Angol tanfolyam? A válságban tanulni kell!

A 2008 óta tartó globális pénzügyi, gazdasági válság okairól és rendszerszintű hatásairól sokat és sokan beszélnek, de talán kevesebb szó esik az emberek mindennapi életében bekövetkezett változásokról. Pedig a lassan hat éve tartó recesszió nem csak a reálgazdaság mutatóin, a bankszektor hitelezési képességén, az egyes országok államháztartási adatain, vagy a külföldi tőkekihelyezések volumenén hagyta rajta a kézjegyét, hanem látványosan átalakította a világról alkotott –korábban biztosnak hitt- képünket, tudáskészletünket és ezzel visszavonhatatlanul átformálta azokat az egyéni és kollektív életstratégiákat is, amely meghatározza az emberek, családok, közösségek és vállalkozások mindennapi életét és jövőjét.

angol-tanfolyam-válság

Miben nyilvánul meg mindez? Például abban, hogy ma már sokkal többen gondolkodnak arról, hogyan készüljenek fel a következő krízisre, vagy, hogy milyen hitelt vegyenek fel, felvegyenek-e egyáltalán, ha új lakást, autót szeretnének venni. Többet foglalkozunk azzal, hogy mit és mennyiért vásárolunk a boltban, hogy hol tudnánk lefaragni a családi költségvetést és milyen eszközökkel tudjuk pénzügyi és más téren is „bebiztosítani magunkat” a soron lévő újabb „7 szűk esztendő” előtt. Felértékelődött a tudás, a kommunikáció, kifizetődő előnnyé vált a rugalmasság, a mobilitás, a piaci viszonyokhoz való igazodás és a „váltás” képessége.

2008 előtt sem volt könnyű alkalmazottként, vagy vállalkozóként boldogulni, de a válság óta az üzleti környezet és a munkaerőpiaci helyzet is tovább romlott, ami további erőfeszítéseket igényel az emberek részéről. A gondot a sorozatos leépítések és az egyre nehezebb -és hosszabb ideig tartó- álláskeresés miatti félelem jelenti egyfelől, a kiszámíthatatlanul változó jogszabályi háttér, az akut forráshiány és a bonyolult bürokrácia másfelől. A válság által teremtett kényszerhelyzetből való kitöréshez mind a munkavállalóknak, mind a vállalkozóknak több tudásra van szüksége. 2009-ben Kocsis Mihály, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) akkor igazgatója a Figyelőnek nyilatkozva mondta azt, hogy a válságban azért kell tanulni, mert „a tudás értékálló, ami a fejünkben van, az biztosan a miénk.” Kocsis szerint a speciális szakképzettség és az informatikai ismeretek mellett ebben a „túlélő-csomagban” az egyik legfontosabb –ha nem a legfontosabb- elem a nyelvtudás.

angol-tanfolyam-válság

Tény, hogy az álláspiacon még mindig előnyt jelent a jó nyelvtudás, a referencia és a szaktudás. Ezek nélkül nehéz boldogulni, biztos és jól jövedelmező állást találni. A vállalkozások sem nélkülözhetik a nyelvtudást: a válság hatására megszaporodó fizetési késedelmek, a csökkenő kereslet okozta kieső árbevétel pótlása, a beszűkülő értékesítési csatornák, a technológiai fejlesztésekhez, beruházásokhoz szükséges források hiánya lépéskényszerbe hozza a cégeket is! Pótolni kell valahonnan a rendszerből kieső erőforrásokat és ebben pl. fontos szerepe lehet a kkv-szektornak szánt Uniós vagy más nemzetközi pályázati forrásoknak is. Egy jó pályázat elkészítéséhez azonban ma már szinte nélkülözhetetlen a magabiztos nyelvtudás. Ahhoz tehát, hogy akár már rövidtávon is növekedjenek egy vállalkozás bevételei stratégiai fontosságú, hogy a nyelvtanulásra, mint befektetésre tekintsenek a cégvezetők. Egy hatékony angol tanfolyam nem csak a nélkülözhetetlen fejlesztésekhez szükséges rövidtávú likviditási problémák leküzdésében segíthet, hanem abban is, hogy első kézből hoz be ingyen a cég működésébe olyan új információkat -Nyugaton már bevált vállalatirányítási módszereket, jó gyakorlatokat, marketing eszközöket, értékesítési trendeket etc.-, amelyekhez nyelvtudás nélkül csak plusz költség ellenében juthatna hozzá.

Share This