Kép forrása: canva – canva.com

Az Amerikai Egyesült Államok egy lenyűgöző palettát kínál az építészeti csodák és látványosságok terén. A világ minden tájáról érkező látogatók gyakran találkoznak elképesztő építményekkel és lenyűgöző természeti csodákkal az Egyesült Államokban. Az ország gazdag történelemmel, kulturális sokféleséggel és lenyűgöző földrajzi jellegzetességekkel büszkélkedhet, amelyek közül sok az idők folyamán világszerte ismertté vált. Ez a blogbejegyzés arra vállalkozik, hogy bemutassa ennek az angol nyelvű országnak a leglenyűgözőbb építményeit, amelyek nemcsak építészeti mesterművekként tűnnek ki, hanem mély kulturális és történelmi jelentőséggel is bírnak.

Szabadság-szobor, New York City, New York

Az Egyesült Államok jelképévé vált Szabadság-szobor, amely a New York-i kikötőben magasodik, az amerikai szabadság és függetlenség megtestesítője. Franciaország ajándékozta az Egyesült Államoknak az amerikai forradalom századik évfordulójára, és azóta is az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb látnivalója. A Szabadság-szobor (angolul: Statue of Liberty) az Egyesült Államok egyik legikonikusabb szimbóluma, amely a New York-i kikötőben, a Liberty-szigeten található. Az építésének és felállításának története és jelentése rendkívül gazdag és jelentős.

 • Története: A Szabadság-szobor története az 1876-os Philadelphiai Világkiállításhoz kapcsolódik. Ekkor egy francia politikai aktivista és költő, Édouard René de Laboulaye arra az ötletre jött, hogy a szabadság és függetlenség szimbólumaként egy szobrot állítsanak az Egyesült Államoknak. Bartholdi francia szobrász művészeti alkotásaiból ismerte meg a tervet, és ő lett a Szabadság-szobor tervezője és építésvezetője.
 • Építése: A szobor készítése és építése hosszú és bonyolult folyamat volt. Bartholdi több évig tervezte és készítette elő a szobor alkatrészeit Franciaországban, mielőtt azokat Amerikába szállították. Az öntvény szobrot 1886-ban állították fel a Liberty-szigeten.
 • Jelentése: A Szabadság-szobor nemcsak Franciaország és az Egyesült Államok közötti barátság szimbóluma, hanem az amerikai szabadság, függetlenség és demokrácia jelképe is. Az oszlopon, amelyet a szobor kezében tart, a függetlenség kinyilvánításának dátuma, 1776. július 4. látható.
 • Turisztikai vonzereje: A Szabadság-szobor azóta az Egyesült Államok egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága lett. A látogatók felmehetnek a szobor magasba emelkedő koronájába, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a New York városra és környékére.

A Szabadság-szobor nem csupán egy építészeti remekmű, hanem szimbolikus jelentése is mélyen gyökerezik az amerikai történelemben és kultúrában. A szabadság és demokrácia szobraként szolgál, amely mind a hazai, mind a külföldi látogatóknak emlékeztetője az amerikai értékekről és elvekről.

Empire State Building, New York City, New York

Az Empire State Building az egyik leghíresebb felhőkarcoló az Egyesült Államokban és a világon. Az 1930-as években épült, és hosszú ideig a világ legmagasabb épülete volt. A New York-i városkép ikonikus részeként a világ minden tájáról érkező látogatók keresik fel, hogy élvezhessék a csodálatos kilátást a városra. Az Empire State Building egyike New York City legjellegzetesebb és legismertebb épületeinek, és az Amerikai Egyesült Államok egyik ikonikus szimbóluma. Az épület egyike a legismertebb látnivalóknak az egész világon. Nézzük, mit lehet tudni erről a híres épületről:

