A kudarcok már teljesen meggyőztek róla, hogy egyáltalán nincs nyelvérzéked, és soha nem fogsz megtanulni angolul?

 

 

Lemondtál róla, hogy a munkahelyeden előrébb lépj, hiszen ha fel kell venned egy külföldről érkező bejövő hívást, már érzed is a gombócot a torkodban? Vagy ha a cég külföldi partnereit kell köszöntened személyesen, alig tudsz megszólalni? Inkább meg se próbálsz feljebb jutni a ranglétrán, túlságosan félsz a kihívásoktól a hiányos nyelvismereted miatt.

Arról álmodni sem mersz, hogy egy új állást megpályázz, mivel az angoltudásod meg sem közelíti a pozíció által elvártat. Hányszor fordult már elő, hogy azért mulasztottál el egy lehetőséget, mert nem voltál elég magabiztos a nyelvtudásodat illetően? Már úgyis tudtad előre, hogy lefagynál, ha meg kellene szólalnod angolul, így inkább be sem adtad a jelentkezésedet álmaid munkájára.

Beletörődtél abba, hogy dédelgetett álmaid a külföldre költözéssel kapcsolatban sohasem fognak megvalósulni? A hétköznapokban még csak-csak elboldogulnál, de ha belegondolsz, hogy az ügyintézés és a munka során is csak az angolodra hagyatkozhatsz, elfog a szorongás.

Már azt is elengedted, hogy a következő nyaraláson magabiztosan tájékozódj egy idegen országban. Az pedig még csak fel sem merül benned, hogy külföldiekkel szóba elegyedj, úgysem mernél megszólalni. Hány alkalommal fordult elő, hogy másokra kellett hagyatkoznod azért, mert nem tudtad magad elég választékosan kifejezni angolul?

Voltál már olyan társaságban, ahol angolul kellett beszélned? Inkább csendben bólogattál ahelyett, hogy aktívan részt vennél a párbeszédben? Folyamatosan kudarcként éled meg, hogy körülötted látszólag mindenkinek a kisujjában vannak még a legbonyolultabb nyelvtani szerkezetek is. Te viszont inkább kerülöd, ha angolul kell megszólalnod.

Úgy gondolod, hogy mindent kipróbáltál, de már a motivációd sem a régi, és lehetetlennek érzed a fejlődést, pedig te is tudod, hogy ez így nem mehet tovább?

 

Úgy érzed beletört a bicskád az angoltanulásba? Időt, energiát és pénzt fektettél abba, hogy most ugyanott tarts, ahol elkezdted. Vajon mi ment ennyire félre?

Mi lenne, ha most minden másképp alakulna?

Egy pillanatra próbálj meg elvonatkoztatni az eddig megélt kudarcoktól és rossz élményektől.

El tudod képzelni, milyen lenne, ha mások segítsége nélkül tudnál boldogulni az angoltudásoddal? Ha a munkahelyeden nem kellene idegeskedned a meeting előtt, ahol az angol anyanyelvű kollégáiddal kell egyeztetned? Milyen gördülékenyen telnének a munkanapok, ha nem kellene azon feszengened, hogy elég választékosan és hatékonyan beszélsz-e angolul?

Képzeld el, mennyi új lehetőség nyílna meg előtted, ha nem hátráltatnának a nyelvtudásoddal kapcsolatos félelmeid! Az álláshirdetések 80%-ánál követelmény a biztos angol nyelvtudás, de számodra ez sem jelent akadályt. Életedben először bármelyik neked tetsző állásra beadhatod a jelentkezésedet!

Fejlesztenéd a tudásod? Bizonyára tapasztaltad már, hogy a legtöbb szakmai képzés és tudásanyag manapság szinte csak angolul elérhető. Tegyük fel, hogy mostantól ez sem fog téged megakadályozni semmiben, hiszen nemcsak az angoltudásod, az önbizalmad is végre a megfelelő szinten van!

Képzeld magad elé a szituációt, ahogy könnyedén csevegni kezdesz egy kedves idegennel egy külföldi országban. Gondolj arra a helyzetre, milyen gördülékenyen intézed a szobafoglalást a nyaralásod során. Vagy tegyük fel, hogy külföldön élsz, és ügyeket kell intézned, de te olyan magabiztosan beszélsz angolul, hogy még a hivatali nyelv sem fog ki rajtad.

Még mindig elképzelhetetlennek tartod ezeket a jeleneteket? Akkor próbáld megfogalmazni magadban, hogy vajon milyen lenne számodra az ideális lehetőség, amellyel végre megvalósíthatnád a céljaidat, az álmaidat.

Segítene, ha egy olyan helyen tanulhatnál angolul, ahol az elmélet helyett inkább a gyakorlaton van a hangsúly? Ha olyan iskolába járhatnál, ahol az angoltanulás során nem érzed magad sarokba szorítva, ahol senki sem néz rád furcsán, ha a tudásod még hiányos? Ahol mindenki azon van, hogy a lehető legbiztonságosabb közegben, jókedvűen és önbizalommal telve tanulj meg angolul beszélni?

Mielőtt végleg feladod, és elhiszed, hogy rajtad már semmi sem segíthet, gondold át a módszereket, amelyekkel korábban próbálkoztál. Talán eddig nem a legmegfelelőbb helyen kerested a megoldást…

Ezzel az egy dologgal még tartozol magadnak.

Ha tényleg meg akarsz tanulni angolul, add meg magadnak az esélyt, tedd meg az első lépést, és töltsd ki ingyenes online szintfelmérőnket!

Csak akkor fogsz célba érni, ha pontosan tudod, hogy honnan indulsz. Töltsd ki a szintfelmérőt, és miután elküldted nekünk, mi felhívunk, hogy átbeszéljük az eredményedet és hasznos tanácsokkal lássunk el az angoloddal kapcsolatban!

Share This