Kép forrása: canva.com

Folytatjuk Lujzával, a középiskolás diáklánnyal a „beszélgetésünk”, aki már több, mint egy éve tanul nálunk online angolul. Most arról kérdeztük, hogy mondja el, milyen alkalmazásokat használ Ő és a korosztálya, amik segítik az angol nyelv fejlesztésében. A következőket írta le nekünk:

A mobil mindig kéznél van

Manapság már mondhatjuk azt, hogy a telefonunk nélkül létezni sem tudnánk. A mobil egy olyan dolog, ami mindig nálunk van. Ha utazunk, ha várakozunk és hasonló percekben, amikor csak az instagrammot vagy épp a facebookot bogarásszuk. Ezekben a kitöltetlen idősávokban jobban tennénk, ha inkább hasznosan töltenénk és mondjuk angol tanulásra fordítanánk. Én igyekszem így eljárni.

Alkalmazások, melyek segítik az angol tanulást

Rengeteg olyan appal találkozhatunk, amely az angol tanulásunkat segíti elő. Szerintem a napjainkban legelterjedtebb és az egyik leghasznosabb ilyen alkalmazás a „Duolingo”. Egyik kiemelkedő előnyei közé tartozik, hogy egyszerre több nyelvet is be tudsz rajta gyakorolni, így fejlesztve a tudásodat. Különlegessége, ami néhol hátránya is lehet, hogy kimondja a szavakat ezzel a hallott szöveg értésedet és a megértésed is segíti, ami azonban néha kissé kellemetlen lehet a környezeted számára.

Másodikként egy olyan alkalmazást említek, ami kevésbe elterjedt, de annál inkább segíti a szókincsed gyarapodását. Ez pedig nem más, mint a „Memrise”, a szótanuló applikáció.

Azonban az örök klasszikus „Quizlet” sem maradhat ki a körből. Ez az app egy kicsit másképp működik, mint a többi, mert itt te magad gyártod a szókártyákat, illetve a begyakorlandó anyagot. Azonban ennek segítségével létrehozhatod saját szótáradat/kislexikonodat is akár.

A Speak-ben mi is használjuk ezt az applikációt. Minden szintnek megvannak a maga szólistái, amelyeket gyorsan és/vagy akár játékosan is betudsz gyakorolni. Előnyei közé sorolnám azt, hogy másokkal is tudsz versengeni, ami még inkább motivál a tanulásra és mindezt játékos formában teszi.

A „Xeropán” alkalmazás egy magyar fejlesztés, amivel egészen könnyedén tudsz angolt tanulni. Az összes szinten (egészen a kezdőktől az igazán jó C-s szinten beszélőkig) tudásodhoz mérten tudod tanulni az angolt. Személyre tudod szabni, amit én nagyon kedvelek benne. Azt is kiválaszthatod, hogy milyen témakörök érdekelnek és milyen erősségű szavakat szeretnél gyakorolni.

Különböző angol nyelvtan appokat is használok, ilyen például az „English grammer test” applikációja. Ez kifejezetten a nyelvtan begyakorlására koncentrál.

Legyen a telefonod alapértelmezett nyelve az angol

Fontosnak tartom és jó szívvel ajánlom, hogy a mobilodon az alapértelmezett nyelv az angol legyen, ha már egész nap használjuk. Így legalább 1 órát naponta látok angol szavakat és mondatokat. Személyes tapasztalatom, hogy sok szót tanultam és kezdtem el használni eemiatt a mindennapokban Ilyen az az angol összetett szó például, hogy „screenshot” (ami annyit tesz, hogy képernyőfotó).

Nekem ezek az appok sokat segítettek, de Timi, a Speakes angol tanárnőm nélkül nem tartanék ott az angolban, ahol tartok. Szóval kell a jó angol tanfolyam és a jó angol tanár. A Speakben sokat hallottam, hogy ha minden nap csak egy kicsit is hozzá teszek az angol tudásom gyarapodásához, akkor az a munka meg fogja hozni gyümölcsét. Az appok pedig segítenek ebben!

Ha Te is szeretnél Lujzához hasonlóan magabiztosan és választékosan beszélni angolul, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket.

Kijavítjuk, utána felhívunk, kiértékeljük közösen és adni fogunk pár tanácsot annak érdekében, hogy fejlődhess az angol beszédben.

Share This