Kép forrása: canva – canva.com

Az angolnak tekintélyes státusza van az egész világon: a harmadik legtöbbet beszélt nyelv a kínai és a spanyol után. Angolul beszélők a hét kontinens mindegyikén találhatók. Az angolul beszélő lét széleskörű elfogadottsága miatt jobb tanulási és kereseti lehetőségeket tesz lehetővé. Napjainkban az egyébként nem angolul beszélő nemzetek is alkalmazzák, hogy megfeleljenek a kollektív kommunikáció és a nyelvi akadályok leküzdésére irányuló globális szabványoknak. 67 különböző ország és 27 nem szuverén szervezet hivatalos nyelve – köztük van Írország is, most ide kalandozunk.

Írország, vagyis az Ír Köztársaság Európa északnyugati részén és harmadik legnagyobb szigetén, az Ír-szigeten található állam. A sziget északi megyéi a brit korona fennhatósága alá tartoznak, ez a tulajdonképpeni Észak-Írország, ami az Egyesült Királyság része. A sziget többi területe lényegében Írország. Fővárosa és egyben legnagyobb városa Dublin. Az Atlanti-óceánban fekvő sziget Nagy-Britanniától 80 kilométerre fekszik, az Ír-tenger és a Szent György-csatorna választja el tőle. Írország 486 kilométer hosszú észak-déli irányban, legnagyobb szélessége pedig körülbelül 280 kilométer keletről nyugatra. Írország felszíne topográfiailag hasonlít Magyarországra, és medencének nevezhető. A központi alacsony síkságot tengerparti hegyek gyűrűje veszi körül, ami festőien varázslatos tájat eredményez.

Írország történelme

A történészek becslése szerint Írországot európai viszonylatban viszonylag késői szakaszban – körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt – telepítették be először az emberek. A becslések szerint időszámításunk előtt 4000 körül érkeztek Írországba az első gazdák. A földművelés pedig egy korszak beköszöntét jelentette. Időszámításunk előtt 300 körül a keltákként ismert vaskori harcosok Európából érkeztek Írországba. A kelták hatalmas befolyást gyakoroltak Írországra. Sok híres ír mítosz a kelta harcosokról szóló történetekből származik. Az Ír Köztársaság jelenlegi első hivatalos nyelve, az ír (vagy gaeilge) a kelta nyelvből származik. Szent Patrik és más keresztény misszionáriusok érkezését követően az 5. század elején és közepén, a kereszténység 600-ra átvette az őslakos pogány vallást. Az ír keresztény tudósok jelesre tettek szert a latin, görög és keresztény teológia tanulmányozásában Írország-szerte a kolostorokban. A kéziratos megvilágítás, a fémmegmunkálás és a szobrászat művészete felvirágzott, és olyan kincseket hozott létre, mint a Kells könyve, díszes ékszerek és a sok faragott kőkereszt, amelyek ma is országszerte láthatók. A 8. század végén és a 9. század folyamán a vikingek a mai Skandinávia területe felől elkezdtek behatolni, majd fokozatosan betelepedtek az ír társadalomba. A vikingek 988-ban alapították Dublint, Írország fővárosát. Miután Brian Boru, Írország főkirálya 1014-ben Clontarfnál legyőzte a vikingeket, azok befolyása elhalványult. A 12. században megérkeztek a normannok, akik fallal körülvett városokat, kastélyokat és templomokat építettek. Emellett növelték a mezőgazdaságot és a kereskedelmet Írországban.

Miután VIII. Henrik király 1534-ben az egyház fejének nyilvánította magát Angliában, gondoskodott arról, hogy az ír parlament 1541-ben Írország királyává nyilvánítsa. Ettől az időszaktól kezdve a felekezeti konfliktusok általános témává váltak az ír történelemben. A 17. század véres volt Írországban. Ez a büntető törvények szigorú rendszerének bevezetésével tetőzött. Ezek a törvények a katolikusok hatalmának megfosztásáról szóltak. 1782-ben a Henry Grattan vezette parlamenti frakció sikeresen agitált az Angliával való kedvezőbb kereskedelmi kapcsolatok és az ír parlament nagyobb törvényhozási függetlensége mellett. London azonban továbbra is irányította az Írországban történtek nagy részét. A francia forradalom ihletésére 1791-ben megalakult az Egyesült Irishmen nevű szervezet azzal az eszmével, hogy összehozza az összes vallású íreket, hogy megreformálják és csökkentsék Nagy-Britannia hatalmát Írországban. Vezetője egy fiatal dublini protestáns volt, Theobald Wolfe Tone. Az Egyesült Írek voltak az 1798-as fegyveres lázadás ihletői. A franciák segítségére tett kísérletei ellenére a lázadás kudarcot vallott, és 1801-ben elfogadták az egyesülési törvényt, amely Írországot politikailag egyesítette Nagy-Britanniával.