 • Története: Az Empire State Building építése a nagy gazdasági válság idején kezdődött, a 20-as évek végén. Az építkezést 1931-ben fejezték be, és az épület hivatalosan 1931. május 1-jén nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt. Az épületet eredetileg azért tervezték, hogy a városnak és az országnak egy új, modern és lenyűgöző irodatornyot adjon.
 • Magassága: Az Empire State Building 102 emelet magas, és az épület tetején egy hatalmas, fémből készült oszlop áll, amelyet egy koronával és világítótoronnyal koronáztak meg. Az épület tetőmagassága 443,2 méter volt, ami akkoriban a világ legmagasabb épülete volt és még mindig az egyik legmagasabb épület New Yorkban.
 • Stílusa és designja: Az Empire State Building az Art Deco stílus egyik legjobb példája. Az épület külseje és belső terei is csodálatos művészeti alkotásokkal vannak díszítve, amelyek az épületet az Art Deco korszak egyik legkiemelkedőbb alkotásává teszik.
 • Látogatási helyszín: Az Empire State Building egyike New York legnépszerűbb turisztikai látnivalóinak. A látogatók felmehetnek az épület tetejére egy panoráma kilátásért a városra és a környező vidékre. Az Empire State Building kilátópontjai a legjobb helyek közé tartoznak, hogy megcsodálják New York City lenyűgöző panorámáját, és sokan a város egyik legromantikusabb helyének tekintik az épület csillogó fényeit a sötétben.

Az Empire State Building több mint csak egy épület; ez egy ikonikus szimbólum, amely az Amerikai Egyesült Államok városi táját díszíti, és amely mindenkit lenyűgöz a magasságával, a látványával és az építészeti szépségével.

Lincoln-emlékmű, Washington D.C.

Az Abraham Lincoln tiszteletére emelt emlékmű az egyik legimpozánsabb építmény az amerikai fővárosban. Az ülésteremben található, óriási ülő szoborral, amely az amerikai polgárháború alatt elnökséget viselő Lincoln elnököt ábrázolja. Az épület a tisztelet, a történelem és az elkötelezettség szimbóluma. A Lincoln-emlékmű az Amerikai Egyesült Államok egyik legmeghatározóbb és legismertebb emlékműve, amely az amerikai elnök, Abraham Lincoln tiszteletére épült. Washington D.C.-ben, a National Mall területén található, és az ország fővárosának egyik legfontosabb látványossága. Néhány érdekes tény a Lincoln-emlékműről:

 • Története: Az emlékművet 1914 és 1922 között építették fel, és az egyik legnépszerűbb látványossággá vált Washington D.C.-ben. Az emlékmű tervezését Henry Bacon építész végezte el, míg Daniel Chester French szobrász készítette el a Lincoln szobrot, amely az emlékmű központi eleme.
 • Az emlékmű designja: Az emlékmű egy görög templomhoz hasonló épület, amelynek frontját 36 dorik oszlop díszíti, amelyeket Lincoln emlékére állítottak fel. Az emlékmű belseje hatalmas teret foglal magában, ahol egy hatalmas, ülő Lincoln szobor található, amely a szabadság szobraként ismert.
 • A Lincoln-szobor: Az emlékmű központi eleme egy hatalmas, 5,8 méter magas márvány szobor, amelyen Abraham Lincoln az elnöki székben ül. A szobor mögött az elnök két legismertebb beszédéből készült feliratok láthatóak.
 • A Lincoln-emlékmű jelentősége: Az emlékmű nemcsak az Amerikai Polgárháború és Lincoln elnöksége emlékére állít emléket, hanem fontos szerepet tölt be az amerikai történelem és a polgárjogi mozgalom megőrzésében is. Az emlékmű rendszeresen látogatott hely az ország polgárai és turistái körében, és gyakran szolgál helyszínül történelmi eseményeknek és megemlékezéseknek.

Az Amerikai Egyesült Államok sokszínűsége és gazdag történelme olyan építményeket hozott létre, amelyek nemcsak a látványosságok listáját gazdagítják, hanem az emberi kreativitás és mérnöki zsenialitás megtestesítői is. Ezek az épületek és struktúrák nem csupán acélból, betonból vagy kőből állnak, hanem az amerikaiak által megélt történetek és az emberi álmodozások örök emlékei. Az Amerikai Egyesült Államok leglenyűgözőbb építményei nem csupán az ország büszkeségei, hanem az egész világ csodálatának tárgyai.

Ha van rá lehetőséged, akkor nézd meg ezeket az amerikai épületeket. Ha az utazáshoz az angolod még fejlesztenéd, akkor pedig tanulj a Speak! Nyelviskola angolóráin, és első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Budai Boglárka weblapra

Budai Boglárka
a Speak! Nyelviskola ügyfélszolgálati vezetője és tanára

Share This