Kép forrása: wayhomestudio – freepik.com

Szia! Németh Márti vagyok, és elvégeztem a Speak! Nyelviskola online angol  szintfelmérőjét. Őszinte leszek, nem feltétlenül azért, hogy megtudjam, milyen szinten beszélem a nyelvet, mert ezzel tisztában vagyok. Bár azért titkon ez is érdekelt. Elsősorban az volt a szándékom, hogy szemügyre vegyem, létezik-e valóban bombabiztos és lézerpontos checkpoint. Mert nem hittem benne. A Speak! viszont vitathatatlanul így hirdeti a szintbesorolási tesztjét. Mit mondjak? Kíváncsivá tettek. Megcsináltam. És itt jött az első hitetlenkedőknek járó lelki megrázkódtatás, mert nem teszt volt. Legalábbis nem az a hagyományos értelemben vett tippelgetős, karikázós, aláhúzós, bejelölős, ikszelgetős, kipipálós formula. Egy színtiszta tényekre hagyatkozó, valós felmérővel találtam szemben magam, ahol esély nem volt a rongyrázásra. Beszéljek a második sokkról is? Egy kifejtős, mindenre kiterjedő, mérnöki pontosságú tudásmérleg volt. De ne szaladjunk ennyire előre, szeretném elmesélni neked az engem ért hatásokat egészen a kezdetektől. Tarts velem!

Miért is voltam bizalmatlan?

Valószínűleg többünkkel előfordult anno az iskolapadban, hogy nem készültünk megfelelően egy dolgozatra, így pusztán betippeltük a számonkérés válaszait. Aztán legnagyobb megdöbbenésünkre és persze örömünkre négyest kaptunk a jól megérdemelt egyes helyett. Ismerős? Na, pont ez a kétkedésem alapja.

Egy teszt sosem a valódi tudást mutatja. Eltúlzott szerepet kínál a szerencsének, és hagyjuk meg, azért a logikai készségeket sem nélkülözi. A tesztek hatékonyságára a tanulásban egy rakás különböző kutatás létezik. Csakhogy félreértettünk velük kapcsolatban egy dolgot. Mégpedig azt, hogy alkalmasak arra, hogy megmutassák, milyen szinten van valaki egy adott nyelvben. Való igaz, hogy a tesztek segítenek abban, hogy egy konkrét információ visszahívható legyen. Bár szerény véleményem szerint ennek is vannak jócskán árnyalatai, de erre most nem térnék ki. Viszont gondoljunk csak bele: a nyelvtudás egy olyan készség, aminek a fokozat vizsgálatához nagyon sok szempontra ki kell térnünk ahhoz, hogy tényleg valós képet kapjunk. Egy totózás vajon hol öleli fel a mondatalkotási készség vagy a fogalmazási hajlam elemzését? Aminek elsőre talán még örül is az ember. De ha kicsit elmerengünk rajta, hosszú távon mennyire lesz lestrapáló, ha jóval magasabb szintről kezdünk neki az angolnak, mint ahol valójában tartunk? Kezdőként azért elég para lenne kapásból az angol királynővel cseverészni.

Szóval, hidd el, kulcsfontosságú, hogy egy szintfelmérő valóban a hiteles tudásszintedet tükrözze. Nem sok annál rombolóbb hatás létezik a motivációdra nézve, ha nem magadhoz és a hozzád hasonló tudású emberekhez mérik a teljesítményedet. Nem érdemes már a kezdeteknél egy egész életre szólóan elfuserálni a nyelvtanulási kedvet. Éppen ezért alapvető, hogy pontosan tudd, hol tartasz, mit tudsz, és mik azok a területek, ahol még fejlődnöd, erősödnöd kell. Így ha angoltanulásra adod a fejed, nem elég a célodat megálmodnod! Az oda vezető utat is ismerned kell, és ehhez tisztában kell lenned a kiindulóponttal!

Az origót pedig semmilyen más eszköz nem mutatja meg jobban, mint egy jó szintfelmérő. Amivel még nem találkoztam eddigi életemben a nyelvtanulás berkeiben, ebből is adódott a tamáskodó fellépésem, amire erőteljesen rácáfolt a Speak! Nyelviskola. Gyere, mesélem!

Tényleg tűpontos a Speak! szintfelmérője

Képzeld, óvodás korom óta tanulok angolul, a protokoll kedvéért maradjunk a „néhány évtizede” besorolásnál. Tudod, nőknél a kor és a súly kérdése mindig túl személyes terep. Amiért ezt lényegesnek tartottam megemlíteni, az az, hogy tudd, van viszonyítási alapom, éppen ezért is volt kiforrott véleményem a témában. Hát persze, hogy így kezdtem neki…

Rányomtam a linkre.

Kapásból végiggörgettem az egészen, és ahogy már megjegyeztem, hüledezve érzékeltem, hogy itt bizony nem egy szimpla A/B/C/D válaszos feladatlappal lesz dolgom. A szintfelmérő 40 feladatból állt, 30 perc állt rendelkezésre a kitöltéshez. Muszáj hozzáfűznöm, hogy senki nem mérte az időt felettem, rám volt bízva a becsületességi tárgykör a félóra és a külső segítség felhasználásának tekintetében. Nyilván ez nem meglepő, abszolút az én érdekem, hogy reális eredmény születhessen. 39 feladaton keresztül előre megadott magyar mondatokat kellett angolra fordítani, érezhetően egyre magasabb szintre emelve a nyelvi készségeket. Az utolsó feladvány egy saját kútfőből származó fogalmazást kínált, amit írhattam magamról, a munkámról vagy akár a hobbimról is.

