Menekülj, ha meglátod ezt a hirdetést: így buktatott le egy nyelvtanulási csodamódszert az Index

Az Index.hu tényfeltáró cikket közölt egy „furcsa nyelvtanulási módszerről”, ami 1 hónap alatt 3 nyelv tökéletes megtanulásával reklámozza magát. Sokkoló, de kötelező olvasmány, ha most akarsz belevágni a nyelvtanulásba.

Átb@szásból jeles

Nem szoktunk trágár szavakat használni. Most is csak azért teszünk kivételt, mert az évtized eddigi legaljasabb iparági átveréséről van szó.

Ez az a reklám, amire véletlenül se kattints rá, ha jót akarsz magadnak:

„Egy furcsa nyelvtanulási módszer hihetetlen eredményei. A nyelvtehetség csak egy mítosz. Az emberek 98%-a folyékonyan tudhatna angolul. Elég csak…”

Nem rossz, igaz?

12559355_fc46c2a6b32ffa0f2543e2df1719bfc1_wm

(forrás: index.hu)

Rakjunk egymás mellé két, önmagában igaz állítást (a nyelvérzék egy mítosz + az emberek meg tudnak tanulni angolul beszélni), és édesítsük meg egy vágykeltő ígérettel. Csak a hülye nem kattint rá.

Nem garantálunk semmit, de add ide a pénzed

A reklámra kattintva egy egészen apró betűs rész tűnik fel a képernyőn:

“Ezek a szolgáltatások nem tükrözik az átlagos eredményeket, amelyeket az efféle eszközök alkalmazásával érhetünk el… Ez az internetes oldal főleg olyan egyes egyéni eredményeket mutat be, amelyek során az adott személyek különleges eredményeket értek el, más tényezők is befolyásolhatták tevékenységüket. A felület használatából származó átlagos eredményeket reprezentatív tudományos kutatásnak nem vetették alá.”

A módszer szülőatyja, aki soha nem is létezett

A weboldalon Gerőczy András nyelvészprofesszort jelölik meg ennek a bombasztikus, az ún. „agyi szinkronizáción” alapuló nyelvtanulási módszer kitalálójaként.

A probléma csak az, hogy Gerőczy András soha nem is létezett. A weboldalon szereplő fotó Andrzej Gawronsky, lengyel nyelvészt ábrázolja, aki 1927-ben hunyt el.

c6e5f58a2ada97d9

(forrás: index.hu)

A csodamódszer: tanulókártyák, olcsón megszámítva

A „hihetetlen eredményeket produkáló, furcsa nyelvtanulási módszer”, amitől „nyelviskolák mennek csődbe” nem más, mint egy „kibővített” tanulókártya-csomag.

Az ár: 56 940 Ft helyett „csak most, csak neked” mindössze 34 449 Ft.

Vagyis ennyibe kerül az a néhány darab agyszinkronizáló-papír, amivel napi 270 (!) szót lehet megtanulni. Valakinek biztos megéri.

24139208598605e2

(forrás: index.hu)

Elégedett vevők, akik nem csak itt mosolyognak rád

Igaz, hogy a honlapon semmilyen elérhetőség, postacím, vagy cégnév nem szerepel, viszont rengeteg elégedett vásárló mosolyog rád, akik névvel vállalt dicshimnuszokat zengnek a módszerről.

Bizalomépítés pipa.

Az Index azért legúglizta a képeket, és láss csodát: a boldog ügyfelek nem valódi emberek, hanem néhány euro centért megvásárolható stock fotók.

9e900da4417f1312

(forrás: index.hu)

Valami bűzlik Lengyelországban

Az egyetlen hivatalosnak látszó személyes a weboldalon egy bizonyos Nádasdy Liliom, értékesítési és marketingigazgató, aki névvel-fotóval dicséri a módszert, és a tanulókártya-csomagot.

Az Index lecsekkolta a hölgyet, akiről a neten semmilyen érdemleges információ nem található (nincs Facebook, Linkedin profilja, a Google pedig nem dob ki találatot a névre), viszont az arcképe kizárólag lengyel nyelvű oldalakon tűnik fel, mindig más név alatt.

„Ha egy kicsit jobban körülnézünk, kiderül, hogy ugyanezt a terméket copy-paste módszerrel szaporodó oldalakon, de más-más neveken is hirdetik (Fast PhrasesModern Módszer, Lingfluent), és van belőle lengyelcseholasz és orosz, sőt még a thaiföldi piacra készített klón is.

Sőt, vették a fáradságot, tudományos ismeretterjesztő oldalnak látszó kamuoldalak összekalapálására is, mint a Science & Info vagy a Science Journal Hungary. A doméneket a Domain Privacy nevű doménproxy cég (más nevében internetes címeket bejegyző, az eredeti tulajdonos kilétét elfedő vállalkozás) lengyel ágánál jegyeztették be, az egyetlen cégnév, ami a háttérben feltűnik, a szintén lengyel Whitedotseo, ami online marketinggel és keresőoptimalizálással foglalkozik.” (forrás: index.hu)

Egy szó mint száz: a nyelvtanulási csoda mögött egy profi, Kelet-Európát átszövő, vélhetően lengyel érdekeltségű, pofátlan hazugságokra és folytatólagosan elkövetett csalásra épített, üzleti vállalkozás áll.

A potencianövelőktől a nyelvtanulásig

A recept a szépség és szexiparból már jól ismert, és végtelenül egyszerű:

  • Bombasztikus eredményt ígérő, etikátlan reklámok.
  • Kamu termék.
  • Összelopkodott elégedett ügyfélarcok.
  • Zéró hitelt érdemelő céginformáció, rejtőzködő tulajdonosok, alkalmazottak.
  • Ügyesen elrejtett, külföldi szervereken bejegyzett domének.
  • Több nyelvre lefordított klónozott weboldalak tucatjai.

A félelem zsoldosai

Az ilyen szupergyors csodamódszerekkel kereskedő csalók a legalapvetőbb emberi érzésekre, a félelemre, és az égető szükségszerűségre építve vernek át téged.

Tudják, hogy pokolian meg szeretnél tanulni angolul. Tudják, hogy valószínűleg már többször megégetted magad a nyelvtanulással. Hogy félsz az újabb csalódástól, és mohón nyúlsz minden feléd dobott mentőövért.

És ők tálcán kínálnak egy gyors, akciós, erőfeszítés-mentes megoldást.

Csodák márpedig nincsenek

Két tanulságot fogalmazhatunk meg az évtized eddigi legaljasabb nyelvoktatási átveréssorozatával kapcsolatban:

  1. Csodák nincsenek

Ha bármilyen szolgáltató – legyen az angol nyelviskola, magántanár, online tanulási rendszer stb. – mesébe illő fejlődést és gyorsaságot ígér, földöntúli egyszerűséggel, kemény meló nélkül, akkor jusson eszedbe ez a cikk.

Mert jó eséllyel térdig gázolsz a kamuban.

  1. Csekkold le mielőtt döntesz

Mindig, mindig, mindig alaposan csekkold le a kiválasztott szolgáltatót (elérhetőségek, valódi referenciák, garanciák, árak stb.). Ez a csekklista segíteni fog a bölcs döntésben.

Ha pedig tetszett az írás, akkor kérlek oszd meg az ismerőseiddel (a szöveg aljánál vannak ehhez gombok), hogy ők se dőljenek be ennek a botrányos hazugságnak.

Share This