Kép forrása: canva – canva.com

A hallásértés fontos része az angoltanulásnak. Akár angol zenehallgatással is lehet gyakorolni, ha figyelünk a szövegre. De vannak olyan dalok, amiknek a szövegét azok is nehezen értik meg, akik születésük óta angolul beszélnek. Na, ezekkel nem érdemes gyakorolni… De ha szereted a kihívásokat, azért tehetsz egy próbát!

Shaggy feat. Rik Rok – It Wasn’t Me

A jamaikai-amerikai reggae énekes, Shaggy slágerét tuti, hogy mindenki hallotta már. De ember legyen a talpán, aki képes elsőre megérteni minden szavát! Természetesen a dal nem lenne az igazi a különleges akcentus nélkül, de valljuk be, ha ennek a szövegét kellene a nyelvvizsgán hallás után leírnunk, csúfos kudarcot vallanánk.

Dexys Midnight Runners – Come On Eileen

DOO RAH LOO RAH DOO RAH… valami, valami… COME ON EILEEN! Nagyjából ennyi, amit ennek a dalnak a szövegéből érteni lehet. És nemcsak azok számára, akik csak tanulgatják a nyelvet, ez a szám még azokon is kifog, akik folyékonyan beszélnek angolul. A Dexys Midnight Runners 1982-ben megjelent dala ennek ellenére óriási sikereket ért el a maga idejében, és a mai napig nem kopott ki a köztudatból.

Guns N’ Roses – You Could Be Mine

Nem csak a hard rock rajongók, de a mozifanatikusok számára is emlékezetes ez a Guns N’ Roses dal, ami bár nem a Terminátor 2 – Az ítélet napja című film betétdalának készült, mégis a premier után tett szert hatalmas népszerűségre. Kíváncsi vagyok, hogy Arnold Schwarzenegger vajon elsőre megértette-e, miről énekel Axl Rose. De kit érdekel a szöveg, ha ilyen ütős benne a gitárszóló?!

Nirvana – Smells Like Teen Spirit

A Nirvana együttes egyik legnépszerűbb dala nem egy közönségkedvenc választás a karaoke-bárokban. Nem véletlenül, hiszen a dalszövegét valószínűleg csak a fanatikus rajongók értik, és ők is csak azért, mert hosszan tanulmányozták az írott változatát. Kicsit olyan, mintha Kurt Cobain teli szájjal énekelte volna fel… az más kérdés, hogy éppen azért zseniális ez a dal, mert olyan, amilyen. Hello, hello, hello, hello… ez a rész azért megy, nyugi.

Fall Out Boy – Sugar We’re Going Down

Tiniként rajongva szerettem őket, és vadul halandzsáztam, miközben énekeltem a dalt, mert lehetetlen lépést tartani az énekessel. Kész csoda, hogy a szüleim nem hívtak ördögűzőt, miközben valami teljesen ismeretlen nyelven kornyikáltam. A mai napig nem tudom, hogy pontosan miről is szól ez a szám, és biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Azok az angolul beszélő ismerőseim, akiket megkérdeztem róla, teljesen elvesztették a fonalat, miközben hallgatták. 

Beastie Boys – So What’cha Want

Az 1978-ban alakult New York-i rap-rock zenekar So What’cha Want című száma szerintem a listánk legkeményebb diója. Hallgatom, és egy szót nem értek. Talán ha lassítva hallgatnám… de nem, úgy sem. Az sem segít, hogy egy effektnek hála már alapból torz a szöveg, mintha a stúdióban valaki összekeverte volna a kábeleket, amikor felvették a dalt. Arra jutottam, hogy ez a szám így tökéletes: nem is kell érteni, elég érezni.

Modern Talking – Brother Louie

Nagyon sokáig meg voltam győződve arról, hogy ez a dal nem angol nyelven íródott Lehetetlen. Az a néhány angolnak hangzó szó csak véletlenül keveredett a szövegbe. A Modern Talking 1986-ban megjelent, Ready for Romance című stúdió albumának első kislemezét tuti, hogy mások is a fejüket vakarva hallgatták anno. Talán a német akcentus miatt nehezen érthető? Akárhogy is, a szöveg érthetetlensége nem hátráltatta az együttest abban, hogy ez a szám a slágerlistákon az első helyre kerüljön.

Pearl Jam – Yellow Ledbetter

Oké, van egyáltalán olyan Pearl Jam szám, aminek érthető a szövege? Ha van is, a Yellow Ledbetter című rockballada biztosan nem tartozik közéjük. Amikor inspirációt gyűjtöttem a cikkhez, ez a szám mindenhol felmerült a nehezen érthető angol dalszövegek között. Egyet kell értenem, akármennyire is koncentráltam, soronként csak egy-egy szót sikerült megfejtenem hallás után. De még azokban sem vagyok teljesen biztos. 

Nem szeretnéd, hogy kifogjanak rajtad az angol dalszövegek? Támogató tanárokkal, izgalmas tananyaggal és a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel segítünk, hogy a lehető leghamarabb elérd az angollal kapcsolatos céljaidat. Nincs más hátra, csak az ingyenes online angol szintfelmérőnk kitöltése.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This