Lehet, hogy most össze vagy zavarodva – hiszen miért kérné egy angoltanár, hogy hibásan beszélj angolul – de hidd el, hogy a hibás beszéd segíteni tud. Hadd magyarázzam el hogyan és miben!

Dunay Péter vagyok, angoltanár. Több mint 25 éve tanítom a nyelvet és 6 éve megalapítottam a Speak! angol nyelviskolát is. Szóval hidd el, hogy az a célom, hogy jól beszélj angolul. De ehhez az kell, hogy először hibásan beszélj. Elmondom miért, ha meg vagy kicsit akadva az angollal, akkor mindenképp hallgasd meg.

Nézd meg ezt a videót és mindent megértesz (csak 3 perc):

 

 

Remélem már érted, hogy a hibás beszéd is többet ér, mintha meg sem mernél szólalni. Az ember egyébként is a hibáink keresztül tanul a legkönnyebben. Ez a tanulási folyamat természetes része. Semmi nem fog tökéletesen és hibák nélkül menni első próbálkozásra.

Na de mi a teendő, hogyha már nagyon régóta tanulsz angolul, de még mindig nem megy a beszéd?

Ha már sokszor nekifutottál és sokat hibáztál is, de nem látod a fejlődést, akkor lehet már azt érzed, hogy benned van a hiba. Pedig a legtöbb esetben a hiba inkább a módszerrel van, amivel tanulunk.

Mielőtt magadat hibáztatnád gondolkodj el azon, hogy egyáltalán eleget gyakoroltad-e a beszédet. Mert tudod, elmélet és könyvek alapján még nem sokan tanultak meg angolul beszélni. Ez pont olyan irreális lenne, mintha vezetés nélkül, pusztán a KRESZ alapján próbálnál jogosítványt szerezni.

A szomorú igazság az, hogy ma Magyarországon még mindig az elméleti angoltanítás az elterjedt. És pontosan ezért van az, hogy a legtöbb magyar nem mer és nem tud megszólalni angolul.

Ha tényleg a beszéd a célod, akkor ne add fel ameddig ki nem próbáltál egy beszédközpontú angolórát. Ahol nem a tanár beszél, hanem a diákok. 😉 Mert ez az egyetlen jól működő módja, hogy megtanulj bátran kommunikálni angolul.

Ha kipróbálnád a beszédközpontú angolt, akkor ismerkedj meg a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel egy ingyenes szintfelmérésen:

Jelentkezem

Share This