„Félek, hogy a tanfolyam csak ablakon kidobott pénz lesz” – A Speak! budapesti angol nyelviskola féleleműző fegyverei (5. rész)

A nyelvtanulással kapcsolatos félelmek, szorongások hosszú listáján előkelő helyen szerepel az angol tanfolyamok hatékonyságával és eredményességével összefüggő aggodalom. Ezek az aggodalmak a magyar nyelvoktatási rendszer működésének ismeretében nem megalapozatlanok. A piac ugyanis tele van „hibás termékekkel”. Az egyik oldalról alacsony hatásfokú módszerekkel, elavult tárgyi és „szellemi infrastruktúrával”, rosszul képzett, vagy egyáltalán nem képzett tanárokkal „szolgáltató” hagyományos nyelviskolákkal. A másik oldalról pedig egy több sebből vérző állami nyelvoktatási rendszerrel, valamint egy minden szakmai ellenőrzést nélkülöző „szürkezónával”, amelyet a magántanárok szövevényes hálózata alkot. Soha sem volt még olyan fontos, hogy –valamilyen eszközzel- rendet vágjunk a nyelvoktatás rendszerében. Ehhez arra van szükség, hogy olyan szakmai sztenderdeket fogalmazzunk meg, amelyek elejét veszik a hatékonysággal kapcsolatos félelmeknek és egyúttal „megtisztítják” a piacot a hibás termékektől. Ha a szakma egy része még nem is áll készen erre, mi, a Speak! budapesti angol nyelviskola vezetői, már letettük azokat a módszereket, szabályokat és garanciákat az asztalra, amelyek révén nem kell többé félned attól, hogy a tanfolyam „csak ablakon kidobott pénz lesz”.

budapesti-angol-nyelviskola-ablakon

De mi a hatékony angol nyelvtanfolyam „titka”?

  1. Először is az, hogy egyáltalán nincs titka és titkolnivalója

Ha egy budapesti angol nyelviskola eredményeket ígér, és ehhez bizalmat kér, nem engedheti meg magának azt a „luxust”, hogy bizonyos dolgokat elhallgat, vagy hamis színben tüntet fel a diákok előtt. A Speak! ezért áll a teljes őszinteség és átláthatóság pártján. Nyíltan és előre megmondjuk, hogy nálunk milyen feltételekkel, milyen módszerekkel és milyen elvárásokkal működnek a tanfolyamok és mire számíthatnak a diákok, ha hozzánk jelentkeznek.

Egy tipp: tüzetesen olvasd át az adott nyelviskola honlapját, keresd a korábbi diákok véleményeit, visszajelzéseit és merj személyesen, telefonon, vagy e-mailben is kérdezni.

  1. A hatékony angol nyelvtanfolyam garanciája a lézerpontos angol szintfelmérő

Ahhoz, hogy egy angol nyelvtanfolyam hatékony legyen nélkülözhetetlen, hogy tűpontosan meghatározzuk a diákok tudásszintjét. Nem elég körülbelül megmondani, vagy pláne a diákra rábízni –ilyen angol nyelviskola is van- a szintválasztás feladatát. Olyan szintfelmérőre van szükség, amelyből valóban kiderülnek azok az erősségek, amelyekre építeni lehet, és hiányosságok, amelyeket kezelni, fejleszteni kell.

Az az angol nyelviskola, amely nem fordít kellő időt, figyelmet a szintfelmérőre és a karikázós módszerű futószalag-eljárást választja, már a tanfolyam kezdete előtt lemond a hatékonyság egyik alapfeltételéről. A Speak! budapesti angol nyelviskola lézerpontos szintfelmérőjében ezért van eleve kizárva a tippelés lehetősége. Nem azért találtuk ki ezt a rendszert, hogy „megszívassuk” a diákokat, hanem azért, hogy olyan csoportot és tudásszintet tudjunk keresni, ahol a legnagyobb esély kínálkozik a hatékony munkára és folyamatos fejlődésre.

Egy tipp: kerüld azokat a nyelviskolákat, ahol rád bízzák a saját tudásszinted meghatározását, vagy csak tippelgetni, karikázni kell a szintfelmérőn. Ez az eljárás lehet, hogy kényelmesebbnek és kevésbé ijesztőnek tűnik, de nagy valószínűséggel nem fog valós képet alkotni a tudásodról.

  1. Ha kételkedsz valamiben, nem leszel hatékony – egy bemutatóórán minden kiderül

A szintfelmérő kitöltését követően a Speak! budapesti angol nyelviskola minden diákját bemutatóórára küldi, hogy élő, egyenes adásban tapasztalhassák meg a nyelviskola működését. De miért fontos ez a hatékonyság szempontjából?

