Kép forrása: ArthurHidden – freepik.com

A britek igazi csodabogarak, és van néhány szokásuk, amelyek elsőre talán furcsának tűnhetnek, de ha jobban megismerjük őket, rájövünk, hogy ezektől az apróságoktól tulajdonképpen csak még szerethetőbbé válnak.

Az a bizonyos ötórai tea

Már a legelején letudnánk a tea-témát, hiszen biztosak vagyunk benne, hogy ez legelső dolog, ami az ember eszébe jut, ha az angol szokásokra gondol. Igen, az angolok rengeteg teát fogyasztanak, egy felmérés szerint a brit háztartásokban átlagosan mintegy 35 milliárd csésze tea fogy éves szinten. Ám nagy hiba lenne a teaivást leegyszerűsíteni csupán a fogyasztási szokásokhoz kapcsolódó számadatra, Nagy-Britanniában a teázás ugyanis inkább hasonlít ceremóniára, mint átlagos napi rutinra. Az angolok fekete teát isznak, méghozzá tejjel, a teadélutánok elengedhetetlen kellékei még az aprósütemények és a szendvicsek. Persze a mai felgyorsult világban már csak kevesen tartják magukat a ötórai teaidőhöz, de a britek naponta több csésze teát is elkortyolnak, és bárhol is teszik azt, a szabályokra mindig figyelnek. Nem mindegy, hogy a tej, a tea vagy a cukor kerül először a csészébe, sőt, a túl sok vagy túl kevés tej az egész élményt elronthatja, így mindennek tökéletesnek kell lennie. Érdekesség, hogy korábban azért a tejet öntötték ki először, hogy a porcelán ne repedjen meg a forró teától. Bár manapság a hőálló étkészleteknek hála ettől nem kell tartaniuk, ez a szokás annyira bevált, hogy azóta is tartják.

Az angol modor

How do you do? Minden beszélgetés ezzel a kérdéssel indul, ám az őszinte választ már csak kevesen várják meg. A britek nem szeretnek panaszkodni, és mások panaszaira sem különösebben kíváncsiak, pusztán udvariasságból kezdik ezzel a beszélgetést. Az egyetlen elfogadható válasz rá, ha ugyanezt vissza is kérdezzük, majd eltereljük a szót, és inkább rövid eszmecserébe bonyolódunk az időjárásról. Kézfogással üdvözlik egymást, csak semmi puszi vagy ölelés, ezeket maximum a közeli barátoknak és a rokonoknak tartogatják. Nem tartják sokáig a szemkontaktust, ugyanakkor végtelenül udvariasak, szabálykövetőek és ezt másoktól is elvárják. Ezek alapján nem csoda, hogy a britekről az a hír járja, hogy távolságtartóak és hidegek, ám csak egy kis időre van szükségük, hogy feloldódjanak, hiszen alapvetően kedvesek, segítőkészek, és az égvilágon mindenért bocsánatot kérnek, még akkor is, ha nem az ő hibájuk, ami történt. Fegyelmezettségük leginkább talán a sorbanállás közben nyilvánul meg, hiszen nincs még egy olyan nemzet, ahol az emberek ennyire türelmesen várják ki a sorukat. Talán egy dolog van, ami még ennél is fontosabb számukra, ez pedig nem más, mint a pontosság. Az időre lebeszélt találkozókat nagyon komolyan veszik, és már öt perc késést is nehezen viselnek el.

Már augusztustól tart a karácsony

Ha benned is felmerült már, hogy miért kell már novemberben karácsonyi zenékkel traktálni a vásárlókat, akkor biztosan nem jártál még Londonban a nyár végi-őszi időszakban. A britek egyszerűen odáig vannak a karácsonyért, és legtöbbjüknek azzal sincs problémája, ha az ünnepi őrület már nyáron elkezdődik. A karácsonyi céges vacsorákat már augusztusban érdemes lefoglalni, ugyanis az asztalokat pillanatok alatt elkapkodják minden étteremben. Az igazi őrület persze Halloween után kezdődik, ekkor a boltok kirakatai egy szempillantás alatt téli csodavilággá változnak át. Aki csak ekkor kezdi a készülődést és az ajándékvásárlást, az a britek szemében már egy kicsit késésben van, a legelhivatottabb karácsonymániások ugyanis már hetekkel ezelőtt becsomagolták a gondosan kiválasztott ajándékokat, sőt, már a karácsonyi menü tervezésén is túlvannak. A karácsonyi vásárok már szeptembertől várják a vásárlókat, és sokan már októberben feldíszítik a fájukat, hogy az minél tovább pompázhasson a lakásban.

A csapból is ez folyik…

Sokan állnak értetlenkedve a brit csaptelepek láttán, itt ugyanis nem egy, hanem mindjárt kettő csap áll az emberek rendelkezésére: az egyikből tűzforró, a másikból jéghideg víz folyik. Két opció lehetséges, vagy leégetjük, vagy szétfagyasztjuk a kezünket egy-egy kézmosás alkalmával, mindezt az elavult csatornahálózat miatt. Korábban a szennyvíz sok problémát okozott, ezekkel a csaptelepekkel viszont megoldották a szennyezett víz bekerülését a vízvezetékrendszerbe. Azonban a britek annyira hozzászoktak már, hogy még az új építésű házakba is ezeket a régimódi telepeket szereltetik be, hiszen ehhez vannak hozzászokva. Bár a technológia már nem áll a keveréses csapok beüzemelésének útjába, a britek ragaszkodnak ahhoz, amit már megszoktak, a mosakodást pedig úgy oldják meg, hogy a mosdókagylóba engedik a vizet, és abban mosnak kezet vagy arcot. Amit pedig végképp furcsának találunk, hogy rengeteg angol fürdőszobában járólap vagy csempe helyett padlószőnyeg van. Ki érti ezt?

Készen állsz, hogy a következő szintre lépj, és fejleszd az angolod? Ha magabiztos angoltudásra teszel szert, kinyílik előtted az egész világ! Élj a lehetőséggel, hiszen talán már csak ez választ el attól, hogy elérd a céljaidat. Ugye belevágsz velünk? Az első lépés, hogy kitöltöd ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This