Kép forrása: freepik – freepik.com

Egy filmes toplistát összeállítani mindig nehéz feladat, ám mi megpróbáltuk: a valamilyen módon skót kötődésű filmek világából gyűjtöttük össze az öt legjelentősebb alkotást. Miért éri meg ezeket megnézni? Mert ha ezt eredeti hanggal teszed, fejlesztheted az angoltudásod, a különleges kiejtésű szövegek megértését, emellett igazi remekműveket csodálhatsz meg.

Skócia. Az Egyesült Királyság második legnagyobb területű állama, amely mindenkiben erős, általában pozitív érzéseket vált ki. Akinek már volt szerencséje személyesen látni, az örökké visszavágyik. Aki még nem tehette meg, hogy magába szívja a hűvös skót levegőt, annak azt tanácsoljuk, vegye fel a bakancslistájára, hogy elutazik legalább egyszer a Brit-sziget északi részén lévő területre: csodákat lát majd. Kicsit olyan érzése támad az embernek, mintha visszautazna az időben. Lehetetlenül zöld hegyek és völgyek, káprázatos középkori várak, Európában ritka, háborítatlan természet köszönt az ide érkező vándorokra. Ha valaki ide szeretne utazni, annak hasznos, ha beszéli az angol nyelvet. Mivel a skótok még a Brit-szigeteken élő többi ember számára is érdekes hanglejtéssel beszélnek, nem árt, ha előtte beiratkozunk egy online angol nyelvtanfolyamra, elsajátítjuk az alapokat, ezáltal meg tudjuk értetni magunkat mindenhol. Aki nem teheti meg, hogy felkeresse a kontinens egyik legnagyszerűbb helyét, az a filmekben bemutatott tájakban gyönyörködhet elsősorban. Itt is jelentős szerep jut a nyelvhasználatnak!

Ha a skót népre tekintünk a Kárpát-medencéből, akkor zárkózott, harcias, magának való nemzet képe tárul elénk. És természetesen zsugori – már amennyiben a rengeteg viccből indulunk ki. Minden pletykának csak a fele igaz, szokták mondani. Ha ezek közül bármelyik is illik a skótokra, akkor az a történelmükből fakad. A skót felvidék morcos lakóinak, akik egymástól sokszor kilométerekre éltek, nyilván meg kellett védeni magukat a kívülről érkező veszélyektől, a haramiáktól. Ráadásul nehézsúlyú szomszédjukkal (Anglia), és annak uralkodóival sem volt mindig ilyen barátságos a viszonyuk, mint napjainkban – abba most ne menjünk bele, hogy a skótok a jövőt az Egyesült Királyság részeként képzelik-e el vagy sem.

Ezek miatt a legtöbb filmben, amelyben Skócia megjelenik, a fenti tulajdonságok jellemzik a népüket elsősorban. A leginkább ismert két egész estés mozi a két, talán legnagyobb skót szabadságharcos történetét meséli el. Az ő Petőfijük, ha szabad ilyen hasonlattal élnünk, nem más, mint Rob Roy, eredeti nevén Robert Roy MacGregor, akiről a filmtörténet háromszor is megemlékezett. Már 1922-ben készült róla egy némafilm. Később, 1953-ban a Disney égisze alatt csináltak egy romantikus verziót, amelyben a főhőst alakító Richard Todd vigyorogva, és természetesen egyedül győzi le a zsarnok ügyetlen katonáit. A legkomolyabb próbálkozás 1995-ben, Liam Neeson főszereplésével készült, azonban talán rossz időpontban vették elő ezt a remek sztorit, hisz abban az évben jelent meg a Mel Gibson által jegyzett A rettenthetetlen. Bár a történelmi hűség csak nyomokban található meg benne, egy másik nemzeti hősük, William Wallace történetet bemutató történet letarolta a mozikat. Ki ne emlékezne: „SZA-BAD-SÁG!” És valóban, a mai napig beleborzongunk, ha végkifejlet jut eszünkbe.

T2 Trainspotting (2017)

Ha az elmúlt húsz év legjobb skót vonatkozású filmjeit keressük, akkor több okból nehéz dolgunk van. A leginkább megkerülhetetlen alkotás ebben a témában minden tekintetben eltér a korábban emlegetett idilli Skóciától, ráadásul az igazi klasszikus első felvonás még 1996-ban készült el. Ez pedig nem más, mint a T2 Trainspotting. 2017-ben mutatták be és nagyjából húsz évvel később követhetjük nyomon az első részben bemutatott karakterek életét. Hát, mit is mondjunk: nem lett sokkal könnyebb. Aki az első részben megismerte a szereplőket, és elragadta a film varázsa, annak mindenképpen ajánljuk a második megtekintését. Az Edinburgh sötét oldalát bemutató kultikussá vált filmek ugyan az angol Danny Boyle rendezésében készültek, de a szereplőgárda majdnem minden fontos karakter esetében Skócia szülötte. Kivételt képez a Beteg Srácot alakító Johnny Lee Miller, aki Londontól nem messze látta meg a napvilágot. A Spudot megszemélyesítő Ewen Bremner, a Tommy bőrébe bújó Kevin McKidd, valamint a Begbie-t megformáló Robert Carlyle egyaránt skót. De a főszereplő, és később hatalmas hollywoodi karriert befutó Ewan McGregor, aki a filmben Mark Rentont alakította, szintén az andráskereszt nemzeti lobogó alatt szerepelhetne az olimpián kívüli sporteseményeken. Az első részt nem kell bemutatni: aki az elmúlt huszonöt évben nem kerített sort a megtekintésére, az ne halogassa tovább. Kivételt jelent talán az érzékeny lelkületű emberek csoportja, mert nekik annyira nem ajánljuk. Ha megvagyunk az első résszel, ne hagyjuk ki a másodikat sem: ebben sem fogunk csalódni, hasonló hangulatú filmes élményben lesz részünk.

