Sztárok, színészek, hírességek… A legnagyobbak mindannyiunkra hatással vannak valamilyen szinten, még ha nem is követjük figyelemmel életük minden mozzanatát. Felnézünk rájuk, hiszen inspirálnak bennünket. Akár példaképnek is tekinthetjük őket, és bármilyen hihetetlen, még az angoltudásunk fejlesztésében is segítségünkre lehetnek. Ebben az új cikksorozatban az én kedvenceimről fogok mesélni, akikért nem csupán rajongok, de rengeteget köszönhetek nekik.

Habár rangsort nem tudnék állítani köztük, azt hiszem Sir Anthony Hopkins tökéletes választás arra, hogy elsőként róla meséljek nektek. Nincs olyan korosztály, aki számára ne lenne ismerős a neve, vagy legalábbis félelmetes mosolya és átható tekintete, ahogy legtöbben emlékszünk rá a Bárányok hallgatnak című filmből. És mégis: Hopkins nem hagyta, hogy Hannibal szerepe határozza meg a karrierjét. Annyira tehetséges és sokoldalú színész, hogy órákig tudnék beszélni a legfontosabb alakításairól, pedig zeneszerzőként és zongoristaként is világhírnévre tehetett volna szert. De ne szaladjunk ennyire előre.

1937: legenda születik

Az év 1937, a helyszín a walesi Port Talbot. December 31-én pedig megszületett Anthony Hopkins. A véletlenek úgy alakították, hogy éppen a színészóriás, Richard Burton szülővárosában látta meg ő is a napvilágot. Biztos vagyok benne, hogy ez is inspirálta később Hopkinst, hogy ő is színészi pályára, és végül Burton nyomdokaiba lépjen. Szülei, Dick és Muriel félig angol, félig walesi származásúak voltak, egy aprócska pékséget vezettek Port Talbotban. Kevesen tudják, hogy Hopkins anyai ágon a világirodalmi klasszikus költő, William Butler Yeats távoli rokona. Egyetlen gyerekként nevelkedett, és állítása szerint igazi rosszcsont volt, később pedig a tanulmányait is elhanyagolta. Talán ez volt az oka, hogy az apja végül elzavarta otthonról, hogy álljon a saját lábára. Ekkor kezdett el a színészet felé fordulni, bekerült egy ifjúsági drámaklubba, ahol világossá vált számára, hogy ezt a hivatást kell választania. A következő állomás a Royal Welsh College of Music and Drama volt, ám a tanulmányokat félbeszakította két évnyi sorkatonai szolgálat. 1960-ban felvételt nyert a világ egyik leghíresebb, és London egyik legrégebbi drámaiskolájába, a Royal Academy of Dramatic Art-ba, ahol ezüst fokozattal végzett.

Egy csodálatos karrier nehéz kezdete

Richard Burton csak az egyik példakép volt, akire Hopkins felnézett, 1965-ben ugyanis maga Sir Lawrence Olivier fedezte fel tehetségét egy meghallgatáson. Az alakítás, amit nyújtott elég volt arra, hogy csatlakozzon a National Theatre nagynevű társulatához. Nemcsak a társulat tagjává tette, de karrierjét is egyengetni kezdte. Egyre nagyobb szerepeket kapott, mondhatni a komplett Shakespeare-életművet végigjátszotta színpadon. A hatvanas évek végétől a nagyvásznon is bemutatkozott, első jelentős szerepe Oroszlánszívű Richárdként, az angol trónörökös Az oroszlán télen című filmben volt, az alakításért  első BAFTA-díj-jelölését is bezsebelte. A következő időszakban nem vállalt nagyobb filmszerepeket, a közönség a színpadon, vagy tévéfilmekben találkozhatott vele. A 70-es években új időszámítás kezdődött, a színész Los Angelesben telepedett le, azonban az irányítást átvette az alkohol. Súlyos függőség alakult ki nála, aminek egy átmulatott éjszaka utáni mélypont vetett véget: Hopkins ekkor megfogadta, hogy soha többet nem nyúl a pohár után, ígéretét pedig be is tartotta, azóta egyetlen korty alkoholt sem ivott. Egyre több filmszerepet kapott, 1976-ban A Lindbergh-bébi elrablása című tévéfilmben Bruno Hauptmann vádlottat alakította, amiért Emmy-díjat kapott. Két évvel később egy thrillerben mutatta meg a tehetségét, A mágus – Rémisztő Love Story című filmben egy félelmetes hasbeszélő mutatványos szerepében sokkolta a közönséget. Sokan úgy vélik, hogy az általa megformált karakter Hannibal Lecter “elődjeként” is értelmezhető.

