Kép forrása: canva – canva.com

Hollandiát a tulipánok, szélmalmok, csatornák, fapapucsok és kávézók országaként ismerjük, de sokkal több van ebben a csodálatos országban, mint ahogy az első blikkre látszik. Mélyebbre ástunk a témában, hogy hozhassunk nektek pár általános, érdekes és vicces holland tényt, amelyeket esetleg eddig nem tudtatok. És hogy miért került be a Világ angolul beszélő országai rovatba? Ugyan az angol nem hivatalos nyelv, de itt a legmagasabb a második nyelvként angolul beszélők aránya Európában, és amúgy is, Hollandia lenyűgöző hely.

Hollandia és az angol

A hollandok napjainkra megelőzték Svédországot és Dániát, mint az angolszférán kívüli világ legjobb angolul beszélői. Az EF 2021. évi angol nyelvtudási indexe, amely az országokat a lakosság angoltudása alapján rangsorolja, ismét Hollandiát hozta ki győztesnek, annak ellenére, hogy évekig másodhegedűst játszott a skandináv államokkal szemben. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a jobb angol nyelvtudás magasabb jövedelemmel és jobb életminőséggel jár. Hollandiában a lakosság túlnyomó többsége beszéli az angol nyelvet, a becslések szerint mintegy 93 százalék. A magas szintű angol nyelvtudáshoz hozzájárul az ország kis mérete, a nemzetközi kereskedelemtől való függése, és az, hogy a televízióban idegen nyelvű feliratokat használnak a hangszinkron helyett. A holland gyerekeknek legkésőbb tíz éves koruktól el kell kezdeniük angolul tanulni az általános iskolában. Emellett egyre több holland iskola az oktatás minden szintjén alkalmazza az angol nyelvet tanítási nyelvként. Ezáltal az angol nyelv az egész holland globális munkaerő alapvető készségévé válik, ugyanúgy, ahogy az elmúlt két évszázadban az írástudás az elit privilégiumából a tájékozott állampolgárság alapvető követelményévé változott. Egyéni szinten az angolban megvan a lehetőség arra, hogy lehetőségeket teremtsen, erősítse a foglalkoztathatóságot és bővítse a látókört, de persze, ezzel eddig is tisztában voltunk, ugye?

Nézzünk egy icipici holland geológiát!

Hollandia – teljes nevén Holland Királyság, hollandul Koninkrijk der Nederlanden – egy nyugat-európai ország. Délről Belgium, keletről Németország, északnyugat felől az Északi-tenger határolja. A holland közjog különbséget tesz „Hollandia” és a „Hollandiai Királyság” között. A Hollandiai Királyság négy részből áll: Hollandia, valamint a Karib-szigetekhez tartozó Aruba, Curacao és Sint Maarten. Belgium, Hollandia és Luxemburg szoros regionális együttműködését általában Benelux államokként említik. Fővárosa és legnagyobb városa Amszterdam, közigazgatási székhelye Hága.

Egy csipet történelem

1555-ben a Habsburg-dinasztiához tartozó Károly Hollandiát adományozta fiának, II. Fülöpnek, Spanyolország királyának. A katolikus vallású Fülöp személyének köszönhetően így a protestáns hollandok nemcsak az új adóztatásnak, hanem a spanyol király és kormányzója, Alba herceg intoleranciájának és elnyomó igazgatási módszereinek is ellenállni kényszerültek. Nyolcvan évig tartó háború kezdődött. A nemzeti identitás érzése valószínűleg ekkor alakult ki a terület szülötteiben. 1581-ben az Utrechti Unió kikiáltotta az ország függetlenségét Spanyolországtól. Az új nemzet a háborúban számos visszásságot szenvedett el, de végül 1648-ban a spanyolok elismerték a köztársaság szuverenitását. A Holland Köztársaság 1794-ig azonban az osztrák Habsburg trón hatalma alatt maradt, legalábbis névlegesen mindenképpen. A közvetlenül a második világháború utáni újjáépítés nehéz évei után Hollandia a 20. század második felében folyamatos és gyors gazdasági növekedést élt át. Ma Hollandia a világ egyik legfejlettebb és leggazdagabb országa, de evezzünk át könnyedebb vizekre, és nézzük a holland tények szórakoztató aspektusait!

A leghosszabb holland szó 53 betűs

Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedenplan. Nem, ez nem a billentyűzet elszabadulása, bármennyire is annak tűnik. Ez az 53 betűs szó örökre bekerült a Guinness-rekordok könyvébe. Egészen pontosan 1996-ban. De vajon mit is jelenthet? Kíváncsi vagy? A szó a gyermekek farsangi körmenetére történő felkészülést testesíti meg. Bár kötetlen beszélgetésben nyilván nem sokszor hallható, de egy szórakoztató tényként megállja a helyét. 

Itt a legmagasabb a népsűrűség Európában

Az ENSZ adatai alapján Hollandia teljes lakossága 17 millió 140 ezer 98 fő volt 2020 augusztusában. Az ország teljes szárazföldi területe 33 ezer 720 négyzetkilométer, így a népsűrűsége 508 fő négyzetkilométerenként. Ezzel Hollandia az EU legsűrűbben lakott országa, és világviszonylatban se kutya a népsűrűség tekintetében. Érdekes módon a lakosság 92,5 százaléka városi területeken él. Az ország teljes lakosságának több mint 40 százaléka Randstadban lakik, ami Amszterdam, Rotterdam, Hága és Utrecht városainak agglomerációja.

