Kép forrása: canva – canva.com

Sok diák érkezik hozzánk negatív tapasztalatokkal ami a korábbi angoltanulási tapasztalaikat illeti. Rossz élményeket szereztek a hagyományos oktatásban, vagy egyszerűen nem tudtak úgy haladni, ahogyan azt elképzelték. Legtöbbjuk úgy érzi, hogy nincs mit tenni, azért vallottak kudarcot, mert egyszerűen nincs nyelvérzékük. Pedig ez egy hatalmas tévhit az angol nyelvtanulással kapcsolatban. Nem kell, hogy a tanulás szenvedés legyen, éppen ellenkezőleg. Az angolozás boldogít, és el is áruljuk, hogyan!

A felnőttkori tanulás növeli az önbizalmat

Jó pap holtig tanul, tartja a mondás. És valóban: az elvégzett iskolák után, életünk további részében is érdemes új ismereteket szereznünk, ezáltal folyamatosan fejleszthetjük magunkat. Ráadásul a megszerzett új tudással nem csak okosabbak, de boldogabbak is lehetünk, derül ki a Cambridge-i Egyetem kutatói által végzett tanulmányból. A kutatás eredményei azt igazolják, hogy a felnőttkori tanulás az önbecsülés és az önhatékonyság növekedéséhez vezet. Egy másik, az 50-71 év közötti korosztályban végzett felmérés alapján a tanulók 80 százalékára gyakorolt pozitív hatást a nyelvtanulás. Nőtt az önbizalmuk, az önmagukba és képességeikbe vetett hitük, sőt, még a hétköznapokban felmerülő problémákat is gördülékenyebben oldották meg.

Új szavakat tanulni olyan, mint csokoládét majszolni

Te is meg szoktad magad jutalmazni egy kis csokival, ha valamilyen feladatot elvégeztél, vagy ha esetleg rossz napod volt? Ugye, hogy máris kicsit jobban érzed magad utána? Nos, pont erre képes a tanulás is. A Current Biology kutatása szerint a nyelvtanulás során szerzett sikerélmény, és különösen az új kifejezések megtanulása az agy jutalomközpontját aktiválja. Ezt a bizonyos ventrális részt az agyunkban örömközpontnak is nevezik, ami jellemzően akkor aktiválódik, ha nassolunk, szeretkezünk, vagy meglepő módon: szerencsejátékot játszunk. Összefoglalva, olyan tevékénységek közben, amikor kifejezetten izgatott állapotban vagyunk és jól érezzük magunkat. Ráadásul angolul tanulni teljesen kockázatmentes, nem úgy, mint a szerencsejáték!

Tanulás közben megtapasztalhatod a flow élményt

Amikor belefeledkezünk egy adott tevékenységbe, teljesen átszellemült állapotba kerülhetünk. Ez nem más, mint a flow élmény, amit az öröm és a boldogság érzése jellemez. Csíkszentmihályi Mihály pszichológus elmélete szerint ez akkor következik be, ha részesei vagyunk valami új dolog megteremtésének a folyamatában. Ez lehet alkotás, sportolás, vagy bármilyen tevékenység, amiben annyira el tudunk merülni, hogy teljesen kikapcsol az én- illetve időérzékelésünk. Csíkszentmihályi szerint minél több időt töltünk ebben az állapotban, annál könnyebben vehetjük az akadályokat, ezekben a pillanatokban pedig megszületik a boldogság érzése. Mi köze ennek a nyelvtanuláshoz? Nos, az egyik módja annak, hogy belépjünk a flow-ba, ha új készségeket tanulunk. Ha teljesen elmerülünk egy kihívás – például az angol nyelvtanulás – elsajátításába, máris megtapasztalhatjuk.

Új embereket ismerhetsz meg

Az ember társas lény, a másokkal történő kapcsolódás pedig rendkívül fontos az általános boldogságunk szempontjából. Ha több nyelvet beszélünk, több lehetőségünk van arra, hogy új ismeretségeket kössünk, egyszerűen azáltal, hogy kibővítjük a potenciális barátok körét olyanokkal is, akiknek az anyanyelve nem magyar. Az angol nyelv ismerete lehetővé teszi, hogy új emberekkel kommunikáljunk, külföldre utazva is megértessük magunkat, és új élményeket szerezzünk. Ezek a társas interakciók nemcsak boldoggá tesznek bennünket, hanem önbizalmat is adnak: felerősítik azt a pozitív élményt, hogy sikeresen elsajátítottunk egy új nyelvet.

Az egészséges rutin segít elérni a céljaidat

A London School of Economics kutatása szerint a jó mentális egészség kulcsfontosságú a boldog élethez. Nyelvtanulás közben az agyunk rendkívül bonyolult és összetett feladatokat lát el, ezért minden egyes angolórán eltöltött percben keményen dolgozik. Rendszeres edzéssel csúcsformába hozhatod az elmédet! Semmi sem tölti el az embert olyan elégedettséggel, mint amikor az elvégzendő feladatok listáján végre kihúzhat egy tételt. Kitűzött céljaink elérése boldoggá tesz minket, egy új nyelv elsajátítása pedig mindenképpen olyan cél, amiért érdemes küzdeni! A cél felé vezető úton számos mérföldkövet érhetünk el, az apróbb sikerélmények okozta boldogság pedig tovább motivál minket arra, hogy még tovább haladjunk előre.

Források: babbel.com, daytranslations.com

Ha szeretnél boldogabb lenni, és teljes erőbedobással az angollal kapcsolatos céljaid elérésére koncentrálni, akkor az angol nyelvtanulásod kezd el vagy folytasd a nyelvtanfolyamaink valamelyikén! Persze először mindenképpen az ingyenes online angol szintfelmérőnkkel kezdj!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This