Kép forrása: canva.com

Trinidad és Tobago nem egy átlagos karibi úti cél. Ez a nagyszerű ikersziget a természeti látnivalók és az egyedülálló kulturális örökség rendkívüli keverékével büszkélkedhet, amely felejthetetlen élménnyé teszi a szigetek látogatását. Nyilván valószínűleg a csodás strandok, a fényvédő krém és a tiszta, trópusi égbolt, amik első blikkre az eszedbe jutnak, ha a térségre gondolsz. Noha ezek önmagukban is elbűvölővé varázsolják az országot, az lényegesen többet nyújt ennél. A vadon élő állatok és a korallok védelmétől a történelmen és a karneváli ünnepségeken át a zenei újításokig Trinidad és Tobago a Karib-tenger egyik leginkább magával ragadó szigete. Nem utolsó szempont az sem, hogy az angol nyelvet is gyakorolhatod. Sokkal több dologért lehet imádni, mint ahogy az elsőre kinéz.

Trinidad és Tobago a Karib-térség egyik leggazdagabb országa, köszönhetően hatalmas olaj- és gázkészleteinek, amelyek kitermelése uralja gazdaságát. Úgyhogy mielőtt azt hinnéd, hogy az ideutazók pénzére hajtanak, az országot a Világbank magas jövedelmű gazdaságként ismeri el, az ötödik leggazdagabb az egy főre jutó GDP alapján Amerikában.

Földrajz

A Trinidad és Tobago Köztársaság egy szigetcsoport a Karib-térség déli részén, a dél-amerikai Venezuelától észak-keletre és Grenadától délre, a Kis-Antillákon. Ugyancsak megosztja tengeri határait észak-keleten Barbadossal és dél-keleten Guyanával. Az ország területe 5128 négyzetkilométer, és két fő szigetből, Trinidadból és Tobagóból, valamint 21 kisebb szigetből áll. Trinidad a nagyobb és népesebb fő sziget, Tobago sokkal kisebb, a teljes terület mintegy 6 százalékát és a lakosság 4 százalékát teszi ki. Trinidad és Tobago fővárosa Port of Spain.

Történelem

Kolumbusz az 1498-as harmadik útján fedezte fel Trinidadot és Tobagót. Trinidadot az arawak indiánok lakták eredetileg, akiket a korai európai telepesek megöltek. 1592-ben a spanyolok gyarmatosították a területet, és meg is maradt a fennhatóságuk egészen 1797-ig, amikor is a britek foglalták el. Időszakosan hollandok, franciák és angolok uralták korai gyarmati történelmében, majd 1814-ben átengedték az Egyesült Királyságnak. Trinidadot és Tobagót 1888-ban egyesítették, és egyetlen gyarmattá alakult. A teljes függetlenségét 1962-ben nyerte el, azóta a Nemzetközösség tagja.

Etnikai összetétel

Trinidad etnikai összetételét két, nagyjából azonos méretű csoport uralja: a rabszolgák leszármazottjai, akiknek ősei a gyapot- és cukorültetvényeken kezdtek el dolgozni, valamint az indiai eredetű trinidadiak vagy kelet-indiaiak, akiknek az őseik elsősorban olyan munkások voltak, akik a 19. század közepén, a rabszolgaság eltörlése után ültetvénymunkásként vándoroltak be az indiai szubkontinensről. Rajtuk kívül még Spanyolországból és más európai országokból, Kelet- és Délkelet-Ázsiából, valamint a Közel-Keletről érkeztek migránsok, akik mind hozzájárultak a színes etnikai összetételű lakosság kialakulásához.

Miről híres Trinidad?

Trinidad és Tobago jól ismert afrikai és indiai kultúrájáról, amelyet nagy és híres karneváli, diwali és hosay ünnepségei tükröznek, valamint hatalmas acél és vas természeti erőforráskészleteiről, ezen kívül pedig a limbó és olyan zenei stílusok szülőhelye, mint a calipso, soca, rapso, parang, chutney és chutney soca. Oh, és Nicki Minaj,  a világ egyik leghíresebb híressége szintén Trinidad és Tobago ikerszigetéről származik.

