angol nyelvtudás a siker elengedhetetlen feltétele: a Prezi

Nagy a valószínűsége annak, hogy angol nyelvtudás nélkül a Prezi alapítói nem is álmodhattak volna olyan sikerekről, mint amilyeneket végül elértek. A Budapestről indult, de ma már San Franciscóban és Szöulban is irodát fenntartó Prezit 190 országban használják és túl van a 35 milliós felhasználói számon, ami havi másfél millió újabbal bővül. A Prezi a Kitchen Budapest, illetve a Magyar Telekom támogatásával jött létre 2008-ban azzal a céllal, hogy kiváltsa a lineáris, slide-alapú prezentációkészítést, vagyis elsősorban a mindenki számára ismert Power Point-ot. A projektet a Sunstone Capital befektetési alap segíti, hogy meg tudjon felelni a nemzetközi elvárásoknak és külföldön terjeszkedni tudjon. Az amerikai piacra lépést követően a szoftver az Egyesült Államokon kívül, más angolul beszélő országokban is gyorsan elterjedt.

angol-nyelvtudás-prezi

A múlt hét végén az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama is fogadta a Prezi szoftverfejlesztő cég társalapító-vezérigazgatóját, Árvai Pétert, valamint többek közt az itthon is közismert Adobe cég képviselőit. A találkozó apropóját az adta, hogy a két cég csatlakozott a ConnectED iskolai programhoz, amelynek a célja, hogy öt éven belül az összes amerikai tanuló számára elérhetővé tegye a nagysebességű, szélessávú internetet és a nagysebességű, vezeték nélküli összeköttetést. A Prezi az egyetlen európai hátterű vállalkozás, amely részt vesz az Obama elnök által meghirdetett programban.

angol-nyelvtudás-prezi

A Prezi szédületes sikereit nem csupán a magyar „szellemnek”, a kreativitásnak és a kitartó, kemény munkának köszönheti, hanem annak is, hogy a magyar start-up vállalat az elsők között ismerte fel, hogy az információs forradalom és a globalizáció korában egy cég csak akkor lehet nemzetközi szinten is sikeres, ha a szakmai hozzáértés mellett felvértezi magát többek közt a magabiztos, aktív és kommunikációképes angol nyelvtudás képességével is. Nem csupán azért fontos az angol nyelvtudás, hogy az embernek ne kelljen tolmácsra hagyatkoznia, ha nemzetközi befektetőkkel, vagy akár az amerikai elnökkel tárgyal, hanem azért, hogy egyáltalán eljusson arra a pontra, ahol ilyen helyzetekkel kerül/kerülhet. A Prezi sikerei talán ösztönzőleg fognak hatni Magyarországon is mindazokra, akik az angol nyelvtudás megszerzésére valamiféle rosszul értelmezett „kötelességként”, vagy szükséges „rosszként” és nem lehetőségként, akár már rövidtávon megtérülő befektetésként tekintenek.

(A képek forrásai: MTI, google.com)

Share This