1829-ben Írország egyik legnagyobb vezetője, Daniel O’Connell, akit „nagy felszabadítóként” ismertek, központi szerepet játszott abban, hogy a londoni parlament elfogadta a katolikus emancipációról szóló törvényt. Sikerült elérnie, hogy a katolikusok teljes szavazati tilalmát feloldják, és immár londoni parlamenti képviselők is lehessenek. E siker után O’Connell az unióról szóló törvény visszavonását és az ír parlament visszaállítását tűzte ki célul. Ez azonban sokkal nagyobb feladat volt, és nem mindenki támogatta O’Connell erőszakmentes megközelítését. Az ilyen politikai kérdéseket azonban beárnyékolta az ír történelem legrosszabb katasztrófája és tragédiája – a nagy éhínség. 1845 és 1851 között kétmillió ember halt meg vagy kényszerült kivándorolni Írországból. Írország lakossága azóta sem érte el az éhínség előtti, körülbelül 8 milliós szintet. Írország kivándorlásának története ettől kezdve folytatódott, és az ír emigránsok többsége az Egyesült Államokba ment.

Írország híres gyönyörű, változatos tájairól

Jó okkal nevezik Smaragd-szigetnek. Az Írország szigetére tett barangolások során egy olyan világba kerülsz, amely a zöld buja, pazar árnyalatairól ismerhető fel. De az ország természeti szépsége nem csak ezekben a szép provinciális részletekben rejlik. Az ország pazar dombjai hirtelen véget érnek a drámai sziklák tetején, és a tengerre néző Wild Atlantic Way tárul elénk. Másutt zord hegycsúcsok magasodnak a hanga rózsaszínével tarkított homokdűnék felett. Noha az ír zöld sztereotípia, Írország valóban elképesztően sokféle felszínformát és színt kínál. Egyes tájait híres forgatási helyszínként ismerheted. A Normal People című tévéműsor romantikus jeleneteit például a sligói Streedagh Beachen, Benbulben redős sziklái alatt forgatták. Skellig Michael, egy Írország délnyugati partjainál fekvő sziget pedig szerepel a Star Wars-filmekben.

Az ország mély irodalmi kultúrával is büszkélkedhet

Írország hihetetlenül büszke irodalmi örökségére. A legnagyobb angol nyelvű írók közül néhány Írország szigetéről érkezett az elmúlt évszázadokban. Irodalmi kultúrája pedig ma is nagyon sokoldalú. Gondoljunk csak a viktoriánus drámaíró, Oscar Wilde pompás szellemi munkásságára. Aztán ott vannak az irodalmi óriások, James Joyce és Samuel Beckett elképesztő művei. A közelmúltban a néhai északír költő, Seamus Heaney örvendeztette meg az ír közönséget Nobel-díjas versével. Manapság sincs semmi jele annak, hogy ez az irodalmi elevenség lecsendesedne. Csak látnod kell Sally Rooney, Roddy Doyle vagy Colm Tóibín népszerűségét, hogy tudd, az ír irodalom él és igencsak lendületes.

Az ír kocsmák az élet fontos részét képezik

Kicsit sztereotípia, hogy az írek mennyire élveznek egy-két italt, és persze az ír whiskynek és ale-nek is sokrétű története van, és nagyon komoly rajongó táborral büszkélkedhet. Pedig csak egy ital, de mégsem csak az. Ehelyett egy ország kultúrájának maradandó részét képviselheti. Látogass el egy írországi kocsmába, és tanúja lehetsz, hogy ezek a közösségi terek miért képezik olyan fontos részét a nemzet életmódjának. Alternatív megoldásként a dublini Guinness Storehouse egy olyan hely, ahol valóban megtapasztalhatod Írország sör kultúrájának történetét. Ez az a hely, ahol a Guinnesst – Írország leghíresebb sörét – főzték, tárolták és erjesztették. Természetesen itt is kóstolhatsz egy kis ízelítőt a „fekete cuccokból”.