Tobagóban található a világ legrégebbi védett esőerdeje a nyugati féltekén

A Tobagóban található Main Ridge Forest Preserve 9780 hektárnyi megőrzött esőerdővel büszkélkedhet. Az 1776. április 13-án, vagyis közvetlenül az Egyesült Államok létrejötte előtt alapított esőerdő a növényvilág változatos gyűjteményének, 16 különböző emlősfajnak, 210 madárfajnak és számos egyéb állatnak ad otthont. Talán a legkedveltebb a fehérfarkú kardszárnyú kolibri, amely egyébként az egész szigeten megfigyelhető.

Felállhatsz az óceán közepére Tobago mellett

A Buccoo-zátonytól délre a Nylon Pool néven emlegetett természeti csoda a helyiek és a turisták szívébe egyaránt belopta magát. A medence egy sekély homokpad és egy lagúna mesés kombinációja az óceán közepén, ami lehetővé téve, hogy az itt lubickolók kedvük szerint sétáljanak, úszkálhassanak vagy lebegjenek benne. A helyiek azt állítják, hogy a vize fiatalító hatással bír a benne úszók számára. A természetes medencét 1962-ben Margaret hercegnő nevezte el, aki azzal viccelődött, hogy a víz kristálytiszta átlátszó nejlon harisnyájára emlékezteti.

A világ legnagyobb természetes aszfaltlelőhelye Trinidadban található

A Trinidad délnyugati részén található La Brelában található Pitch Lake a világ legnagyobb természetes aszfaltlelőhelye. Sokak számára a világ nyolcadik csodájaként ismert tó a nemzetközi piac legnagyobb aszfaltszállítója. Aszfaltját utak és repülőtéri kifutópályák burkolására használják szerte a világon, beleértve az angliai Buckingham-palota előtti úttestet, a New York-i La Guardia repülőteret, a New Yorkot New Jersey-vel összekötő Lincoln-alagutat, valamint számos országutat.

A világ legnagyobb agykorall-kolóniája a partoknál található

Mi lenne Trinidad és Tobago korallzátonyai nélkül? A partmenti búvárkodás közben megfigyelhető tengeri élővilágon túl a világ legnagyobb agykorall-kolóniája Tobago partvidékét nevezi otthonának.

Trinidad és Tobago a második legnagyobb fészkelőhely a bőrhátú teknősök számára

Matura Trinidad legbiztonságosabb fészkelő strandjaként ismert a bőrhátú tengeri teknősök körében, tekintettel a rendkívüli védelmi és természetvédelmi erőfeszítésekre. Minden fészkelő szezonban a nőstény teknősök várhatóan 80 tojást raknak le, akár 12 alkalommal is. Az Earthwatch egyike azoknak a szervezeteknek, amelyek felelősek a teknősök védelméért Maturában, és azt állítják, hogy szinte teljesen felszámolták a teknősök egykor népszerű orvvadászatát. 2015-ben a Time magazin Trinidad és Tobagót a világ legjobb helyének nevezte a kikelő bőrteknősök megtekintésére.

Az itt élők végtelenül barátságosak és imádnak szórakozni

T&T a Karib-térség legderűsebb állama – 2015-ben (és 2013-ban is) az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata Trinidadot és Tobagót a Karib-térség legboldogabb országának minősítette. A limbó népszerű és vidám, szórakoztató játéka szintén Trinidad szigetén keletkezett hagyományokon alapul. A karneváli szezonban, azaz januártól március elejéig több mint 100 farsangi ünnepség vagy éppen buli zajlik kora estétől a hajnali órákig. 2012-ben a CNN a trinidadi akcentust a világ legszexibb nyelvjárásai közé választotta. Ugyanebben az évben a Gallup által kiadott közvélemény-kutatás az itt élőket a világ legpozitívabb nemzetei közé sorolta.

És igen, az ország hivatalos nyelve az angol. És tetszik, vagy nem tetszik, világnyelvként egyre uralkodóbbá válik az egész univerzumban, és nem csupán bizonyos országokban vagy tevékenységi körökben, de itt és mindenütt, ma és holnap is. Mindennapi életünk része, és ez egyre nyilvánvalóbb bárhol járunk, bármit csinálunk. Neked, hogy megy? Tegyél egy próbát! Töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This