Mit árul el rólad, ha folyamatosan elkésel egy angol tanfolyam óráiról?

Az orrod előtt megy el a metró. A főnök a héten másodszorra túlóráztat. El kell rohanni a gyerekért a napközibe, mert leesett a mászókáról. A délutáni edzésen kifordul a bokád és a baleseti sebészeten kötsz ki. Hétköznapi szituációk, amikor az élet felülírja a terveidet és a napirendedet. Sokkal gyakrabban fordulnak elő váratlan helyzetek, mint szeretnénk. Ilyenkor teljesen természetesen, hogy a fontossági sorrended megváltozik és felborul a napi rutinod. De mi van akkor, ha azért megy el az orrod előtt a metró, mert eleve későn indultál el? Mi van akkor, ha nem a főnököd miatt túlórázol, hanem azért, mert nem tudtad befejezni a munkádat?  Ha nem egy váratlan családi esemény, vagy probléma miatt késel el az angol tanfolyam következő órájáról, hanem azért, mert „rossz az időbeosztásod”? Egyszóval: mit árul el rólad a folyamatos késés?

angol-tanfolyam-késés

Vajon a késés tényleg „csak” a rossz időbeosztásról szól? Néha igen, néha nem. Vannak olyan emberek, akik egyszerűen képtelenek tartani magukat a határidőkhöz és gyakran megcsúsznak a feladataikkal. Akik számára komoly problémát jelent a kötelezettségeik megadott időegységen belüli teljesítése. Mindannyian ismerünk szórakozott professzorokat, szétszórt embereket, nem igaz?

Ám a legtöbb ember nem azért késik, mert nem gazdálkodik jól az idejével. Tapasztalataim szerint a notórius késők 90%-a azért késik el egy fontos találkozóról, egy angol tanfolyam következő órájáról, vagy egy családi eseményről, mert valamiért nem tartja fontosnak azt. Legalábbis elég fontosnak ahhoz, hogy időben érkezzen.

Ha valaki következetesen 10-15 perccel később ér be a nyelviskolába, akkor már nem beszélhetünk véletlenekről, váratlan eseményekről, előre nem látott problémákról, vagy akadályoztatásról. Ha a rendetlenségben megjelennek a rend és a rendszeresség jelei, akkor a késés hátterében már valamilyen más tényező húzódik meg.

De, ha nem rossz időbeosztásról, akkor mégis miről árulkodik a folyamatos késés? Vagy másképp megfogalmazva a kérdést: mikor nem elég fontos valami ahhoz, hogy pontos legyél?

  • A „karórád mutatója” sokszor többet árul el a motivációdról, mint a szavaid. Ha folyamatosan késel, akkor az azt is jelentheti, hogy egyszerűen nincs meg benned az a hajtóerő, ami „behoz” egy angol tanfolyam órájára.
  • A folyamatos késés azt is jelentheti, hogy bár van motivációd, az nem helyes, vagyis belülről fakadó ösztönzés. Vagyis lehet, hogy apukád, anyukád, a nagyszüleid, a barátaid, a szerelmed, a munkahelyed „nyomására” kezdtél el angolul tanulni és nem azért, mert te akartad. A környezeti nyomás ellen öntudatlanul lázadhatsz azzal, hogy mindig elkésel.
  • Bizonytalan vagy a céljaidat illetően. Ha következetesen késel el az angol tanfolyam óráiról, akkor talán nem vagyok elég biztos abban, hogy „jó helyen vagy” és a megfelelő célért dolgozol.
  • Nem érzed jól magad az angol tanfolyam óráin. Könnyen előfordulhat, hogy „védeni” próbálod magad a késéssel. Lehet, hogy nem is tudsz róla, de megpróbálod a legkisebb mértékre csökkenteni azt az időt, amit a nyelviskolában kell töltened.
  • Félsz attól, hogy minden erőfeszítés ellenére az angol tanfolyam végén el fogsz bukni. Ha nem bízol magadban annyira, hogy elhidd, meg fogsz tudni tanulni angolul, könnyen gyárthatsz előre olyan kifogásokat, amelyekre utólag ráfoghatod a kudarcot. „Az időbeosztásom miatt mindig késtem az órákról”, „nem volt elég időm tanulni”, „nem volt elég időm leckét írni” stb. Lehet, hogy azért késel el az órákról, mert el akarsz késni róluk.

angol-tanfolyam-késés

Bárhogy is legyen, bármilyen tényező is húzódjon meg a notórius késés mögött, azt tudnod kell, hogy így nem fog menni. Bármi is legyen az ok, amiért folyamatosan elkésel az órákról, az nem változtat azon a tényen, hogy az alapvető játékszabályok betartása nélkül nem tudunk egymásért felelősséget vállalni.

Nem dughatjuk homokba a fejünket, dolgoznunk kell a problémán. Őszintén, mellébeszélés nélkül. Meg kell tanulnod megnyílni előttünk és el kell tudnod mondani nekünk a nyelvtanulással kapcsolatos problémáidat, kétségeidet és félelmeidet. Csak akkor tudunk segíteni, ha megosztod velünk ezeket az aggályokat. Akkor viszont tudunk.

Egyszerűbb lenne azt mondani, hogy, ha sokat késel, akkor repülsz. Egyszerűbb és embertelenebb. Mi szeretünk mélyre ásni és a dolgok végére járni mielőtt cselekszünk. Mert ezen is múlik az, hogy az a beszédközpontú angol tanfolyam, amit a Speak! képvisel, csak egy újabb kudarcélmény lesz, vagy valódi sikertörténet.

Share This