A podcastek számtalan okból hasznosak, és egyre fontosabb szerepet töltenek be az életünkben. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a tematikus podcastek valamennyi igényünket kielégítik.

Léteznek adások a kedvenc sportjainkból, de hallgathatunk a szakmánkat körüljáró beszélgetéseket, illetve a nagyobb hírportálok is rendelkeznek saját podcasttel. Mutatunk öt angol podcastet, amellyel garantáltan közelebb kerülsz az anyanyelvi szintű beszéléshez.

A podcast rövid története

A tartalomfogyasztásra való igény az emberi igények egyik legerősebb ingere. Ha megfigyeled, magadon is tapasztalhatod ennek jeleit. Hány napod telik el a héten úgy, hogy nem nézel egyetlen sorozatepizódot sem, nem ülsz be egy moziba, nem hallgatsz zenét, nem olvasol, vagy nem találkozol valamilyen reklámmal, esetleg nem kapcsolod be a rádiót munkába menet, vagy nem sztorizgattok a barátokkal? Nyilván nincs ilyen nap.

Éppen emiatt az igény miatt született meg a média, és csomagolta különféle tartalomtípusokba a vágyott információkat.

Eleinte újságok, rádió- és TV-adások szolgáltak ki minket, később azonban, az online világ térhódításával ez a kép sokrétűbb lett, és megjelentek az olyan hibrid műfajok, mint a YouTube-videók vagy éppen a podcastek.

Sokan nem tudják, de a podcast az ikonikus zenelejátszó, az iPod, illetve az angolul ‘közvetít’, ‘sugároz’ jelentésű broadcast szó összeolvadásából született.

További érdekesség, hogy a podcast technológia alapvetően nemcsak hang, hanem videó sugárzására is alkalmas, a köztudatba mégis hangadásként vonult be, ezért manapság a videós podcasteket már vodcastnek hívják.

A rövid történeti bemutató után pedig következzen az az 5 podcast, amelyek segítségével hatalmas lépést tehetsz a vágyott angol nyelvtudás felé.

1. The English We Speak

A BBC a világ egyik legnagyobb (brit tulajdonú) műsorszolgáltatója. Rádiós, televíziós és internetes tartalmak gyártásával is foglalkoznak. A The English We Speak című podcastjük egy hetente új adással jelentkező műsor, amelyben egy hétköznapi használatban lévő, különös, szlenges kifejezést terítenek a nyelvészet boncasztalára.

Ezt a podcastet hallgatva tehát két legyet üthetsz egy csapásra. Egyfelől ugyanis hetente megismerkedhetsz egy olyan szóval, amelyet a tankönyvek valószínűleg nem tanítanak meg, másfelől pedig anyanyelvi beszélőket hallgatsz angolul beszélni, amiből rengeteget tanulhatsz.

2. 60-Second Mind

A Scientific American a világ egyik vezető tudományos magazinja. Mi pedig jól tudjuk, hogy a tudomány a 21. században elképesztően szexi. Ha másért nem is, már csak ezért is érdemes hallgatnod a magazin által készített podcastet, a 60-Second Mindot.

Az ilyen jellegű podcastekben a tudomány emberei igyekeznek az átlagemberek számára is érthető nyelvezettel elmagyarázni egy-egy tudományos kutatás vagy mérföldkő jelentőségét és részleteit.

Ezáltal egyfelől érdekes tudományos kutatásokat ismerhetsz meg, amikkel később menőzhetsz a barátaidnak, másfelől megtanulhatod kifejezni magad olyan témákban is, amelyekben már tényleg csak az anyanyelvi beszélők képesek.

3. Freakonomics Radio

A Freakonomincs Radio a következő szlogennel hirdeti magát: explores the hidden side of everything, ezzel kifejezve, hogy minden jelenség rejtett oldalának feltárására törekszenek.

A podcastet nem titkoltan a Freakonomics (magyarul: Lökonómia) című könyvsorozat ihlette.

Ez a podcast segít megismerni az élet valamennyi aspektusát, és emellett elképesztően szórakoztató. Hírek, popkultúra, politika, tudomány, és szórakozás. Mindezt vegyítve azzal az angolsággal, amire a tankönyvekben sajnos nem találhatsz rá.

4. 6 Minute English

Ha már angoltanulásról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a 6 Minute English néven futó podcastet sem. Igen, jól látod, újra egy BBC-műsor. Mit csináljunk, ha a srácok ennyire jók a műsorkészítésben?

Ez az adás arra készít fel, hogyan birkózz meg a hétköznapi angol kommunikáció nehézségeivel.

Imádni fogod.

5. Stuff You Should Know

Őszintén: egy egytől tízig terjedő skálán hányasra osztályoznád a kíváncsiságod? Sejtettem. Ne aggódj, a kíváncsiság emberi tulajdonság. Kivétel nélkül mindannyiunkra jellemző.

A Stuff You Should Know podcast olyan kérdésekre keresi a választ, minthogy hogyan változtatták meg a tabletták a világot, vagy hogyan működnek a cunamik?

A podcastek segíthetnek neked abban, hogy az angol beszédet ismerd meg, így majd nem okoz gondot, hogy megszólalj egy szituációban. Lényegében erre épít a mi módszerünk is.

Ha te sem tankönyvízű nyelvtudásra vágysz, hanem az élő, beszélt angolt szeretnéd megtanulni, akkor próbáld ki tankönyvmentes és beszédcentrikus tanfolyamainkat, amelyekkel gyorsan és hatékonyan juthatsz el stabil és kommunikációképes tudásig. Első lépésben jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre itt és most: 

banner_button

Share This