Egy budapesti angol nyelviskola esete a „magabiztos diákkal”. Avagy miért fontos a lézerpontos angol szintfelmérő

Szeretek magabiztos emberek közelében lenni. Lehet, hogy azért mert kissrác koromban szemüveges és kissé túlsúlyos voltam és nem alakult ki bennem az a fajta „természetes” önbizalom, amiben a többiek felnőttek. Nem tudom. De amennyire szeretem a magabiztos embereket, legalább annyira nehezen viselem el az alaptalan nagyképűséget vagy a tudálékosságot. A Speak! budapesti angol nyelviskola munkatársaként nap, mint nap találkozok mindkét típussal, de míg a hozzánk betérő, egészséges önértékelésű emberekből rendszerint a tanítványaink lesznek, addig a túlságosan magabiztos érdeklődők elég hamar „kikopnak” a rendszerből. Hogy miért? Ha egyetlen okot kellene megneveznem, akkor azt mondanám, hogy két szó miatt: angol szintfelmérő.

budapesti-angol-nyelviskola-magabiztos

Sok hagyományos budapesti angol nyelviskola nem képes kezelni azt a szituációt, amikor a „Nagy Egók” az iskolába belépve eleve nem is akarnak szintfelmérőt kitölteni, mert ők „tudják”, hogy milyen szinten állnak, „kikérik maguknak” ezt a minősítési eljárást és magukat akarják beosztani a „megfelelő csoportba”. Miért? Mert a legtöbb hagyományos nyelviskola sem veszi elég komolyan, vagy nem fogja fel ennek az első, sorsdöntő lépésnek a jelentőségét. Tippelgetős, feleletválasztós teszteket töltetnek ki futószalagon a diákokkal, amelyek mindenre jók –pl. meg lehet nézni, hogy az illető mennyire szépen formálja a betűket, merrefelé dől az írása, percenként hány szót ír le olvashatóan stb.- csak arra nem, hogy milyen szinten kommunikál, beszél, ír angolul. Mert egy olyan angol szintfelmérő, amiben a vakszerencse révén is el lehet érni 100-ból akár 25-30 pontot mégis mennyire vehető komoly tudáspróbának? De mi az a megoldás, milyen rendszer az, amit nem lehet átverni? Olyan, amiben egy diáknak esélye sincs arra, hogy szerencséje legyen. Mert nem szabad hagyni, hogy pusztán a jó szerencse döntse el, milyen szinten kezdje meg valaki a tanulmányait, hiszen a megfelelő tudásszintű csoportba való kerülés létfontosságú és a minőségi angol oktatás alapfeltétele.

Amióta a Speak! budapesti angol nyelviskola megnyitotta kapuit a szintfelmérő tekintetében is igyekszünk hűek lenni az elveinkhez, önmagunkhoz. Ezért nálunk olyan tudáspróbán kell átmennie minden diáknak, amely pontosan megmutatja, mit tud és mi az, amiben még fejlődnie kell. Az, hogy jó döntést hoztunk, azt hiszem a legjobban néhány példa tudná megvilágítani. Egy-egy szintfelmérő kiértékelésnél egészen hajmeresztő megoldásokat kaptunk végtelenül egyszerű angol mondatokra, amiket egyébként simán kéne használni a mindennapi életben. Azonban, ahogy azt az alábbi példák is remekül fogják mutatni, hihetetlen érzékünk van mellé lőni. Olyan, mint a lottó számok: mindig csak majdnem. Ma nem én fogok beszélni, hanem azok a megoldások, amelyek befutnak az angol szintfelmérő teszteken. Lássuk!

Kinyithatom az ablakot?

Döbbenetes, de több mint 200 megoldás érkezett erre és mindössze két jó. Mutatok néhány rossz megoldást.

Am i open the window ?
Can I opened the window?
Can I shall the window?
Can I turn on the window?
Can you open a window?
Could I the window?
Do I opening the window?
Does open the window?
Have I open the window?
i cant open window
I open the window?
I opening the window?
I would open the window ?
I should open the window?
I,m open The window.
Let’s open the window?
May I shut the window?
Open is window?

budapesti-angol-nyelviskola-magabiztos

Értitek már, hogy mit kell rendbe tenni? Mert ezek a válaszok olyan diákoktól érkeztek, akik átlag 5 éve tanulnak angolul. El tudom képzelni, hogy néhány embernek konkrétan fizikai fájdalmai vannak, ha az angolt használnia kell. Mi, a Speak! budapesti angol nyelviskola tanárai és munkatársai szeretjük a diákjainkat, de nem szeretjük a mellébeszélést és az önámítást. Mert csak úgy tudunk felelősséget vállalni a tanítványainkért és garantálni a fejlődésüket, ha pontosan tudjuk, hogy milyen szintről kell nekivágnunk a közös munkának. Ezért nem engedünk -sok más budapesti angol nyelviskola hétköznapi gyakorlataitól eltérően- a lézerpontos angol szintfelmérő megíratásából. Nem azért tartjuk fontosnak ezt, hogy tűélesen ráfokuszálva a gyenge pontokra és a hiányosságokra rossz érzéseket keltsünk a diákjainkban, éppen ellenkezőleg. Segíteni akarunk, de ehhez kíméletlenül őszintének kell lennünk. Mert egy őszintétlen és engedékeny budapesti angol nyelviskola nem segít, csak ront a helyzeten.

Speak! budapesti angol nyelviskola: rólad szól.

(A képek forrása: google.com)

Share This