English Fun Facts: Halhatatlanságra ítélve, avagy egy őrült katona hagyatéka

Ha ti is álmodoztatok már a halhatatlanságról, akkor az English Fun Facts legújabb sorozatában megtanulhatjátok az örök élet elérésének egyik titkát… Ezt úgy nevezzük, hogy köznevesülés, ami azt jelenti, hogy egy személy valami olyat tett, vagy talált fel, ami miatt az a dolog az ő nevét viseli. Ilyen például a pasztőrözés (Louis Pasteur francia orvos neve után), vagy a dízel (Rudolf Diesel feltalálóról), de a legtöbb mértékegység (volt, amper, watt) is személyek nevéből ered. Az English Fun Facts legújabb sorozatában mégsem róluk lesz szó, hanem olyan emberekről, akik akartuk ellenére lettek világhíresek.

Mit jelent a sovinizmus?

Chauvinism, magyarul sovinizmus. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a szó jelentése: „más népeket lenéző, a felsőbbrendűsé hite és a fajelmélet alapján álló, gyűlölködő, szélsőséges nacionalizmus.”  Habár eredetileg valóban ezt jelentette a szó, manapság a legismertebb fajtája a hímsovinizmus.

Ez a kifejezés olyan férfiakat takar akik feljebbvalónak tartják magukat a másik nemnél, azaz a nőknél. Emellett még nagyon sokféle fajtáját különböztetjük meg a sovinizmusnak (pl. szakmai sovinizmus, amely szerint egy-egy foglalkozás képviselői tartják magukat jobbnak másoknál), és ami a legmeglepőbb, hogy néhányan büszkén vállalják magukat valamilyen sovinisztának. Pedig, ha tudnák hogy honnan ered a szó jelentése, akkor lehet hogy kétszer is meggondolnák a véleményüket.

Miért Napóleon a felelős a sovinizmus kialakulásáért?

A „chauvinism” angol formája jobban tiszteletben tartotta a jelenség névadóját, Nicolas Chauvint, a francia katonát, aki nemcsak hűségesen szolgálta a hazáját, hanem már-már mániákusan imádta Napóleont. Habár a katona életének nagy része homályba veszik (mivel csak halála után lett híres), Chauvin valószínűleg 1780 körül született Rochefort városában. 18 évesen önként jelentkezett katonának és több évtizeden állt szolgált a seregben, kezdve a francia forradalom időszakával, de csillaga igazán csak Napóleon alatt ívelt fel.

soviniszta

Chauvin gyakorlatilag a császár minden hadjáratában részt vett és összesen 17-szer sérült meg – egyszer eltört a válla, három ujját leszakította egy gránát, és egy bajonettel maradandó sebet téptek az arcára. A hős katona ennek ellenére sosem adta fel.

Gyakran még fel sem épült az előző sérüléséből mielőtt megszerezte volna a következőt. A haza szolgálatában eltöltött évek után Napóleon végre kitüntette egy díszes karddal, és havi 200 frank nyugdíjjal, ami már akkor sem volt kifejezetten sok – a tisztes megélhetéshez elég volt, de többre nem.

Hogyan lett a haza hőse közröhej tárgya?

Hogy a haza hőse hogyan lett közröhej céltáblája? Napóleon bukása után, az úgynevezett Bourbon restauráció során, a császárt száműzték, egykori híveit pedig próbálták a lehető legtöbb módon ellehetetleníteni (lásd például A Monte Cristo grófjának cselekményét).

A hazájáért az életét is feláldozó Chauvin karaktere tökéletesen példázta, hogy mennyire felesleges az egyén testi épségét a haza szolgálatába állítani, hiszen mire is vitte Napóleon első számú rajongója? 200 frankos nyugdíjat kapott. Chauvinről dalok születtek, színpadi vígjátékokban szerepelt, ráadásul a történetírásban is megörökítették legjobb aranyköpéseit, például amikor a waterlooi csatában a megadás helyett őrült módjára közölte hogy inkább a halált választja.

soviniszta_napoleon

A halhatatlan politikai karikatúra, aki valószínűleg sosem élt

Habár a korabeli Franciaországban jót szórakoztak Nicolas Chauvin ostobaságain, a modernkori történetírás próbálta egy kicsit árnyalni a bolond hősről szóló képet. Gérard Puymège kutató szerint például nem is létezett ilyen nevű ember, a neki tulajdonított mondásokat és akciókat több különböző katona cselekedeteiből gyúrták össze a Bourbon restauráció során.

Puymège és más kutatók szerint Chauvin valószínűleg nem is létező katona, hanem politikai karikatúra volt, aki valószínűleg a feledés homályába merült volna, ha az 1960-as években a feminista írásokban nem jelent volna meg a hímsovinizmus kifejezés – és mára már mindenhol használjuk.

Ezek szerint Nicolas Chauvin úgy lett halhatatlan, hogy valószínűleg sosem élt.

Ne maradj le legfrissebb írásainkról! Kövesd a Speak! Nyelviskola Facebook-oldalát, hogy mindig képben legyél a legaktuálisabb témákkal/leckékkel/cikkekkel kapcsolatban:

facebook_like_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola

Hubai Gergely, Speak! Nyelviskola

Share This