Egyrészt a bemutatóóra egy újabb lehetőség arra, hogy ha szükséges, korrigáljuk a szintfelmérő után hozott döntést a diákok tudásszintjét illetően. Ez egy újabb garanciális elem arra, hogy tényleg a számodra legmegfelelőbb csoportba kerülhess. Másrészt a bemutatóórán lehetőség van arra, hogy élesben, a saját szemeddel lásd, hogy mit, hogyan, milyen módszerekkel és elvárásokkal csinálunk. Szabadon kérdezhetsz, megismerheted a tanárainkat és bepillantást nyerhetsz abba is, hogy mi zajlik a kulisszák mögött.

Azzal, hogy nem árulunk zsákbamacskát, a Speak! budapesti angol nyelviskola azt szeretné elérni, hogy megalapozott döntést tudj hozni. Egy olyan átgondolt, érett, felnőtt döntést, amely után kételyek nélkül vághatsz bele a nyelvtanulásba. Mert bizalom nélkül nincs hatékony angol nyelvtanfolyam.

Egy tipp: ha egy olyan budapesti angol nyelviskola tanfolyamát választanád, ahol nincs bemutatóóra, akkor jusson eszedbe, hogy a saját szemednél nincs jobb minőségellenőr.

budapesti-angol-nyelviskola-ablakon

  1. Munka nélkül nem fog menni – a teljesítménycentrikus oktatási szemlélet

Nem népszerű dolog azt ígérni, hogy a sikerért meg kell dolgozni, de mi nem népszerűségre, hanem hatékonyságra hajtunk. Te is tudod, én is tudom, mindenki tudja, mégis a legtöbbször azért nem működik egy angol nyelvtanfolyam, mert nincs mögötte kitartás, szorgalom és kellő mennyiségű, elvégzett munka.

A Speak! budapesti angol nyelviskola a teljesítménycentrikus oktatási szemlélet mellett kötelezte el magát. Nincs láblógatás, kifogásgyártás, vagy „megette a kutya a leckémet”-típusú magyarázkodás, mert nem hagyjuk, hogy „leeressz”, ellustulj, vagy rossz példát mutass a csoport többi tagjának.

Felnőttek vagyunk, és azt várjuk, hogy a diákjaink is felnőttként álljanak hozzá a nyelvtanuláshoz. Nem kifogásokat, hanem kitartást; nem probléma, hanem megoldáskeresést várunk el magunktól és tőletek egyaránt.

Állhatatosság, jó motiváció, folyamatos gyakorlás és az elvárások kölcsönös teljesítése: ez a hatékony angol tanfolyam egyik alappillére.

Egy tipp: kerüld az olyan nyelviskolákat, ahol nincs számonkérés, vagy nincsenek „ellenőrző pontok”(házi feladatok kijavítása, szintközi vizsga, szintzáró vizsga stb.) a tanulmányok során.

  1. 100% beszéd 0% könyv- a beszédközpontú angol tanfolyam

És végül a legfontosabb: a jó módszer. A legtöbb „hagyományos” angol tanfolyam azért nem tud hatékony lenni, mert nem a megfelelő módszerrel és eszközökkel próbálja átadni a tudást. Ezért van az, hogy nagyon sok múlik a tanár személyén, miközben egy normálisan működő rendszerben egyszerűen nem is kerülhetnél rossz kezekbe.

A Speak! nem vezetés közben akar kereket cserélni. Nem a rossz módszerhez próbálunk jó tanárokat találni, hanem a jó módszerhez képezünk jó tanárokat. Ez nem csak a hatékonyság, hanem az egyenletes és magas minőség garanciája is.

A Speak! budapesti angol nyelviskola 100% beszéd 0% könyv módszerű tanfolyamai azonban nem csak azért hatékonyak, mert magas minőségi sztenderdeket határoztunk meg magunk számára, hanem azért is, mert ott erősítik a tudásodat ahol arra a legnagyobb szükséged van. Minden egyes közös és otthoni gyakorlás azt a célt szolgálja, hogy magabiztos, aktív és kommunikációképes nyelvtudásra tegyél szerint. Hogy életszerű, vagyis a valódi élet, valódi helyzeteire felkészítő gyakorlatok révén használható és azonnal alkalmazható tudást kapj.  Hogy a folyamatos órai beszéd révén később bármilyen helyzetben meg merj szólalni angolul.

Egyszerű, mint az egyszer egy: angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni.

Egy tipp: teszteket kitölteni, nyelvkönyveket bújni otthon is lehet. Ahhoz nem kell angol tanfolyam, hogy olyan feladatokat végezz, amit egyedül, egy megoldó kulcs segítségével te magad is megtehetsz.

A Speak! budapesti angol nyelviskola egy olyan hely, ahol nem kell félned attól, hogy a tanfolyamra fordított összeg ablakon kidobott pénz lesz.

És az egészben az a legjobb, hogy nem nekem kell hinned, hanem a saját szemednek.

Share This