Kép forrása: ArthurHidden – www.freepik.com

Mindenki tudja, hogy egy növény folyamatos öntözést igényel, hiszen anélkül nem nő tovább – sőt végül el is hervad. Így van ez az angoltudással is, csak azt kicsit máshogy kell „öntözni”.

A minap beszéltünk egy kedves hölggyel, aki elmesélte hogyan kopott el angolja a kisfiával otthon töltött évek alatt. Nevezzük őt most Mónikának. 🙂 Azért hívtuk fel Mónikát, mert kitöltötte ingyenes online szintfelmérőnket. Az értékelés során pedig átbeszéltük telefonon az elért eredményét. Mónika elmondta, hogy úgy érzi a nyelvtudása nagyon elkopott a babázással töltött évek alatt, és szeretné visszatornázni egy erős középfokra, mielőtt visszatér a munkájához.

El se hinnéd milyen gyakoriak az ehhez hasonló sztorik. Mégis a legtöbb ember meglepődik attól, hogy az angoltudás mennyire el tud kopni. Na de miért van ez?

Nem használod, vagy nem jól tanultad

Az egyik leggyakoribb ok a tudás „elhervadása” mögött az, hogyha valaki évekig nem használja a tanultakat. Nem kommunikál angolul se szóban, se írásban. Így aztán az aktív tudás passzívvá válik. És komoly erőfeszítésbe kerül bármit is felidézni.

De az is gyakori, hogy azért felejtünk, mert a tudásunk nem stabil alapokon nyugszik. Azaz nem tanultuk, vagy értettük meg elég alaposan az anyagot elsőre. Vagy – és meglepődnél, hogy ez milyen gyakori – egyszerűen nem gyakoroltuk be kellően a dolgokat, így az sose tudott kellőképpen rögzülni az agyunkban. Ez pedig lehet, hogy nem is a Te hibád, hanem annak a módszernek a hibája, amivel tanultál.

Hogyan tudjuk öntözni tudásunkat?

A megoldás mindkét fenti esetnél ugyanaz. A gyakorlás fog segíteni – akár az okozta a felejtést, hogy nem használtad a nyelvet, akár az, hogy nem égett be agyadba kellően az anyag.

Ha nagyon alaposan begyakorlod az angol mondatokat, nyelvtant és kifejezéseket SZÓBAN is, akkor angoltudásod virágozni fog. A felejtés messzire elkerül majd. Könnyedén összeraksz majd teljes mondatokat és nem lesz gombóc a torkodban, ha angolul szólnak hozzád.

Ezért azt javaslom, hogy ha szeretnéd (újra) felvirágoztatni nyelvtudásod, akkor próbáld ki a beszédgyakorlásra épülő egyedi angoltanulási módszerünket:

Jelentkezem
Share This