Számomra hihetetlen, hogy írásban képesek voltak lemérni a beszédkészségem szintjét is. Az egy dolog, hogy egy ilyen kérdéssor górcső alá veszi a nyelvtani, az írásbeli, valamint a szókincsre irányuló képességeket, de az, hogy ilyen komplexen kiterjedjen a mondatalkotási tehetségre is, na, ez már tényleg parádés. Tudod, mi volt vérprofi az egészben? Az, hogy egy teljesen hétköznapi kommunikáción keresztül végigvonultatták az egyes szintekhez tartozó átfogó nyelvi ismeretek egész hadseregét. Létige használata, névmások, prepozíciók, birtoklás, leíró szerkezetek, felszólító mód, egyszerű jelen, múlt és jövő. Majd persze jöhet az igeidők kiterjesztése, a segédigék, feltételes mondatok, szenvedő és műveltető szerkezetek, illetve a megannyi kötőszó. Nem fogod elhinni, mert én sem akartam: arra is kíváncsiak voltak, vajon vagyok-e azon a szinten, hogy igazán angolosan, és nem magyarul gondolkodva fejezzem ki magam. Nem beszélve a végére tartogatott nyelvtani finomságokról és szófordulatokról, amikkel gond nélkül megvalósítanak egy C1, C2 besorolást is.

Apropó, ismered a Közös Európai Referenciakeret standard meghatározását a nyelvtudás szintjének Európa-szerte egységes értelmezéséről? Belinkelem neked ide. Fontos, hogy tisztában legyél vele, a Speak! szintfelmérője is A1 szinttől C2 szintig mér, így a vége már tényleg nehéz. Nem kell végig megoldanod, csak addig, ameddig úgy érzed, hogy megy! A finisben még rákérdeznek, hogy mikor hívhatnak a kiértékelés ügyében, és hogy hogyan tervezed fejleszteni az angoltudásodat. A jelenlegi online módiban is választhatsz a csoportos és a magán verzió között, sőt a „nem tudom” válasz is játszik. A hab a tortán pedig, hogy a Speak!-ajánlód személyét illetően is érdeklődnek, hogy kifejezhessék számára a hálájukat. Mennyire jófejek? Tudtad, hogy az őszinte kedvesség a tévedhetetlen jele annak, hogy valaki belülről rendben van? A bravúros szintfelmérő mellett számomra itt került fel a pont az i-re, amikor véglegesen bevésődött bennem, hogy ha törik, ha szakad a Speak! Nyelviskolában szeretném pengére fejleszteni az angolom. És erre minden szempontból ráerősítettek a további történések.

Miért? Mi volt még?

Az általam megjelölt idősávban hívtak a kiértékelés miatt. Dunay Péter, a Speak! szakmai vezetője volt a vonal túlsó végén. Még sosem találkoztunk, ennek ellenére úgy beszélt velem, mintha évek óta ismernénk egymást. Végtelenül laza és szimpatikus volt. Megkaptam a pontos szintbesorolásom, ami szerény meglátásom és önismeretem tükrében is teljesen korrektnek bizonyult. Kiveséztük a válaszaimat, belementünk a nyelvtani szerkezetekbe és a kifejezések helyes használatába is. Négy-öt nyelviskolával biztos volt már dolgom az életem során, de ilyen hatás még nem ért. Egy élmény volt, hogy már ezen a ponton ekkora figyelmet fordítottak rám, pedig ebben a pillanatban még a diákjuk sem voltam. Tisztában vagy azzal, hogy máshol mindez egy előre legyártott megoldókulcs alapján zajlik? Itt egy teljes körű, személyre szóló, grátisz tanácsadást kaptam, és egy megfizethetetlen érzést, hogy értékes és fontos vagyok, illetve a lehető legjobb úton járok, hiszen a tanulás maga az élet.

Ezek után megérkezett a részletes ajánlat az összes lehetséges változatra vonatkozólag, mert hát persze, hogy nem voltam biztos benne, hogy mi is lenne az én utam. Illetőleg ezzel párhuzamosan egy készséges meghívás is jött egy bemutatóóra megtekintésére. Hogy részt vettem-e rajta? Of course. Szenzációs volt megtapasztalni a Dunay-féle beszédközpontú módszert, ahol nem babráltunk tankönyvekkel, csak dumáltunk, csacsogtunk, „nyomtuk a rizsát” és „löktük a vakert”, de tudod mit? Ezt az élményt nem lövöm el, meghagyom neked az érzést, hogy személyesen megtapasztald, és elámulj azon, ilyen módozat is van arra, hogy angolul tanulj. Egy tényt előre borítékolok: bánni fogod, hogy nem előbb találtál rájuk! Ja, és a non plus ultra: a szintfelmérő ingyenes! What else? Do it! Because you’re worth it!

Ha Te is kedvet kaptál, akkor kattints az alábbi gombra és töltsd ki Te is az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This