Kép forrása: jannoon028 – freepik.com

A modern világ egészen máshogy nézni ki, ha ezek a brit találmányok nem indultak volna világkörüli útra. Elképesztően sok mindent köszönhetünk a szigetország feltalálóinak, nehéz is lenne egyetlen bejegyzésbe belezsúfolni mindet. Kiválogattuk a legmeghökkentőbb és a legizgalmasabb találmányokat, amiket mind-mind az angolok (britek) készítettek!

1. Az első tömeggyártott fogkefe

Valamikor 1770-1780 között egy bizonyos William Addis nevű úriember forradalmasította a szájápolás egyik legalapvetőbb eszközét. Elég szokatlan helyen jutott eszébe az ötlet, ugyanis éppen börtönbüntetését töltötte amiért zavargásokban vett részt. Korábban az átlagemberek korom és só keverékével mostak fogat, egy nedves rongy használatával. Addis nem találta túl hatékonynak a módszert, ezért kifejlesztett egy aprócska kefét, ami nagyon hasonlított az általunk ma ismert fogkeféhez. Szabadulása után megalapította a Wisdom nevű céget, a gyártás pedig azóta sem állt le, a márka a mai napig népszerű.

2. Termosz

Sir James Dewar 1892-ben, kriogenikai kísérletezés közben készítette el az első termoszt. (A kriogenika a fizikatudománynak az az ága, amely az anyagok nagyon alacsony hőmérsékleteken való viselkedését vizsgálja.) Szóval az anyagok alacsony hőmérsékleten való viselkedésének vizsgálata során létrehozta az első olyan kettős falú edényt, amelynek két fala között vákuum van. Persze első körben inkább a tudomány területén vált elterjedté a termoszok használata, gyorsan rájöttek, hogy minden háztartásban jól jöhet egy olyan alumíniummal bevont edény, ami meleg vagy hideg ételek és italok hőmérsékletét jelentős ideig megtartja. 

3. Táblás csokoládé

Úgy hisszük, hogy rengeteg ember hálás Joseph Fry forradalmi ötletéért. A gyártulajdonos 1847-ben gondolt egyet, és az addig kakaóból és cukorból készült, valószínűleg durva és keserű terméket kakaóvajjal próbálta meg lágyítani. Az így kapott cukros kakaómassza óriási siker lett, így született meg az első táblás étcsokoládé. 1919-ben a híres Cadbury márkával összeolvadva folytatódott tovább a gyártás, és bár a korábbi J. S. Fry & Sons már nem létezik, a modern csokoládé feltalálójának neve előtt egy étcsokoládés, fondanttal töltött desszert, a Fry’s Chocolate Cream még mindig tiszteleg.

4. Automata vízforraló

Fogadjunk, hogy ez a találmány senkit sem ér meglepetésként! Nem is csodáljuk, hogy az angoloknak szükségük volt egy gyorsabb és egyszerűbb módszerre a teavíz felforralásához. 1955-ben született meg az első elektromos, automata vízforraló Russel Hobbs jóvoltából, és gyorsan belopta magát az angolok, majd egész Európa szívébe. Az ikonikus, termosztáttal rendelkező, rozsdamentes acélból készült kannák a mai napig megtalálhatóak minden egyes brit háztartásban.

5. Tükrös távcső

Az első tükrös távcsövet nem más találta fel 1672-ben, mint a zseniális Sir Isaac Newton. Miközben a fénytörést vizsgálta rájött, hogy a színhibák kiküszöbölhetők egy homorú tükörrel. A távcsőtubus belsejébe egy 45°-os szögben megdöntött síktükör segítségével helyezte el a homorúra csiszolt parabolatükröt, ami az összegyűjtött fénysugarakat a távcső oldalán található okulárba vezette. A Newton-féle távcsövek módszerét a mai napig alkalmazzák, például a Hubble űrtávcső is tükrös rendszerű.

6. Karácsonyi képeslap

Azt mindenki jól tudja, hogy a britek teljesen odáig vannak a karácsonyért, rengeteg saját hagyománnyal rendelkeznek, és sokan már ősz elején megkezdik a készülődést. Nem volt ez másképp az 1800-as évek közepe táján sem, amikor is Sir Henry Cole fejében zseniális ötlet fogalmazódott meg. Karácsonyi képeslapokat kezdett gyártani, így 1843-ban beindult az ünnepi üdvözlőkártya-biznisz. Sir Henry nevéhez egyébként egy másik mérföldkő is kötődik, ugyanis ő vezette be az öntapadós postai bélyeg forgalmazását is!

7. Esőkabát

Egy újabb meglepő elem a listán… Ugyan dehogy! Hiszen teljesen logikus, hogy abból az országból érkezik a megoldás az esőre, ahol az időjárás a legtöbbször borongós. A The Mackintosh coat névre hallgató esőkabát egy skót kémikus, Charles Mackintosh találmánya, aki gumiból sikeresen kifejlesztette a rugalmas, vízálló bevonatot, amit ruhák és kabátok vízhatlanságáról gondoskodnak. Az eljárás neve vulkanizálás, ezáltal lehetővé vált a különböző textilek ellenállósága az esővel szemben.

8. Világháló

Sir Timothy John Berners-Lee az az ember, aki a Világháló (World Wide Web) pontosabban a HTML nyelv, a HTTP protokoll kifejlesztője. A technikát eredetileg arra fejlesztette ki, hogy a tudósok egymással kommunikálhassanak, azonban 1993. április 30-án a világhálót mindenki számára szabadon hozzáférhetővé és ingyenessé tette. A feltaláló szerint a World Wide Web megalkotása életmentő volt, ugyanis a CERN tudósai enélkül nem tudtak hatékonyan kommunikálni és információt cserélni, ami a kutatások szempontjából rendkívül fontos volt. Berners-Lee találmányáért egyébként semmilyen jogdíjat nem követelt, szerényen csak úgy nyilatkozott, hogy jó helyen volt, jó időben.

Mindig hasznos valami újat tanulni! Miért ne fejlesztenéd az angoltudásodat is? Talán már csak az ingyenes online angol szintfelmérőnk kitöltése választ el attól, hogy végre elindulj az úton a magabiztos angol beszéd felé! Gyere, mi itt várunk!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This