Hogyan tanuljunk angol szavakat?

Angol szavak tanulása

Ha az ember nyelvtanulásra adja a fejét, bármilyen angol nyelvtanfolyamot választ, a szótanulást nem tudja megúszni.

A szavak tanulására sok módszer létezik, hogy melyik a legcélravezetőbb, az személyiségfüggő. A Rebeka számára legjobban működő megoldásról már olvashattatok. De nézzük, miből lehet még választani.

Hagyományos szótárfüzet

Az általános iskolai nyelvórák alapfelszereléséhez tartozott és tartozik még ma is a szótárfüzet. Mindannyian találkoztunk már vele: a vonal egyik oldalán az idegen szavak, mellettük magyar megfelelőjük. Minden órán feljegyezzük az új szavakat és házi feladatként magolva százszor ismételjük őket: letakarjuk az egyik oldalt és próbálunk emlékezni a megfelelő idegen szóra. Valljuk meg, nem könnyű: egyáltalán nem élvezetes és cseppet sem hatékony.
A szótárfüzet másik nagy hibája, hogy valamit visszakeresni benne szinte lehetetlen, mert általában nem tematika szerint csoportosítva kerülnek bele a szavak. Azt is szinte bizton állíthatjuk, hogy a korábban verítékes munkával bemagolt szavakra néhány hét, esetleg nap múlva már nem emlékszünk vissza. Pedig tanultunk…legalábbis úgy gondoltuk, hogy tanultunk – ma már tudjuk, hogy túl sok értelme ennek a tevékenységnek nem volt.

Felkészülés a szódolgozatra

Biztosan láttatok már a metrón reggel szótárfüzetet szorongató és magában motyogó középiskolást. Semmi kétség, ő az, aki nem készült fel a mai szódolgozatra, és most rohamtempóban magolja a szavakat. Kétségbeesetten próbálja memorizálni őket. Könnyen lehet, hogy az első vagy a második órán elfogadható teljesítményt nyújt majd a szódolgozat megíráskor. De az teljesen bizonyos, hogy a 4. vagy 5. óra tájékán már semmi esélye sincs a jó eredményre. Arról már nem is beszélve, hogy a következő órára – az élete hátralévő részéről nem is beszélve – már egyetlen most „megtanult” szóra sem fog tudni visszaemlékezni.

angol-szótanulás

Szókártyák

A szótárfüzet „továbbfejleszett” változatát a szókártyák jelentik. Lehet kész kártyacsomagokból is válogatni, de saját kivitelezésben is elkészíthetők. Egyik oldalon az angol, a másik oldalon a magyar szavak találhatók. Könnyebben kezelhetők, mint a szótárfüzet, a szavak csoportosíthatók, sorrendjük váltogatható, a már begyakorolt szavak egy újabb dobozba átpakolhatók.
A kártyák bármikor a zsebünkből előkaphatók és lehet akár csak a buszon töltött 5-10 perc alatt is a szótanulással bíbelődni.

DE
ne csapjuk be magunkat! Ha a szavakat nem kezdjük el aktívan használni, vagy nem tudjuk mihez kapcsolni és nem tudjuk mondatba foglalni, sajnos ez a tudás is gyorsan elillan.

És ami ennél sokkal fontosabb, önmagában a szavak magolása nem teszi lehetővé, hogy értelmes mondatokban képesek legyünk BESZÉLNI, angol nyelven kommunikálni.

Nézzünk egy példát:

get back to somebody – visszahív valakit
(ennek a kifejezésnek több jelentése is van, de most kizárólag ezzel a jelentéssel foglalkozunk, mert ez nem annyira közismert)

Ahhoz, hogy ezt a jelentést elsajátítsuk, és lehetőleg ne felejtsük el, alkalmaznunk kell mondatokban:

– I will get back to you tomorrow.
– Can you get back to me next week?
– I have to get back to my mother.
– Why didn’t you get back to me yesterday?
– You should have got back to me yesterday.

angol-szótanulás

Ez már nem egy rossz mennyiség, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ennél több kell. Menjünk akkor tovább:

– It’s very important to get back to the doctor.
– I don’t want to get back to him.
– If I were you, I would get back to him as soon as possible.
– I didn’t have your number that’s why I couldn’t get back to you.
– I would’ve got back to you if I had had time.

Természetesen ez a merítés egyszerűbb és bonyolultabb nyelvtani szerkezetekből áll. A lényeg azonban az, hogy a saját szinteden ülj neki és gyárts mondatokat. Aztán még többet, és utána jöhet a következő szó.

Más esélyed nincs, hogy megjegyezd!!!

Share This