Mit gondolsz mire van szükséged a nyelvtanuláshoz? Jó tankönyvre és szótár füzetre? Vagy egy jó tanfolyamra? Esetleg elég egy jó tanár?

Szerintem van egy ezeknél sokkal fontosabb dolog, ami nélkül TILOS lenne belevágni az angoltanulásba! Sajnos mégis sokan megteszik…

Tudod mire gondolok?

A célokra.

A célok szerepe a sikeres angoltanulásban

Ha nem látod pontosan, hogy hova szeretnél eljutni és mikorra, akkor sokkal hosszabb és nehezebb lesz az utad. Valamint a motivációdat is könnyebben elveszted, ha nem lebeg a szemeid előtt egy cél!

Nézzük meg ezt két példán keresztül:

Pont mint a nyaralásnál…

Volt már olyan, hogy nyaralni mentél, de nem beszéltétek meg pontosan mikor kell elindulni? Hiszen a szállodába egész nap be lehet jelentkezni, majd odaérünk kényelmesen. Na ilyenkor szokott az lenni, hogy az ember hosszú órákig pakolászik és készülődik. Aztán csak este sikerül odaérni és nem is érted mi tartott ennyi ideig.

Ha viszont valaki szigorúan kijelenti, hogy 10 órakor indulunk nyaralni, és aki addigra nem lesz kész az itthon marad, akkor biztosra veszem, hogy időben elkészül a család.

Talán lesz egy pár perc csúszás, de ezt leszámítva mindenki pikk-pakk összepakol majd és gyorsan lehet is indulni.

Az építkezés esete a célokkal

Második példának képzelj el egy építkezést, ahol a munkásoknak azt mondják, hogy egy társasházat kéne felhúzni, de semmi határidőt nem kapnak. Szerinted mennyire fognak sietni és hajtani?

Ha viszont mindenki tudja, hogy a társasházat augusztus 19-én át kell adni, és ha ez nem sikerül, akkor jönnek majd a feldühödött lakástulajdonosok, akkor a társasház kész lesz.

Ez a cél odarakja a kellő motivációt és a sürgősséget.

Persze ilyenkor is előfordulhat, hogy egy kicsit elcsúszunk és nem pont úgy sikerül a célba érés, ahogy elterveztük (vagy épp később sikerül, mint ahogy terveztük). De sokkal jobbak az esélyeink és sokkal több motivációt meríthetünk a céljainkból!

Eltörpülnek az akadályok

Egy igazán jól megfogalmazott cél abban is segíteni fog, hogy könnyebben vedd az akadályokat. Kevésbé fogják a kedvedet szegni, ha pontosan látod magad előtt, hogy miért dolgozol.

Ezt fogalmazta meg zseniálisan Henry Ford is:

„Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, ha levesszük szemünket a célról.”

Add meg az esélyt magadnak!

Ezért arra kérlek, hogy célok nélkül bele se kezdj az angoltanulásba, vagy bármilyen nyelv megtanulásába! Add meg magadnak az esélyt a sikerre és válassz olyan tanulási módszert, ami figyelembe veszi céljaidat.

Egy jótanács: ha egy tanfolyam vagy nyelvtanár nem azzal kezd, hogy megkérdezi mik a céljaid, akkor menekülj! Enélkül a szemlélet nélkül ugyanis nyögvenyelős lesz a tanulás és hamar elveszítheted minden lelkesedésed.

Mi a Speak! Nyelviskolában azzal kezdjük, hogy felmérjük a tudásod, majd átbeszéljük a céljaidat. Ezután pedig minden nap dolgozunk azon, hogy elérd azt és motivált maradj útközben.

Próbáld ki beszédközpontú módszerünket, imádni fogod. Első lépésként gyere el ingyenes szintfelmérőnkre:

banner_button

 

Share This