Ha követsz minket, akkor biztosan tudod, hogy nem hiszünk a (kizárólag) tankönyvalapú nyelvoktatásban. Mi a kommunikáció és az élethelyzetek nyújtotta lehetőségek tanító hatásaiban hiszünk.

Éppen ezért összegyűjtöttünk neked három brit magazint, hogy a kellemeset a hasznossal összekötve, a sajtóorgánumok segítségével fejleszthesd angoltudásod.

De mielőtt megmutatjuk a kiválasztott magazinokat néhány szóban arról, hogy miért brutálisan hasznos újsághírekből, cikkekből (is) tanulni egy nyelvet.

Ezért jó újságokból tanulni az angolt

A hírek, riportok, elemzések, tudósítások, véleménycikkek olyan sztorik, amelyek izgalmas és változatos forrásai lehetnek a tanulásodnak – függetlenül attól, hogy újonc nyelvtanulóként, vagy fluent English szinten használod őket a nyelvtudásod fejlesztésére.

1) Hírekkel tanulni kényelmes

A cikkek a nap 24 órájában elérhetőek online, folyamatosan frissülnek (nem lesz uncsi), a legtöbb portálon pedig podcastek és videók teszik színesebbé, izgalmasabbá a hírfogyasztást.

2) A valódi angolt tanulod, nem a tankönyvit

A hírekből azt az angolt tanulhatod meg, amit az emberek valóban használnak.  A tankönyvek sokszor évtizedes késéssel közvetítik a megtanulni szándékozott nyelv tipikus szófordulatait, kifejezéseit, az online hírportálok viszont „elvéreznének”, ha nem ezt használnák.

3) Szókincs a négyzeten

A hírekből a gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális élet basic, és haladóbb szókészletét egyaránt elsajátíthatod – rajtad áll ugyanis, hogy milyen messzire merészkedsz egy téma felfedezésében.

Érdemes a saját érdeklődési körödnek, vagy szakterületednek megfelelő rovatokban jobban elmélyülni, hiszen így (szinte) biztosan hatékonyabban szívod magadba az új szavakat, mint egy általad unalmasnak gondolt téma szókészletét.

És akkor mutatom is azt a három brit magazint, amivel kimaxolhatod az angoltanulást. 

1. The Times

A The Times egy brit konzervatív napilap, amelyre gyakorta hivatkoznak The London Times-ként is. Apró érdekesség, hogy a lap számára alakították ki a Times New Roman karakterkészletet, amely ma már világszintű hírnévnek örvend.

Hasábjain olvashatsz politikáról, sportról, közéletről, szóval tényleg bármiről, ami a mindennapi szókincsedet hatékonyan fejlesztheti.

A The Times online felületét itt éred el, és három hónapig 1 fontért, ezt követően havi 5 fontért fizethetsz elő a lapra.

Ezért cserébe ráadásul nemcsak a kiváló angol nyelvű cikkeket olvashatod, hanem letöltheted a The Times applikációit, e-mail-értesítéseket kérhetsz a legfrissebb hírekről, illetve több mint 16 000 angol nyelvű keresztrejtvényhez és logikai játékhoz is hozzáférést nyersz.

2. Reuters

A The Times-hoz hasonlóan a szintén brit, londoni székhelyű világhírügynökség (tehát nem is egy konkrét értelemben vett lap) által közölt cikkeket is érdemes olvasnod.

Egyfelől azért, mert hiteles képet ad a világ történéseit illetően, másfelől pedig azért, mert jelentősen fejleszti az aktív angol szókincsed.

A Reuters brit honlapján a következő témákban olvashatsz cikkeket: üzlet, technológia, pénzügy, piacgazdaság, vezető hírek és véleménycikkek, valamint sport és közélet.

Külön előny, hogy a Reuters ingyenes, tehát előfizetői díj nélkül is olvashatod.

3. The Guardian

A listát egy brit országos napilappal zárom, amely a fenti lapokhoz hasonlóan maga is rendelkezik saját online felülettel.

Hasábjain leginkább véleménycikkeket, kultúrával és életstílussal kapcsolatos írásokat, valamint sporthíreket olvashatsz, angolul. Ráadásul egyes témákkal kapcsolatban még podcasteket is hallgathatsz.

Ha tehát tényleg komolyan gondolod a nyelvtanulást, ezt a három brit lapot mindenképpen követned kell, napi szinten.

Jó tanulást!

Ha úgy érzed az újságolvasásnál többet szeretnél tenni azért, hogy megtanulj angolul beszélni, próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, az angoltanulás tankönyvmentes és kommunikatív változatát.

Első lépésben pedig töltsd ki az ingyenes online szintfelmérőnket, hogy megtudd, honnan kell elindulnod a tanulásban!

Share This