Ebben az 1978-as interjúban Hopkins arról beszél, hogy mennyit küzdött azzal, hogy az életkorának megfelelő szerepeket kapjon, ugyanis már karrierje elejétől idősebb férfiakat alakított szinte minden szerepében. Nézd meg a videót, ez egy jó alkalom arra, hogy fejleszd a hallásértésedet!

A legszeretettebb főgonosz

Habár már több évtizednyi tapasztalat és szerep volt a háta mögött, a nagy áttörés még mindig nem jött el, a világhírnév váratott magára. 1991-ben azonban minden megváltozott. A bárányok hallgatnak című thriller forgatásakor a színész 54 éves volt, és egy mellékszerep hozta el a várva várt elismerést. Dr. Hannibal Lecter megformálásáért Oscar-díjat kapott, és beírta magát a filmtörténelembe. A filmkritikusok szerint az alakítás annyira komplex és hátborzongató volt, hogy azonnal legendássá varázsolta Hopkinst, és alapjaiban változtatta meg a horror műfaját. Az alakítás ráadásul azért is emlékezetes, mert Hopkins a saját ötleteit is megvalósította közben. Az ő fejéből pattant ki, hogy Hannibal Lecter sosem pislog beszéd közben, dallamos beszédmódját pedig Charles Mansontól kölcsönözte a szerep kedvéért. Az aranyszobrocska után filmszerepek tömkelege tette őt egyre népszerűbbé: Szellem a házban, Napok romjai, Drakula, Szenvedélyek viharában, Zorro álarca, és még folytathatnánk a sort.

Idézzük fel az egyik leghátborzongatóbb jelenetét, és közben gyakoroljuk az angolt is! 

Az utóbbi két évtizedben is alig volt olyan időszak, amikor Hopkins távol maradt volna Hollywoodtól. Számtalan filmben feltűnt és sorozatokban is vállalt szerepeket. Láthattuk megbuktatott elnökként a Nixonban, robotvilágot építő milliomosként a Westworld című sorozatban, XVI. Benedek pápaként A két pápában, második Oscar-díját pedig a 2020-as Az apa című dráma hozta el neki. A színészkedés mellett nagy álma volt, hogy világhírű zongoraművész legyen belőle, és bár az élet nem így osztotta a lapokat, a zenétől sosem távolodott el. Zongorajátékát többek között A mágusban, a Gyilkos ösztönben, Az ártatlanban és a Westworld című sorozatban is hallhatjuk, de filmzenét is komponált. 

2011-ben megható videó kapott szárnyra az interneten. A felvétel a híres holland hegedűművész és karmester, André Rieu bécsi koncertjén készült, amelyen Hopkins is részt vett feleségével. Ezen az estén a színész először hallhatta zenekar előadásában 50 éve komponált keringőjét, ami óriási sikert aratott. Ez a videó tökéletes végszó a cikkünknek, hallgasd végig, és kapcsolj ki egy pár percre, amíg ezt a gyönyörű dallamot hallgatod!

Kedvet kaptál Anthony Hopkins életművéhez? Megnéznéd néhány filmjét eredeti nyelven? Ez szuper, hiszen rengeteget tanulhatsz, ha angolul nézed a filmeket! De ha még csiszolnál az angoltudásodon, mielőtt belekezdesz, akkor bátran fordulj a Speak!-hez. Töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, és vágjunk bele!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This