Hurrá nyaralunk! Ezeket az életmentő mondatokat csomagold be a bőröndbe, ha kezdő nyelvtanuló vagy

A nyaralás egyet jelent a napsütéssel, a strandolással, a hajnalig tartó bulikkal, és a szerelmi kalandokkal, mégis ahogy közeledik az indulás napja, az emberek egyre stresszesebbé válnak. Vajon miért van ez?

Persze rengeteg teendővel jár egy külföldi utazás, ott van a papírok megszerzése, előkészítése, a szállás foglalás, a pakolás, de nem ezek váltják ki a tenyerek izzadását, az émelygést, és az egyéb testi tüneteket az utazókban, hanem az a rettenetes gondolat, hogy elkerülhetetlenül meg kell majd szólalni angolul.

Hogy ne félelemben, hanem izgalomban teljen az utolsó pár itthon töltött nap, összegyűjtöttük a leghasznosabb kifejezéseket, amelyek segítségével bármit el tudsz majd intézni a nyaralás alatt.

1) Where is gate 6/the swimming pool/St George’s Church/…? (Hol van a 6-os kapu/a medence/a Szent György templom/ …?)

Ez a kérdés bármilyen új helyen a segítségedre lehet, ahol nem ismered a járást, akár a reptéren, ha nem találod a kapudat, a szállodában, ha medencét keresed, vagy a városközpontban, ha már ötödjére is ugyanannál a kocsmánál kötöttél ki pedig egészen máshova, egy templomhoz akartál eljutni. Persze véletlen volt…;-D Ne feledd, ha több dolgot keresel, az igének a megfelelő alakját (are) kell használni.

2) How much is it/the ticket/this fridge magnet/…? (Mennyibe kerül/a jegy/ez a hűtőmágnes/…?)

Ha valaminek az ára érdekel, ezzel a kérdéssel tudod a legkönnyebben megkérdezni. Természetesen ehhez nem árt tudni a számokat is, legalább a hundred (száz) és a thousand (ezer) szavakat, bár az árakat biztosan szívesen le is írják neked a pontosság kedvéért. Ha nem akarod túlbonyolítani (itt is figyelni kellene a többes számnál az are használatára), a legegyszerűbb, ha az it szócskával fejezed be a kérdést.

3) Could you bring me a blanket/another glass of beer/ more bread/…, please? (Kérem, tudna hozni nekem egy takarót/még egy pohár sört/még kenyeret …?)

Az udvariasság sokat segít, ha el szeretnél érni valamit, főleg azt, hogy hozzanak neked valamit. Az angol anyanyelvűek varázsszavai a please (kérem) és a thank you (köszönöm), amelyek használatát minden felcseperedő gyerekbe jó alaposan „belevernek” az udvarias viselkedés érdekében. Ha ezeket gyakran használod, akkor roppant mosolygós és kedves lesz tőle mindenki. Szinte varázsütésre…

4) I would like to pay the bill/have the roast chicken/find an ATM/… .

(Ki szeretném fizetni a számlát/A sült csirkét szeretném (megenni)/Szeretnék találni egy automatát).

A magyar gyerekek azt tanulták, hogy semmit sem akarnak, csak szeretnének, legyen szó egy új játékról vagy egy tábla csokiról, vagy felnőttként a számla kifizetéséről. Habár vitatkozhatnánk, hogy azt kiszeretné…

5) My stomach/head/back aches. (Fáj a gyomrom/ a fejem/a hátam.)

Remélhetőleg senkinek sem lesznek egészségügyi gondjai, de biztos, ami biztos, készüljünk fel rá, hogy orvossal is találkozunk. Akkor pedig jól jön majd az ache ige, amivel minden fájdalmunkat kifejezhetjük, igen, azt is, ha fáj a szívünk, amikor haza kell jönnünk.

Remélem, ezeknek a kérdéseknek és kifejezéseknek az olvasása is hozzá segít majd ahhoz, hogy bátran meg merj szólalni a nyaralásodon!

Jó utat! 😊

Margitay Petra
szolgáltatási vezető
Speak! Nyelviskola

 

Share This