Írország zenéje világszerte felismerhető

Irodalmához hasonlóan Írország zenéje is sokszínű, rendkívül népszerű világszerte, és alapvető az ír hagyományos és modern kultúrában. Az ország látogatójaként rengeteg mindent élvezhetsz. Természetesen akár az ír és északír zene élő legendáinak fellépésére is számíthatsz, ugye köztük van a U2, Sinéad O’Connor vagy Van Morrison. De az ír zenei kultúrában az a rendkívüli, hogy nem kell a főszereplőkre koncentrálnod ahhoz, hogy kivételes tehetségeket találj. Ehelyett, bárhol is tartózkodsz az országban, menj be egy kocsmába, és jó eséllyel egy hihetetlen élő előadás szemtanúja leszel. Ez lehet az utazásod fénypontja.

A szigeten hosszú a kivándorlás története

Lenyűgöző, félelmetes és gyakran fájdalmas is, Írország bonyolult kivándorlási története olyasvalami, amire sok látogató kíváncsi. Az Atlanti-óceán peremén fekvő Írország örökké olyan hely volt, ahonnan az emberek útra keltek, hogy lehetőségeket keressenek és felfedezést tegyenek. Figyelemre méltó például, hogy az ír szerzetesek Izland korai telepesei voltak, még a 12. században. Dublinban rátalálhatsz az ír diaszpóra hosszú történetére az Irish Emigration Museumban, ami a World Travel Awards „Európa vezető turisztikai attrakciója” díj korábbi nyertese. A múzeum Írország történelmét tárja fel a távozók történetein keresztül.

Sehol máshol nem találsz nagyobb sportrajongó tábort

Az írek a rögbi nagy rajongóiként ismertek, és a sportágban az ország rendszeresen a világ legjobb csapatai között szerepel. De talán azt nem tudod, hogy az igazi ír sportszenvedélyek valójában máshol rejlenek. Írország két legnépszerűbb sportja teljes egészében saját termés. Az első a gael futball, amely az egyik utolsó szigorúan amatőr sport a világon. A második a hurling, egy ősi gael játék, ami a világ legrégebbi sportjának vallja magát.

Szeretnél még néhány tényt Írországról? Íme, néhány szórakoztató érdekesség, amely felfedi Írország teljes egyediségét.

  • Írország a legsikeresebb ország az Eurovíziós Dalfesztiválon. A verseny 1956-os indulása óta a nemzet hétszer nyert. Az elmúlt 14 évben azonban csak egyszer végzett a legjobb 10-ben.
  • A Halloweent Írországban találták fel. A Halloween gyökerei 2000 évre vezethetők vissza a nyár végét ünneplő Celtic Samhain fesztiválig.
  • Írországban él a legtöbb vörös hajú a világon. Becslések szerint az ír lakosság több mint 10 százaléka vörös hajú.
  • Írország az egyetlen ország a világon, amelynek nemzeti szimbóluma hangszer. Az ország zene iránti szeretetének bizonyítéka, hogy Írország jelképeként hárfával büszkélkedhet.
  • Becslések szerint Írországban 30 ezer kastély és rom található. Míg a Blarney-kastély és a Bunratty-kastély a leghíresebbek közé tartozik, szó szerint több ezer másikat is láthatsz. Ez a megdöbbentő szám valószínűleg Írország viharos történelmének eredménye.

Ez a világszerte rengeteg angolul beszélő ország, város és ember, mind hűen reprezentálja, hogy az angol sok ajtót nyithat meg előtted, akár személyes, akár üzleti fejlődésről van szó! Ez az univerzális nyelv lehetővé teszi, hogy bárhol szabadon kommunikálj! Ihletet kaptál? Let’s speak! Ha igen, akkor első lépésként tölts ki a ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This