Törvényen kívüli király (Outlaw King, 2018)

Kicsit térjünk vissza az alapokhoz, vegyünk górcső alá egy olyan filmet, amely Skócia (valódi?) történelmével foglalkozik. A Törvényen kívüli király 2018-ban készült el és a Netflix által vált elérhetővé. A történet fonalát ott vesszük fel, ahol Mel Gibson Rettenthetetlenje véget ér, így akár folytatásnak is tekinthetnénk. Azonban az alkotók David Mackenzie rendezővel közösen egy olyan világot álmodtak a filmvászonra, amely a leginkább tükrözi a kor szellemét, valamint a történelmi hűséget – ez a William Wallace történetét bemutató filmre nem igazán volt jellemző. A Törvényen kívüli király viszont pont a XIV. századi Skóciát kívánta bemutatni. Elhagyták az ebben a korban még nem használt skót kockás szoknyát viselő harcosokat, de minden díszlet, jelmez, vagy éppen fegyver külsőre tökéletesen beleillene bármely középkori életképbe. A történet főszereplője Robert Bruce skót király, aki próbálja függetleníteni a népét az angol elnyomás, I. Edward király zsarnoksága alól. A címszerepben Chris Pine, akinek a Neveletlen Hercegnő 2-ben nyújtott „felejthetetlen” alakítása után, a Wonder Woman jófiújaként vett új irányt a karrierje. Mindenki döntse el maga, hogy a skót történelem egyik legnagyobb alakjának megformálásáért melyik polcra kerül a színészek hierarchiájában.

Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and Philosopher’s Stone, 2001)

A skót filmek kategória sokrétű a mi olvasatunkban. Ide tartoznak azok az alkotások, amelyek rendezője ebben a régióban látta meg a napvilágot, de azok is, amelyek főszereplői a skót nemzet gyermekei. Mi azonban azokat a filmeket is ebbe a kategóriába vesszük, amelyek kicsit közelebb visznek Skóciához, méghozzá a bemutatott helyeken, tájakon keresztül. Éppen emiatt nem esik nehezünkre ajánlani a Harry Potter-filmeket sem. Tesszük ezt elsősorban azért, mert a sorozatban látható tájak nagy része a skót felföldet mutatja be. Az első néhány részben, a Roxfort Expressen való utazás során felfedezhetjük Skócia természeti csodáit és néhány ember alkotta képződményeit is. A 9 és ¾. vágányról a Roxfort-i varázslóiskolába például a méltán híres Glenfinnan viadukton keresztül vezet az út. Nem varázslat viszont, hogy nem láttuk még soha ott a Roxfort Expresst – a muglik ezt egyszerűen Jacobite gőzmozdonyként keressék. Így keveredik a valóság és a képzelet világa. Bár ezeket a képeket nézve, hajlamosak vagyunk feltenni a kérdést: ha ez a látvány valódi, akkor lehet, hogy valahol az iskola is létezik?

A szövetség (The League of Extraordinary Gentlemen, 2003)

Ha a legjobb skót filmeket keressük, nem mehetünk el szó nélkül a legnagyobb színészük munkássága mellett. Ő nem más, mint a számtalan egyéb elismerés mellett Oscar-díjas Sean Connery. A legnagyobb sikereit a hatvanas és hetvenes években érte el, elsősorban az eredeti James Bond megformálásával, de egészen a huszonegyedik század elejéig aktív maradt. Ezért a listánkra fel tudjuk venni a 2003-ban datálódott egyik utolsó szerepét, A szövetség című filmjét. Való igaz, hogy nem ez a legnézettebb alakítása, és a kritikusok sem szerették, de a közvélemény szerint Connery könnyed játéka még hetvenhárom évesen is megmentette a filmet a bukástól. Az alaptörténet szerint szedjünk össze néhány szuperhőst, és mentsük meg velük együtt a világot. Halkan jegyezzük meg, hogy azóta számtalan ilyen alkotás készült, a Marvel és a DC is ezeket hozza ki sorra, így tekinthetjük úgy, hogy a szuperhősfilmek előretörésében is fontos szerepet játszott.

Széttörve (Split, 2017)

Sean Connery visszavonulása után és Ewan McGregor tündöklése mellett feltűnt az új skót szupersztár James McAvoy személyében. Sok kisebb szerep után az új X-Men-filmekkel lett igazán népszerű, de szerintünk a legjobb alakítását M. Night Shyamalan trilógiájában nyújtotta. A sebezhetetlenben még nem kapott szerepet, de a Széttörve című 2017-es második, majd a 2019-es, Üveg névre hallgató harmadik részben felejthetetlen alakítást nyújtott. A történet szerint egy skizofréniában szenvedő beteget jelenít meg, méghozzá mind a 23+1 (!) személyiségében. Zseniális alakítás, ami McAvoyt és a filmet is a legnagyobbak közé emelte.

Megjött a kedved a filmnézéshez? Akkor próbáld meg ezeket eredeti nyelven is megnézni. Ehhez persze nem árt, ha előbb elsajátítod az angol nyelvet. Első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket. Kijavítjuk, majd felhívunk, együtt átbeszéljük azt, végül adunk néhány tanácsot annak érdekében, hogy fejlődhess az angol beszédben!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This