Zsuzsa 32 éves, 15 éve a vendéglátásban, jelenleg pedig egy 4 csillagos Margit-szigeti szállodában dolgozik. Zsuzsa saját elmondása szerint mindig is szeretett emberekkel foglalkozni és gyerekkora óta olyan hivatást keresett, amellyel mosolyt csalhat az emberek arcára. Cukrászként és sminkesként is megtalálta a helyét, megvalósította az álmait és a vendégei arcán tükröződő elégedettséget és örömöt tartja a munkája gyümölcsének. 4 évvel ezelőtt fogadásból jelentkezett a Budapesti Gazdasági Főiskolára, ahol minőségügyi mérnöknek tanult és emiatt kezdett el az angollal is foglalkozni.

1

Speakman: Hogyan találtál rá a Speak!-re?

Zsuzsa: A Speak!-re az interneten bukkantam rá, teljesen véletlenül. Egy felugró kis ablakon hívta fel egy hirdetés a figyelmemet az iskolára.

Speakman: Mi volt az első gondolatod, érzésed, amikor beléptél a Speak! ajtaján? 

Zsuzsa: Az első gondolatom/érzésem a remény volt, hogy talán itt végre megtanulhatok angolul.

Speakman: Hogy érezted magad a szintfelmérőn és a bemutatóórán?

Zsuzsa: Szintfelmérőt nem írtam, hiszen azelőtt soha nem tanultam angolul, így az összes „tudásom” a „yes” és a „no” szavakból állt. A bemutatóóra annál izgalmasabb volt számomra. Péter tartotta az órát és nagyon tetszett, hogy milyen átéléssel és lelkesedéssel adta elő az anyagot. Rögtön megfogott. Szimpatikus volt, hogy soha senki nem nézet „gyagyásnak”, vagy „nyelvi fogyatékosnak”, és nagyon sokat segítettek már ott, az első alkalommal. Nem is volt kérdés számomra az óra után, hogy ebbe az iskolába szeretnék jönni angolt tanulni.

Speakman: Hogy érezted magad az első órádon? Milyen volt az első tanfolyam?

Zsuzsa: Az első órán nagyon izgultam, hiszen teljesen a nulláról kezdtem. Féltem, hogy nem fogok tudni majd a többiekkel együtt haladni és a tudatlanságom miatt majd kinevetnek. De a tanárnő és a csoporttársak is nagyon kedvesek és barátságosak voltak, és hamar rájöttem, hogy nemcsak én küzdök önbizalomhiánnyal. Az első tanfolyam nagyon nagyon jó hangulatban telt és egy 98 %-os szintzáróval végződött, ami önbizalmat adott a folytatáshoz. 

Speakman: Mennyire vagy elégedett a módszerrel? Mi az, ami szerinted a legjobban működik/amivel a leginkább meg vagy elégedve a Speak!-ben?

Zsuzsa: Nagyon tetszik az az egyedi módszer, amelyet az iskola alkalmaz. Jó, hogy a szavakat először megbeszéljük, kiejtjük, és nem maginktól kell rájönnünk hogyan is kell kiejteni, aztán „okosan” hibásan megtanulni. Az ember fejében sokkal jobban rögzülnek már az első alkalommal az újdonságok– talán ez a legjobb dolog a Speak!-ben.

Speakman: Milyen tanáraid és csoporttársaid voltak/vannak?

Zsuzsa: Eddig két tanárom volt és mind a ketten nem csak fantasztikus tanárok, de csodálatos emberek is egyben. Rengeteg türelemmel és odaadással tanították az angolt és próbáltak belénk lelket önteni, amikor elvesztünk az igeidők labirintusában. A csoporttársak változóak: vannak, akiket nagyon megkedveltem és vannak, akikkel kevésbé kerültünk egy hullámhosszra, de hát csak emberek vagyunk, nem lehet mindig mindenki szimpatikus. A lényeg, hogy ez soha nem befolyásolta a tanulásomat.

Speakman: Mik az angoltanulással kapcsolatos céljaid? Miért vágtál bele a nyelvtanulásba? 

Zsuzsa: Mindenképpen szeretnék nyelvvizsgát tenni, és ha lesz rá módom és lehetőségem, akkor folytatni egészen a felsőfokú szint eléréséig a tanulást. Szeretnék a „diplomás” szakmámban dolgozni és ehhez az angol nyelv elengedhetetlenül fontos. A másik, amiért elkezdtem az az, hogy nem tudtam megérteni a külföldi embereket, amikor segítséget kértek tőlem. Ez lehet, hogy apróságnak tűnik, de mindig nagyon bosszantott. Saját példámból tudom, milyen borzasztó, amikor külföldön elveszettnek érzed magad, de nem tudsz segítséget kérni, mert nem tudod megkérdezni és nem is érted mit válaszolnak neked.

Speakman: Miért döntöttél a Speak! mellett? Megbántad-e ezt a döntést?

Zsuzsa: A Speak! mellett több érv is szólt. Egyrészt tetszett az iskola egyedi módszere, másrészt Péterék az első perctől kedvesek voltak velem, harmadrészt az iskola „pénztárcabarát” a többi nyelviskolához képest. És nem, egyáltalán nem bántam meg hogy a Speak! mellett döntöttem.

Speakman: Ajánlanál-e minket a barátaidnak, rokonaidnak, ismerőseidnek? Ha igen, miért?

Zsuzsa: Igen mindenképpen csak ajánlani tudnám a Speak!-et, mert azt gondolom, hogy ha a nulláról meg tudtam tanulni angolul beszélni, és az alagút végén már látom a fényben a nyelvvizsgámat, akkor más is meg tudja tanulni az iskola segítségével, és persze a saját akaraterejével.

angol-nyelviskola-interjú-zsuzsaZsuzsa, a Speak! angol nyelviskola egyik leglelkesebb és legszorgalmasabb diákja 

 

Share This