Orsi 2019. júliusában nyerte el a Hónap Diákja címet a Speak! angol nyelviskolában. Kutyás tűzszerészként dolgozik, és a különleges foglalkozásához különösen nagy elszántság is társul.  Egy motiváló interjút készítettünk vele:

Névjegy: Rémi Orsolya 2018 nyarán vágott bele nálunk az angoltanulásba, és azóta egy kisebb kihagyást leszámítva megállíthatatlanul fejleszti magát. Egyre több sikerélmény éri, és csodás hozzáállásával a Hónap Diákja címet is kiérdemelte.

SpeakMan: Mesélj pár mondatot magadról kérlek. Mivel foglalkozol és mi a hobbid?

Orsi: A Magyar Honvédségnél dolgozok kutyás tűzszerészként. Szabadidőmben kirándulok, sportolok, olvasok, filmezek, a családommal vagyok, és a kutyámmal non-stop.

Kezdetek

SpeakMan: Miért szeretnél megtanulni angolul?

Orsi: Úgy érzem, angolul tudni ma már alap. Mikor körülöttem mindenki beszélt legalább egy minimál társalgási szinten, akkor nagyon cikinek éreztem, hogy én csak magyarul tudok.

A munkahelyen keresztüli külföldi munkán szeretném majd használni a nyelvet. De el tudom képzelni, hogy később új álmok és célok is bejönnek, amikre most még nem is gondolok.

SpeakMan: Szerinted mi a legjobb dolog abban, ha az ember jól beszél angolul?

Orsi: Nekem a legjobb benne az, hogy a nyelvhasználaton keresztül új embereket, gondolatokat, hozzáállást, kultúrákat tudok megismerni. Kinyílik a világ.

SpeakMan: Tanultál már régebben is angolul? Ha igen, akkor mik voltak a tapasztalataid?

Orsi: Igen, három alkalommal 2-2 hónapot már felnőttként, hagyományos módszer szerint és kipróbáltam ezt az alfás metódust is, de nem volt túl hasznos számomra egyik sem, meg persze itthon is próbálkoztam egyedül.

A hagyományos oktatásban mindig az hiányzott, hogy kevés a gyakorlás, csak úgy ugrálnak a témák között, a feladatok sokfélék, de mégsem lehet elmélyíteni a tudást, illetve egy halom haszontalan fénymásolat és könyv összegyűlik.

SpeakMan: Hogyan találtál rá a Speak! Nyelviskolára és mi volt az első benyomásod rólunk?

Orsi: Volt egy reklámfilmetek még az induláskor, amikor egy srác próbált útba igazítást adni egy turistának valamelyik hídon. Egyből szimpatikusak lettetek és megjegyeztelek titeket magamnak. Akkor még nem álltam úgy anyagilag, hogy belevágjak a tanulásba. Eltelt pár év, a helyzetem megváltozott és újból elővettem a témát. Bejelentkeztem bemutatóórára, ami után azt gondoltam, hogy „Ez az! Pont ez kell nekem”. Péter lelkesedése elég meggyőző. A bizalom kezdettől fogva meg volt felétek.

Angol tanulási élmények

SpeakMan: Mióta tanulsz nálunk, és mennyit fejlődött a nyelvtudásod azóta? Milyen hatással van az életedre az angoltanulás?

Orsi: 2018. nyarán kezdtem A2-2 szinten, aztán pár hónapos munkahelyi elfoglaltság után januártól visszatértem és azóta az 5. tanfolyamot taposom.

Nekem óriási élményt adott, hogy tényleg jól használható nyelvtudást kapok az iskolától. Kb. a B1-3-as szint óta érzem, hogy túlléptem az addigi határaimat. Egyre többet beszélgetek külföldiekkel, könyvet olvasok, filmeket és sorozatokat nézek, és ha találok egy angol nyelvű cikket, akkor már megkísérlem megérteni. Korábban ez elő sem fordult, mert az első pillantás után továbblapoztam.

SpeakMan: Szereztél azóta, hogy nálunk tanulsz bármilyen olyan élményt, amihez az angoltudásod segített hozzá?