Hollandia Európa legalacsonyabb fekvésű országa

Oké, szóval ez a tény nem lesz teljesen meglepő, tekintve, hogy Hollandia szó szerinti fordítása „alföld”. Mindazonáltal megdöbbentő belegondolni, hogy Hollandia több mint negyede ténylegesen a tengerszint alatt fekszik. Ráadásul a lakosság mintegy 60 százaléka jelenleg 5 méterrel a tengerszint alatt él. Az ország legmagasabb pontja a dél-limburgi Vaalserbergben található domb, amely 322,5 méteres tengerszint feletti magasságával rendesen minden fölé tornyosul. A legalacsonyabb pont eközben a Zuidplaspolder, amely 7 méterrel a tengerszint alatt található. Az amszterdami Schiphol repülőtér is 5 méterrel a tengerszint alatt fekszik. A lakosság szerencséjére viszont a hollandok nagyon hozzáértőek, amikor a föld szárazra szivattyúzásáról beszélünk. Legyen szó akár szélmalmok, akár szivattyúállomások vagy gátak bonyolult rendszeréről…

Az ötödik legboldogabb ország a világon

A 2022-es World Happiness Report szerint Hollandia a világ ötödik legboldogabb országa. Az éves tanulmány 146 országot rangsorol, olyan tényezőket figyelembe véve, mint az egészség, a várható élettartam, a szabadság, a bizalom, a korrupció és a társadalmi támogatottság. És úgy tűnik, hogy a jókedvű hollandoknak bőven van miért hálásnak lenniük, hiszen magas szintű társadalmi és intézményi bizalomra, valamint irigylésre méltó társadalmi kapcsolatokra tettek szert. Érdekes módon az ország lényegesen előrébb áll szomszédainál, Németországnál (14.) és Belgiumnál (19.). A jelentés szerint csak Finnország, Dánia, Svájc és Izland boldogabb nemzet. Hát, lássuk be, van min mosolyogniuk a hollandoknak!

A holland valójában a világ legmagasabb nemzete

Igen, a pletykák igazak: a hollandok a világ legmagasabb emberei, mintegy 175 centis átlagmagassággal. A holland férfiakról általánosan elmondható, hogy a legmagasabbak a világon, átlagosan 183 centiméteres termettel bírnak. Egyes kutatók azt állítják, hogy a környezeti tényezők, mint például az alacsony társadalmi egyenlőtlenség, az egyetemes egészségügyi ellátás és persze a tejtermékek jelentős fogyasztása, mind hozzájárulnak ehhez.

A narancs Hollandia nemzeti színe

Annak ellenére, hogy a holland zászló piros, fehér és kék, valójában a narancs a nemzeti szín. Ennek az az oka, hogy a monarchia az Orange-házból származik, és királlyá válásáig Willem-Alexander Orange hercege volt. Az ország örökségének tiszteletére a hollandok narancssárgát viselnek a nemzeti büszkeség napjain, sportcsapataik is élénk narancssárga egyenruhát hordanak. Április 27-én, Koningsdag (Király napja) idején a hollandok is narancssárgába öltöznek, és szabadtéri partikkal, piknikekkel és felvonulással ünneplik országukat. Ha már a narancsról beszélünk, egy másik meglepő tény Hollandiával kapcsolatban a sárgarépa színe. Tudtad, hogy évszázadokon keresztül szinte minden sárgarépa sárga, fehér vagy lila színű volt? A 17. században azonban ezeknek a ropogós zöldségeknek a java narancssárga árnyalatba borult. Meglepő módon az átalakulás oka tisztán politikai volt. A holland termelők Orániai Vilmos előtti tisztelgésük gyanánt termesztették ki így, ő volt, aki a holland függetlenségért folytatott harcot vezette. A feltűnő szín azonban megragadt, és az eredeti fajokat végül fokozatosan kivonták a forgalomból. Akár hiszed, akár nem, ez nem vicc!

A tulipánok valójában nem is Hollandiából származnak

Ma Hollandia a világ legnagyobb tulipántermelője és exportőre. A tulipánföldek egyben Hollandia egyik legnagyobb turisztikai látványosságát is alkotják, és a világhírű tavaszi virágparádé is hatalmas vonzerőt jelent az utazók számára. De akármilyen meglepő, a tulipán eredetileg nem Hollandiában nőtt. A 17. században importálták az Oszmán Birodalomból. A hagymák behozatala „tulipánmániához” vezetett. Ja, és nem csak a tulipán. A világ virághagymáinak 75 százaléka Hollandiából származik, így ez a világ legvirágzóbb országa, és ezt most a szó szoros értelmében értsd.

Hollandia volt az első ország a világon, amely legalizálta az azonos neműek házasságát

Hollandia köztudottan progresszív és liberális nemzet, ez részben annak a ténynek köszönhető, hogy Hollandia volt az első ország, amely legalizálta az azonos neműek házasságát. 2001 óta Hollandiában két férfi vagy két nő is összeházasodhat. Azóta több mint 15 ezer azonos nemű pár kötött házasságot.

A Hollandiáról szóló tények listája nem lenne teljes anélkül, hogy a hollandok mennyire szeretnek biciklizni! A hollandok átlagosan 2,5 kilométert kerékpároznak naponta, és mintegy 900 kilométert évente. Ezen kívül körülbelül 1000 múzeum van az országban, ebből 42 Amszterdamban. Ez azt jelenti, hogy Hollandiában a legmagasabb a múzeumok koncentrációja a világon.

Tehát akkor egy dolgot biztosan leszűrhetünk a listánkból: a hollandokra sok szempontból felnézhetünk. Egyrészt, mert magasak, másrészt, mert boldogok, harmadrészt pedig, mert jól beszélnek angolul. Engem ez teljes mértékben arra ösztönöz, hogy igenis vegyük fel velük a versenyt, és kis hazánkban is emeljük a rátát, ha nem is a testmagasság, de az angol frontján mindenképp! A Speak! a segítségedre lesz, első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőt!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This