Orsi: Hogyne! Nyár eleje óta megy a csacsogás külföldiekkel. Júniusban közös munkám volt egy lengyel sráccal és hát több-kevesebb sikerrel, de meg tudtuk oldani a feladatot.  Óriási élmény, hogy képes vagyok hatni más emberekre úgy, hogy nem magyarul beszélek.

SpeakMan: Van kedvenc Speak!-es sztorid? Bármilyen vicces, vagy kedves dolog, ami nálunk történt és igazán emlékezetes számodra?

Orsi: Hát a csoportunk kompletten. Tényleg, minden óra. Munka után is szívesen jövök ide.

SpeakMan: Mesélj egy picit azokról, akikkel a legtöbb időt töltötted itt. Milyen a kapcsolatod a tanároddal/tanáraiddal és a csoporttársaiddal?

Orsi: 8 hónap után volt egy tanárváltásunk. Récsivel imádtunk tanulni, a lelkesedésével és a humorérzékével mindig feldobott minket. Óriási űrt hagyott maga után.

A csoportot egyszerűen imádom, hatalmas húzó ereje van. Nagyon szeretek bejárni miattuk, szóval Móni, Pisti, Laci és Anti, kösz, hogy vagytok, egy élmény veletek minden óra 🙂

Hónap Diákja cím

SpeakMan: Mit gondolsz miért te lettél a hónap diákja?

Orsi: Szerintem azért, mert hosszú távon elköteleződtem az iskola mellett, (magyarul beiratkoztam februárig), bejárok minden órára, írom a házikat és a vizsgákat jól teljesítem.

SpeakMan: Hogyan fejleszted az angolodat a tanfolyamon felül?

Orsi: Augusztusban bukkantam az italki.com nevű oldalra. Itt nyelvtanulók kereshetnek maguknak levelezőtársat. Teljesen kulturált, ajánlom mindenkinek. Szóval innen van levelezőtársam, akivel napi szinten tartom a kapcsolatot írásban és szóban is. Illetve könyvet olvasok és sorozatot nézek.

Motiváció a tanuláshoz

SpeakMan: Miből tudsz motivációt meríteni a tanuláshoz, és hogyan maradsz motivált?

Orsi: Leginkább az emberekből. Mivel napi szinten használom a nyelvet ezért már nem nehéz a motivációmat fenntartani. Ide persze el kellett jutni, amihez kitartás kellett. Addig a fentek és lentek erősen váltják egymást, főleg az életkörülmények miatt. Egyszerűen nem szabad feladni és menni kell tovább, bármi is történik.

Lehet valakit nem az emberek motiválnak, hanem a könyvek, a sorozatok, a filmek, a zene, az újságcikkek, vagy akármi más. Mindenkinek egyéni, fel kell fedezni és kitartani, amíg bele nem erősödünk.

SpeakMan: Mit tanácsolnál azoknak, akik most vágnak bele az angoltanulásba? Vagy mivel biztatnád azokat, akik nem mernek belevágni?

Orsi: Azt mondanám, hogy nézzenek meg egy bemutatóórát és ha van bizalom és elszántság akkor iratkozzanak be hozzátok.

Legyenek nagyon kitartóak, készüljenek és tanuljanak óráról órára. Ha ezt nem teszik meg, akkor ne várjanak csodát a módszertől. Rengeteg energiát bele kell tenni a tanulásba. Az iskola módszere nagyon szuper, egy kiváló alap, de erre még egyénileg is rá kell építeni. Ha ezt valaki megteszi, akkor szépen lassan jönni fognak az eredmények. Ez 100%.

 

congrats

 

Orsi, köszönjük, hogy válaszoltál a kérdéseinkre! Inspiráló volt. 🙂 És ezúton is gratulálunk a Hónap Diákja díj megnyeréséhez.

Ha kedvet kaptál az angoltanuláshoz, akkor jelentkezz egy ingyenes szintfelmérésre (utána pedig az Orsi által ajánlott bemutatóórára is lehetőséged lesz eljönni):

Jelentkezem
Share This